In samenwerking met Fontaine Uitgevers

Focaccia met biet & rozemarijn

11 februari 2018 13:00 Aangepast: 28 februari 2018 06:00

Zelf een focaccia maken is echt niet zo moeilijk en smaakt zoveel lekkerder dan die uit de supermarkt.  

Bereidingstijd: ± 50 min. + rijstijd ± 2 uur
+ oventijd ± 20 min.

Ingrediënten (voor 6-8 personen):

  • 3 kleine, verschillend gekleurde bietjes
  • 1 zakje gist
  • 1 tl suiker
  • 400 ml lauwwarm water
  • 500 g bloem
  • 2 tl zout
  • 5 takjes rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 3 el witte balsamicoazijn
  • zeezoutvlokken om te bestrooien
  • 1 bol mozzarella in stukken

Bereiding:

Doe de gist met de suiker en 100 ml lauwwarm water in een kommetje en laat ± 10 min. staan totdat zich belletjes vormen.

Meng de bloem met het zout en de fijngehakte naaldjes van ½ takje rozemarijn in een kom.

Doe het gistmengsel en de rest van het water bij de bloem en kneed dit in ± 10 min. tot een zacht deeg.

Vet een kom in met een beetje van de olijfolie, doe het deeg erin en laat afgedekt ± 1 uur rijzen of totdat het volume is verdubbeld.

Schil intussen de bietjes en snijd ze in parten.

Kook ze elk in een aparte pan in een laagje water met 1 el balsamicoazijn en ½ takje rozemarijn in ± 25 min. gaar. Laat uitlekken en afkoelen.

Bekleed een bakblik met bakpapier en bestrijk met wat olijfolie.

Neem het deeg uit de kom en druk uit tot een ovaal van ± 20 x 30 cm.

Laat afgedekt ± 30 min. rijzen op een warme plek.

Bestrijk het deeg ruim met olijfolie en verdeel er de naaldjes van 1 takje rozemarijn in plukjes en wat zoutvlokken over en vouw het deeg in drieën. Druk weer uit tot een iets kleiner ovaal.

Druk de biet in een mooi patroon in het deeg en verdeel er de rest van de rozemarijn in kleine plukjes over.

Bedruppel met extra olie en bestrooi met wat zeezout. Laat ± 30 min. afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand (het liefst 230 °C) en bak de focaccia in ± 20 min. gaar.

Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Geef er de mozzarella bij.

Oogstkoken
Dit jaar bestaat het tijdschrift Seasons 25 jaar en dat wordt gevierd met het kookboek Oogstkoken​, met daarin een selectie van de lekkerste moestuinrecepten die in het blad hebben gestaan. Het mooi vormgegeven boek staat boordevol eenvoudig te maken recepten met seizoensproducten. Daarnaast staan er tips & trucs in om zelf te zaaien en oogsten uit eigen moestuin én handige conserveertechnieken.

Miniatuurvoorbeeld

Titel: Oogstkoken
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 5956 837 2
Uitgever: Fontaine Uitgevers 

 

 

 

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore