Magazine

Droom je van een drone? Let dan hier op!

08 mei 2018 11:56 Aangepast: 23 mei 2018 12:26

Je maakt er de mooiste foto's en filmpjes mee, van je vakantie of bruiloft bijvoorbeeld, of de bouw van je huis. En het is natuurlijk ook gewoon leuk speelgoed, zo'n drone. Het besturen geeft je een enorme kick en een gevoel van vrijheid. Maar helemáál vrij ben je niet: je mag niet zomaar overal filmen en kan in het ergste geval flink in de weg vliegen. Hoe houd je het leuk? Wat voor een type drones zijn er? En als je er eentje wil kopen, welke is dan het beste? Ik zocht het voor je uit.

Wat is een drone nu precies? Wanneer je de definitie van de term ‘drone’ opzoekt, vind je de volgende uitleg: 'een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord'. Een drone is een soort van mini-helikopter, die je met een afstandsbediening kunt besturen. Voorheen waren drones niet beschikbaar voor consumenten, maar werden ze wel al jaren in het leger gebruikt. Nu zijn ze er in alle vormen, maten en prijsklassen, beschikbaar voor iedereen.

Bizarre drone functies

Een drone is voor heel veel dingen inzetbaar. Zo kan een drone helpen met een opsporingsactie of een gebouw beveiligen, kan het pakketjes bezorgen, tassen showen tijdens een modeshow of een pizza bezorgen. Maar voornamelijk worden drones door consumenten gebruikt om hele mooie video’s en foto’s vast te leggen.

Quadcompter, Hexacopter, Octocopter, 

Zoals ik al eerder al schreef bestaan er verschillende formaten drones, maar over het algemeen hebben ze altijd vier of meer propellers. Hoe meer propellers, hoe makkelijker het is om de drone te besturen: ze zijn stabieler en wendbaarder dan een drone met een lager aantal propellers.

Waar moet je opletten? Bij het aanschaffen van een drone moet je met drie dingen rekeningen houden: vluchtduur, bereik en de camera. Over het algemeen zijn kleinere drones uitgerust met een kleinere accu en is de vluchtduur ook een stuk korter. Daarnaast is het ook een beetje afhankelijk van je eigen vlieggedrag. Ga jij veel stunts met je drone maken, dan kost dat meer energie en is je accu dus sneller leeg.

Miniatuurvoorbeeld

Bereik

Het bereik tussen de afstandsbediening en de drone zelf bepaalt hoe hoog en ver je kan vliegen. (Maar let op: hier zitten wel regels aan verbonden, zie hieronder). Wanneer je een goedkoper exemplaar koopt, kun je meestal enkele tientallen meters hoog vliegen. Wanneer je mooie shots van bovenaf wil maken, wil je vaak wel wat hoger kunnen vliegen. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een drone.

Camera

Grote kans dus dat je een drone koopt, vanwege de fantastische foto's en filmpjes die je kunt maken. Het is dan ook verstandig om naar de kwaliteit van de camera te kijken. Een camera van 14 megapixels kan haarscherpe foto’s maken, maar wil je alleen filmen, dan is in principe een camera van 2 megapixels ook al prima (als je video’s met een resolutie van 720px of 1080px wil maken). Er zijn overigens ook drones waar je je eigen camera aan kunt bevestigen. 

Miniatuurvoorbeeld

'Moeilijker dan je denkt!'

Ook goed om te weten: het vliegen met een drone is misschien niet zo makkelijk als je denkt. Ran Hendriks, drone piloot van Drone Addicts vertelt: "Mensen moeten zich van te voren goed inlezen. Consumenten gaan vaak te snel vliegen en lopen dan tegen allerlei problemen aan. Wil je bijvoorbeeld op Curaçao een drone filmpje maken van de Pontjesbrug en er is een cruiseship in de buurt, dan kan het zijn zomaar zijn dat de verbinding wegvalt. Je moet rekening houden met allerlei verschillende factoren van buitenaf."

Voor Ran is het vliegen met een drone de ultieme vrijheid. "Ik kom op dat ene plekje waar niemand anders kan komen. Een drone biedt zoveel meer perspectief dan een gewone camera. Binnen één minuut heb ik de hele Zaanse schans vastgelegd."

Vliegregels in Nederland

En als je dan een drone hebt gekocht, mag je er dan overal zomaar mee vliegen? Helaas. In Nederland mag je volgens de regeling Modelvliegen niet in Nederland boven bebouwing, autowegen, spoorlijnen en mensenmassa’s vliegen. Heb je een drone, houd dan rekening met onderstaande regels:

  • Je moet de drone altijd kunnen zien.
  • Je moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen.
  • Je mag niet in het donker vliegen.
  • Je mag niet binnen de bebouwde kom vliegen.
  • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.
  • Je kunt beter niet hoger dan 50 meter vliegen, en ook niet verder dan 100 meter. (Het advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk verplicht.)
  • Je mag alleen met een drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn, zoals vliegtuigen, helikopters, luchtballonnen of zweeftoestellen. Je moet direct landen als je een ander luchtvaartuig ziet naderen. 
  • Je mag alleen foto's of film voor privégebruik maken met je drone. En je moet je houden aan de privacywetgeving als je video’s en/of foto’s maakt.
  • Je mag niet binnen een straal van drie kilometer rondom een vliegveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is, en je mag sowieso niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Hier vind je een overzicht van de no fly zones. >

Ga je op vakantie en wil je jouw drone meenemen? Ook dan moet je van te voren goed checken of je 'm kunt gebruiken. Het is verstandig om van te voren goed research te doen naar de precieze regels, omdat je natuurlijk niet wil dat je drone wordt ingenomen door de douane of dat je een fikse boete oploopt. Op deze website vind je per land of een drone is toegestaan. 

Miniatuurvoorbeeld

Welke drone Ran ons zou adviseren? De DJII Magic Air. "Dit is een kleine simpele drone en de kwaliteit is over de top.” Goedkoop is de drone niet. Je betaalt al snel 800 tot 900 euro voor deze drones. Maar dan heb je wel wat!"  


Thumbnail

 Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore