Magazine

Blauwbekken met de koning

01 maart 2018 17:00 Aangepast: 16 maart 2018 00:31
Máxima, Willem-Alexander en hun dochters maandag in Lech. Beeld © ANP

Vaste prik, maar daarom niet minder hartverwarmend: de koninklijke familie in de sneeuw van het Oostenrijkse Lech. Deze week was het weer zover. Dorine Hermans, kenner van het koningshuis, vertelt over de chocoladereep voor Beatrix en een paar andere memorabele momenten. 

Miniatuurvoorbeeld

1956
Al ruim zeventig jaar vergezelt de pers de koninklijke familie naar Lech, zegt Oranje-deskundige Dorine Hermans. Vroeger werden fotomomenten tijdens de wintersportvakantie nog weleens met grappen en grollen afgedwongen, maar tegenwoordig is er een mediacode: fotografen die hun handtekening eronder zetten, krijgen even de tijd om foto's te maken van de Oranjes. De foto hierboven moet één van de eerste publieke foto's zijn van de jaarlijkse wintersportvakantie. Prinses Beatrix is hier nét 18 jaar. Al in de jaren vijftig gingen koningin Juliana en prins Bernhard geregeld naar Lech. Sinds 1964 is het een vaste traditie.  

Miniatuurvoorbeeld

1964
Het jaar waarin de wintersporttraditie van de Oranjes vaste vorm kreeg. Prins Bernhard en koningin Juliana genieten van de zon, samen met de eigenaar van het hotel waar ze verblijven, Sepp Moosbrugger en zijn echtgenote. Volgens Dorine Hermans is er al jaren een hechte vriendschap tussen de Oranjes en de familie Moosbrugger. Ook nu nog verblijft de koninklijke familie in hetzelfde hotel, Gasthof Post. 

Miniatuurvoorbeeld

1977
Willem-Alexander, onze huidige koning, is hier negen jaar oud. Hij gooit een sneeuwbal naar fotografen die een foto van hem proberen te maken. Dorine Hermans vertelt dat ook zijn moeder het als kind voorzien had op de pers. "Op haar elfde skiede ze rakelings langs plek waar de fotografen stonden opgesteld. Met de technologie van toen kon de pers daardoor helemaal geen foto van haar maken. Om haar over te halen om toch te poseren, gaf een van de fotografen haar een chocoladereep en vertelde hij haar dat hij pas naar huis mocht om zijn jarige zoontje te zien, als hij een foto van de prinses had. Dat vond Beatrix zielig. En voordat ze netjes op de foto ging, gaf ze de fotograaf zelfs zijn chocoladereep terug." 

Miniatuurvoorbeeld

2005
Dit is een foto uit het jaar waarin de Oranjes en de fotografen niet langer om elkaar heen hoeven te draaien. Er is een mediacode ingevoerd waarbij het vaste foto-uurtje het enige tijdstip is waarop de aanwezige pers zijn gang kan gaan tijdens het verblijf van de familie in Lech. De bedoeling is dat de Oranjes de rest van de vakantie met rust worden gelaten. Dat desondanks weleens foto's naar buiten komen van andere momenten, komt doordat er genoeg fotografen rondlopen (vooral van niet-Nederlandse persbureaus) die de mediacode niet onderschrijven – en dus hun gang kunnen gaan. Bovendien: je hebt je smartphone tegenwoordig natuurlijk zó uit je zak gevist zodra je de koning of de koningin voorbij ziet zoeven.

Miniatuurvoorbeeld

2013
Dit is een bijzondere foto, gemaakt op een bijzonder moment, omdat de Oranjes hiermee lieten zien niet met de wintersporttraditie te willen breken nadat prins Friso bij het skiën door een lawine bedolven was geraakt. Dat gebeurde een jaar eerder; Friso zou overlijden op 12 augustus 2013, een halfjaar nadat deze foto werd gemaakt. Florian Moosbrugger, zoon van de eigenaar van Hotel Post, kende Friso al zijn hele leven en was samen met hem aan het skiën toen het tragische ongeluk gebeurde. 

Door Shannon Bakker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore