In samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Clubsandwich gezond

30 januari 2018 10:51 Aangepast: 01 februari 2018 15:57

Nederland is een boterhammenland, maar de Engelsen hebben de boterham der boterhammen bedacht: de sandwich. Het was lord Sandwich die in de 18de eeuw het idee kreeg om meerdere ingrediënten tussen twee boterhammen te stoppen. De Amerikanen vonden vervolgens dat die sandwich wel wat groter kon en de clubsandwich was geboren. En die is inmiddels niet meer weg te denken van menig lunchkaart in Nederland. Wil je een gezonde variant maken? Maak dan deze heerlijke vegan clubsandwich met tempébacon, aubergine & avocado.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g tempé
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 el vegan mayonaise
  • 1 tl sambal
  • 1 aubergine
  • zout
  • 1 el milde olijfolie
  • 6 boterhammen
  • 1 avocado, in plakken
  • plakjes komkommer, tomaat of sla (optioneel)

Extra nodig: sandwichprikkers

Zo maak je het:

Snijd de tempé in dunne plakken. Meng in een kommetje de sojasaus, ahornsiroop, olijfolie en paprikapoeder. Leg de tempé in een schaal en giet de dressing erover. Laat minimaal 10 minuten marineren.

Meng in een klein bakje de mayonaise en sambal. Snijd de aubergine in dunne plakken. Bestrooi daarna met zout en laat 5 minuten intrekken. Dep dan droog met keukenpapier.

Verhit twee bakpannen. In de ene bak je de aubergine in een halve el olie. Ongeveer 5 minuten per kant, tot ze mooi zacht is geworden. In de andere pan bak je op redelijk hoog vuur de tempé goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant.

Rooster de boterhammen. Besmeer een boterham met mayonaise, leg er wat tempé, aubergine, avocado en eventuele andere toppings op. Leg er een boterham bovenop en beleg die ook weer. Leg er een laatste boterham bovenop, steek er twee prikkers in en snijd de sandwich overdwars door.

Vegan smaaksouvenirs
Plantaardig eten wordt steeds populairder. Wie om zich heen kijkt, vindt overal inspiratie voor de lekkerste gerechten zonder dierlijke ingrediënten. Jolijn Pelgrum, bekend van vegadutchie.nl, en haar vriend Sjoerd Schotten, bekend van samgreens.com, hebben de fijnste recepten uit hun reizen gebundeld. In hun boek Vegan smaaksouvenirs staan 75 vegan wereldrecepten, waarvan de ingrediënten gewoon in de supermarkt te koop zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Titel: Vegan smaaksouvenirs
Auteurs: Jolijn Pelgrum & Sjoerd Schotten
Prijs: € 22,99
ISBN: 9789046822326
Uitgever: Nieuw Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

`