Vloggen een tienerhobby voor pubers die op een simpele manier rijk en beroemd hopen te worden? Nee hoor, dat is verleden tijd. Er zijn ook genoeg volwassenen en zelfs hele gezinnen die alles in hun leven vastleggen met een vlogcamera. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee?
Laten we beginnen bij het begin. Een vlog is een video webblog, een soort van visueel dagboek waarbij je iedereen die de video te zien krijgt een kijkje in je leven geeft. Je neemt je camera mee op pad en filmt alles wat je doet. Vloggen klinkt vaak makkelijker dan dat het is. Bijvoorbeeld als op reis bent en aan het genieten bent van allerlei mooie ervaringen, je toch steeds weer die camera erbij moet pakken - weet ik uit ervaring. Op zo’n moment is het ‘spontane’ vloggen er eigenlijk zo goed als af en ben je toch heel anders aan het genieten.
Wat heb je nodig voor een goed vlog?
Als je aan de slag gaat met vloggen is het belangrijk dat je een camera hebt, liefst ook met een microfoon. Voor jezelf kan het handig zijn om een camera te hebben waarbij je het schermpje omhoog kunt zetten. Op deze manier kan je jezelf zien. De iets grotere camera’s hebben trouwens een beeldschermpje dat je opzij uitklapt. Let wel dan wel op dat je contact blijft maken met je volgers, dus: in de lens kijken en niet de hele tijd naar jezelf in het beeldscherm (al is dat wel vaak verleidelijk).
Daarnaast is een statief(je) ook handig, zoals bijvoorbeeld een gorillapod van Joby. Hiermee kun je de camera enigszins stabiliseren als je onderweg filmt, maar kun je ook overal handige shots maken zonder dat je de camera vast hoeft te houden. Wil je verstaanbaar zijn in iedere situatie, dan is het slim om een microfoon aan te schaffen. De kleinere compact camera’s hebben overigens niet altijd een aansluiting voor een microfoon, dus houd daar rekening mee als je een camera wil kopen.
Je kunt ook filmen met een smartphone aangezien die camera’s tegenwoordig ook voorzien zijn van goede beeldkwaliteit. Hierbij is het vaak wel lastiger om in de lens te kijken, omdat die niet midden op de smartphone zit. Maar om te kijken of het vloggen je ook echt ligt, is het uitproberen met je telefoon een prima start.
Editen tot perfectie
Als je eenmaal je beelden hebt gedraaid, moet je de video’s gaan editen. Dit kun je doen in programma’s zoals iMovie, Adobe Premiere Pro en Final Cut. Je kunt alle beelden in deze programma’s super simpel achter elkaar zetten en vervolgens alles wat je niet leuk vindt uit de video's knippen. Wil je een speciaal effectje of nieuwsgierig hoe je kleurcorrectie op je video's moet toepassen? Op YouTube staan honderden handige tutorials waarin je álles kunt leren over het editen van video’s. Wil je bijvoorbeeld een geanimeerd intro? Dan ga je op zoek naar tutorials voor After Effects. Overigens kun je op internet ook heel veel templates vinden die je video's net dat beetje extra's kunnen geven.
Clickbait titels werken het beste
Vlog geëdit? Leuk intro erbij geanimeerd? Lekker muziekje uit de YouTube muziekbibliotheek gekozen? Helemaal tevreden? Dan ben je alweer toe aan het uploaden van je vlog op YouTube. Hierbij is het belangrijk dat je een goede titel en omschrijving plaatst. Ga voor een pakkende suggestieve titel en vergeet je andere social media kanalen niet in de omschrijving van de video.
Wil je helemaal professioneel zijn, zorg dan ook voor een end-card. Een end-card is het laatste shot uit je vlog waarbij je jouw kijkers kunt doorverwijzen naar andere vlogs of video’s.
Spread the word
Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen naar je vlog toe komen? Hiervoor zijn social media belangrijk. Laat op je andere social media kanalen - Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter - weten dat je een nieuw vlog online hebt staan. Hoe meer views jij weet te scoren in het eerste uur dat je video online staat, hoe sneller je video wordt aanbevolen aan potentiële kijkers.
Je eigen niche vinden
Maar hoe zorg je er nu voor dat je kijkers je vlog afkijken? Wat gaat jouw vlog speciaal maken? Zorg voor een 'niche'. Zoek iets wat nog niet online is en dat heel goed bij je past. Hou je van tuinieren? Laat maar zien wat je allemaal plant. Ben je een ster in sterrenkunde? Deel je passie voor de hemel. En laat je inspireren door de - op dit moment - populairste YouTubers van Nederland.
1. Kwebbelkop: Jordi van den Bussche begon met het maken van video’s waarin hij videospelletjes speelt en deze voorziet van commentaar. Al zijn video's zijn in het Engels en daardoor kan hij een nog groter publiek vinden voor zijn video's.
2. Enzoknol: Enzo Erkelens uploadt iedere dag een video’s waarin je een kijkje in zijn leven krijgt.
3. Nikkie Tutorials: Nikkie de Jager is een visagist die in haar video’s laat zien hoe je bepaalde make-up looks maakt. Ook Nikkie maakt haar video's in het Engels om zo wereldwijde roem te pakken.
4. Dylan Haegens: Dylan Haegens maakt hilarische sketches.
5. StukTV: De jongens van StukTV, Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt voeren iedere week een opdracht uit die kijkers kunnen indienen op hun website.
Ook NiceNienke is ontzettend populair op YouTube. Alleen heeft Nienke geen Nederlandse doelgroep, maar scoort ze miljoenen views bij haar Braziliaanse publiek - ze vlogt namelijk over Brazilië. Behalve solo-YouTubers zijn er in Nederland ook volledige gezinnen aan het vloggen geslagen. Zo heb je De Bellinga’s: vader, moeder en twee kinderen die alles uit hun leven vastleggen met de camera en dat vervolgens delen op hun YouTube-kanaal. En ook De LaTooys die met het hele gezin video’s maken. Van pranks tot vakanties, van alledaagse scènes tot behind the scenes.
Wanneer ga je nu verdienen op YouTube?
Van YouTube moet je eerst in totaal 4000 uur bekeken worden binnen 12 maanden. Voorheen was dit 10.000 weergaven maar sinds april vorig jaar is de regel aangescherpt. Daarnaast moet je minimaal 1000 abonnees hebben voordat je geld gaat verdienen. Nederlandse YouTubers krijgen tussen de €0,50 en €1,50 per duizend views. Je moet dus echt flink wat views krijgen wil je er goed van kunnen rondkomen. Daarom worden er heel veel branded content video's gemaakt. Hierin heeft de YouTuber een deal gesloten met een bepaald merk. De vlogger promoot dit product vervolgens in de video en daar krijgen ze geld voor. Ook dat is pas interessant voor je sponsors, als je echt al veel bekeken wordt. Begin je dus nét met vloggen, verwacht dan niet direct dat je ervan rond kunt komen. Je zult er heel wat tijd in moeten stoppen en keihard voor moeten werken.
Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.