Ga naar de inhoud
Magazine

Zo spaar je wat extra's voor je vakantie

Beeld © iStock

Naar dat ene waanzinnige pretpark, die spannende jeepsafari of een keer écht uitgebreid uit eten op je vakantieadres: zo spaar je nog net dat kleine beetje extra om heerlijk van te genieten – zonder dat je nu opeens op een houtje hoeft te bijten. 

Meer geld overhouden, hoe fijn zou dát zijn. Een potje vol geld waar je helemaal niets mee hoeft, behalve ongegeneerd over de balk smijten. Lijkt me heerlijk. Gewoon, om één keer te kunnen zeggen: laten we eens gek doen. Kom, we gaan lekker uit eten in dat chique restaurant met zijn allen. Joh, laten we die belachelijk dure boottrip gewoon lekker maken. We leven maar één keer. 

Dat lijkt mij dus enig, want die vakantie is al zo'n rib uit mijn lijf. De bloemetjes buiten zetten tijdens die vakantie zelf: dat zou wel fijn zijn. Maar wat ik ook doe: tot nu toe lukt het niet zo met die extra potjes van mij. Dat dikke vette spaarvarkentje dat ik tijdens de vakantie in gruzelementen mag meppen? Heb ik niet.

Mijn geld gaat op
Wat ik ook verdien, mijn geld gaat op. Neem ik me aan het begin van de maand voor om een maandje goed te sparen, vergeet ik mijn goede voornemen ergens halverwege. Kom ik geheel onverwachts een jurkje tegen dat ik écht niet kan laten hangen, heb ik geen zin om te koken en bestellen we toch even bij die dure Chinees, of vind ik die koffie onderweg van dat fijne koffietentje toch wel heel erg lekker. Gevolg: aan het eind van mijn geld houd ik vaak nog een stuk maand over, zoals vroeger op de Loesje-posters stond.

'Mensen denken op de korte termijn en hebben geen zelfbeheersing'

Oeps! Wat gaat er nou fout? En wat kan ik ertegen doen? Ik bel Karin Radstaak van het Nibud, hét kenniscentrum van de huishoudportemonnee. Dat heeft onderzoek laten doen naar het spaargedrag van mensen. En wat blijkt? Wij mensen kúnnen niet sparen. "Hoe graag we ook willen, hoe gemotiveerd we ook zijn: het zit er gewoon niet in", zegt Karin.

Hoe dat komt? We weten allemaal heus wel dat het handig is geld achter de hand te hebben, maar de prikkel om daadwerkelijk geld apart te zetten is er niet – zeker nu de spaarrente op 0 procent staat. "Mensen denken vaak op de korte termijn en hebben weinig zelfbeheersing. Bovendien is er, vooral bij  lage inkomens-huishoudens, vaak geen ruimte om te sparen. Het helpt als iemand anders (of een instantie) dat voor ons doet. Vakantiegeld is daar een mooi voorbeeld van: zo spaar je ongemerkt voor de vakantie. Veel Nederlanders geven aan dat ze dat fijn vinden, omdat anders dat geld ook op de grote hoop zou verdwijnen."

Het ligt niet aan mij!
Gelukkig! Ik ben dus niet de enige. Ik ben blij dat het niet helemaal aan mij ligt, maar dat we allemaal een beetje zwak zijn als het om geld gaat. En inderdaad, dat vakantiegeld helpt al een boel – want daar kunnen we de vakantie zelf voor een groot deel mee betalen. Maar nu nog een beetje extra spending money voor op de plek van bestemming (Frankrijk): hoe scharrel ik dat bij elkaar?

Ik schakel de hulp in van de beste spaarder die ik ken. Journaliste Renee Lamboo blogt over geld en geeft tips over hoe je kunt sparen op haar website Porterenee.nl. Ze weet er alles van, want ze spaarde zelf 100.000 euro om een groot deel van haar hypotheek te kunnen aflossen. Zij ziet het wat zonniger in: "Sparen? Mensen kunnen dat best! Alleen: je moet het niet te moeilijk maken."

'Wees niet te ambitieus, begin met een etentje'

Als je het voornemen hebt om te sparen, zegt Renee, moet je het niet zo drastisch doen dat je jezelf zielig gaat vinden of het moeilijk kunt volhouden. "Wat een goede manier is om te beginnen én vol te houden, is juist door het heel tastbaar te maken. Dus stel; je gaat op vakantie naar Turkije en je wilt daar op een jeepsafari, en je weet dat dat 200 euro kost. Dan maak je een papiertje en teken je daar een jeep op, of iets wat ermee te maken heeft. Door de tekening trek je tien lijntjes: elk lijntje is 20 euro. Elke keer als het je gelukt is om 20 euro te sparen, kleur je zo'n lijntje in."

Kapotte wasmachine
Je hangt de tekening ergens op waar je 'm vaak ziet, bijvoorbeeld op een kastdeur. Renee: "Elke keer als je ernaar kijkt en al wat lijntjes ingekleurd ziet, raak je gemotiveerd om verder te gaan en te denken: tof, ik ben al bijna bij mijn jeepsafari! Het is leuk om die lijntjes in te vullen, want het levert een trots gevoel op." Van tevoren kun je samen met je partner bedenken wat jullie heel graag zouden willen doen en hoeveel dat kost, zegt Renee. "Wees niet te ambitieus, begin met een etentje bijvoorbeeld. Het is makkelijker 100 euro te sparen dan meteen 5000. Want zo'n bedrag demotiveert, omdat je het zo lang vol moet houden."

Om ervoor te zorgen dat je het gespaarde geld ook echt voor je vakantie bewaart, is het sowieso handig om ook een potje te maken voor onverwachte uitgaven. "Dan hoef je niet je jeepsafari op te geven vanwege een kapotte wasmachine. En sparen kan leuk worden door af en toe ook iets te laten: bestel eens een keertje geen Chinees, en gebruik dat geld om weer een streepje af te kunnen tekenen. Wedden dat je dan met een blij gevoel 's avonds in je bed ligt?"

Eindeloos tafelen
Een tekening voor iets tijdens mijn vakantie, dat vind ik een vrolijke manier! Dan krijg ik niet het idee dat ik iets 'moet', maar gun ik mezelf iets leuks – al duurt het nog even voor ik de prijs kan innen. Het lijkt me een makkelijke manier om mee te beginnen, en bijzonder overzichtelijk.

Dat wordt dus tekenen vanavond, samen met manlief. Ons eerste vakantiedoel? Dat leuke restaurant waar we jaren terug ooit eens gegeten hebben, voor we kinderen kregen. Op een superromantische binnenplaats, in de schaduw, met een koude fles champagne en oesters vooraf. Eindeloos tafelen, heerlijk eten en lekker buiten genieten van het warme weer en de mooie Franse mensen om ons heen… ik kan niet wachten. 

10 snelle bespaartips

1. Houd een bespaarboekje bij. Via een app, online, of met het boek Kakebo, een 'budget journal' waarin je al je uitgaven en inkomsten in prettig vormgegeven tabelletjes kunt noteren. Met een huishoudboekje wordt snel inzichtelijk waar je geld naartoe gaat en kun je beter plannen.

2. Verminder je 'cappuccinofactor': de kleine beetjes geld die je gedurende de week achteloos uitgeeft aan kopjes koffie, een broodje, een tijdschrift, een klein cadeautje voor de kinderen. 

3. Bezuinig een beetje op je boodschappen: maak een lijst en koop het broodnodige. Ga naar een goedkope supermarkt, koop huismerken, koop groente en fruit op de markt. Ga nooit met een lege maag naar de winkel en laat kinderen thuis. Zo spaar je net een beetje extra uit.

4. Bezuinig op vervoer: neem de fiets, ga een maandje carpoolen voor je werk. O, en rijd om voor de goedkope benzinepomp in de buurt: scheelt enorm. 

5. Bezuinig op vaste lasten. bekijk of je niet toevallig dubbel verzekerd bent voor dingen. Wissel van energieleverancier. Kijk eens of je recht hebt op toeslagen.

Thumbnail

6. Snel extra geld in het laatje? Ruim zolder, garage en kinderkamer op en verkoop alles wat je niet meer nodig hebt via Markplaats of Bol, of ga op een kleedje zitten met Koningsdag

7. Iets nodig voor je huis? Kijk eens of je het gratis kunt scoren: Allesvoorniks.nl (samples), Gratisaftehalen.nl (meubilair, tuinspullen, etc), Gratis.nl (moet je in veel gevallen wel je gegevens afstaan), Voordeelmuis.nl (aanbiedingenfolders supermarkten), Vakantieveilingen.nl 

8. Zorg voor weinig verleidingen. Laat je pinpas thuis en neem gericht contant geld mee. Duik niet meteen een terrasje op als het lekker weer is, maar ga eens picknicken bijvoorbeeld.

9. Zorg dat je geen onnodige kosten maakt aan domme dingen. Zorg dat je niet meer rood kunt staan, zeg je sportschoolabonnement op als je toch niet gaat. 

10. Maak een duidelijk doel en houd je daaraan. Beloon jezelf daarvoor.

Nog meer budgettips vind je op Consumentenbond.nl, Nibud.nl, Zobespaarjegeld.nl, Leukegeit.nl, Porterenee.nl

Door Franke van Hoeven