Ga naar de inhoud
Magazine

Digiminderen doe je zo

Beeld © iStock

Woensdag 18 april start de week van het digiminderen. Even een week zonder Facebook, Instagram, WhatsApp en werkmail. Dat is hoog nodig, want niemand kijkt meer gek op als je met je telefoon richting de wc loopt om even snel door Facebook of Instagram te scrollen.

Als je met het openbaar vervoer reist en om je heen kijkt, zit 90% van de reizigers naar een smartphone te staren en in de rij voor de kassa heeft minstens de helft z'n koptelefoon in. Best asociaal als je er over na denkt. We lijken wel onlosmakelijk verbonden met die digitale apparaten. En thuis is het niet beter, want daar gaat de televisie aan of slaan we onze laptop open om een serie te bingewachten of nog wat werk te doen. Je zou haast denken dat we verslaafd zijn... De hoogste tijd dus om te digiminderen en je smartphone wat vaker uit te zetten om even offline te gaan.

Helemaal geen gek idee, zeker als je kijkt naar wat er allemaal rondom Facebook is gebeurd. Er werden gegevens van Facebook-leden verzameld door een app die 'This is Your Digital Life' heet. Die app las niet alleen de data van wie de test in de app deed, maar ook van zijn of haar Facebook-vrienden. Dit dataschandaal zorgt ervoor dat de helft van de Nederlandse Facebook-gebruikers overweegt hun account te verwijderen. En dat digiminderen past daar natuurlijk prima bij! Even wat minder vaak online zijn dan voorheen.

Overprikkeld

Maar waarom zou je eigenlijk? Door alle digitale apparaten worden we continu blootgesteld aan allerlei prikkels. We zijn geneigd daar direct op te reageren en zijn daardoor dus voortduren online. Hierdoor is je concentratie minder en is de kans groot dat je sneller vermoeid bent. De eerste stap van het digiminderen is het uitschakelen van alle notificaties op je digitale apparaten. Even geen seintje als er een nieuw WhatsAppje of e-mailtje binnenkomt. Naast het uitschakelen van de notificaties, gaf ik dit jaar al eerder allerlei tips om beter te kunnen focussen tijdens je werk of andere belangrijke deadlines. 

Een maand zonder smartphone

Door het uitschakelen van de notificaties en andere prikkels ervaar je meer rust. Ikzelf heb een aantal jaar geleden mijn smartphone de hele maand januari uitgezet om te kijken wat je nu precies ervaart wanneer je niet 24/7 bereikbaar bent. Even niet reageren op allerlei appjes en berichtjes en niet die constante drang om op social media te zitten zodat je maar niks mist. Mijn maand offline was heerlijk. Mijn artikelen had ik sneller dan ooit af omdat ik niet werd afgeleid. Bovendien hield ik op deze manier tijd over om andere dingen te doen. ’s Avonds vond ik ook veel meer rust. Een serie kijken deed ik nu zonder mijn smartphone in mijn hand te hebben. Het beviel me prima en ook om mij heen werd er enthousiast gereageerd. Toen ik op 1 februari de smartphone weer aanzette, heb ik me de hele dag onrustig gevoeld omdat mijn telefoon overstroomde met WhatsAppjes, waarbij ik direct voelde dat ik móest reageren. Omdat ik nu eenmaal met mijn werk niet zonder smartphone kan, ben ik al vrij snel weer in mijn oude patroon gevallen. Maar in het weekend laat ik nu geregeld mijn telefoon thuis als ik iets leuks ga doen. Even helemaal niks. Heerlijk!

Miniatuurvoorbeeld

Goed plannen

Een dagje zonder telefoon betekent wel dat je in sommige situaties alles goed van te voren moet plannen. Ga je iets met iemand doen? Zorg dan dat deze persoon op de hoogte is van je smartphoneloze dagje, anders is de kans groot dat iemand nog last minute een appje stuurt dat hij of zij later is of ergens anders wil afspreken.

Ga je naar een plek waar je nog nooit bent geweest, zorg dan dat je van tevoren hebt opgezocht hoe je daar precies moet komen. Verkeerd gereden? Geen probleem. Zonder smartphone ben je automatisch een stuk socialer. Je wordt nu gedwongen om een gesprek met iemand aan te gaan en wie weet wat dat oplevert. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring, dat als een iemand geen smartphone heeft in een groep, de rest een stuk solidairder is. Toen ik in mijn maand zonder smartphone een drankje ging drinken met vriendinnen, viel het mij op dat niemand zijn smartphone op tafel legde, en dus ook niemand de behoefte had om even op zijn of haar telefoon te kijken.

Foto’s maken tijdens een dagje uit? Neem deze een keer met een analoge camera. Hoe leuk is het om spontaniteit écht vast te leggen. Je hebt nog geen idee hoe de foto’s eruit komen te zien, maar juist dat maakt het zo ontzettend waardevol. Bovendien heb je direct een tastbare herinnering als je de foto's laat ontwikkelen.

Een dagje offline

Mijn advies zou zijn om eerst te beginnen om je smartphone ’s avonds weg te leggen. Vanaf 7 uur tot de volgende ochtend. Even geen rondje scrollen op Instagram, geen spelletjes spelen en nutteloze WhatsApp-gesprekken aan gaan. En je werk e-mailtjes kunnen vast wel tot morgenochtend wachten. Lukt dat? Laat je smartphone dan eens in het weekend een dagje thuis. Je gaat vanzelf merken hoe relaxt je er van wordt. Dat je meer energie krijgt en dat een dag zonder smartphone echt prima kan.

Het enige dat ik écht heb gemist tijdens mijn maand zonder telefoon was internetbankieren en mijn weer-apps. Even snel kijken of ik nog genoeg saldo op mijn rekening had staan om iets te kopen, een tikkie te betalen en kijken of ik een regenjas moest meenemen. Maar voor die dag in het weekend die jij gaat minderen, moet dat geen enkel probleem zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Werk aan je offline doelen

Maar wat moet je dan doen als je offline bent - en misschien wel voor jezelf hebt gezegd dat je alle andere elektrische apparaten ook niet mag gebruiken? Hoelang is het geleden dat je een boek hebt gelezen? En had je niet altijd al de ambitie om dat DIY-project te maken? Há, een mooie manier om alles wat je je ooit voornam, ook echt te gaan doen. Cursus keramiek? Nieuwe taal leren? Borduren? Ga het doen! Grote kans dat je ook nog een paar klusjes in huis hebt, die je altijd nog moest afmaken. Gaten dichten, schilderijen op hangen, de muur een likje verf geven. Of ga lekker naar buiten: een rondje fietsen of rennen. Gezond en inspirerend! Let maar eens op, hoeveel tijd je bespaard door in het weekend een dagje offline te gaan en tijdens die dag aan je offline doelen te werken. Maak dit weekend alvast een kleine start om een beetje te oefenen. En dan kan je vanaf woensdag - tijdens de week van het digiminderen - echt de uitdaging met jezelf aan. Ik doe mee, jij ook?

Meer tips om digitaal te detoxen vind je hier >


Thumbnail

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.