Booming business

5 bijzondere kerstevenementen

06 december 2017 06:54 Aangepast: 09 december 2017 10:56

Maar liefst 40.000 bezoekers worden er dit weekend verwacht bij de derde editie van het Allerhande kerstfestival. Ondertussen zijn ze in de Amsterdamse RAI druk met de voorbereidingen voor de Amsterdamse Winterparade, een groots festijn met onder meer een ijsbaan van 700m², een reuzenrad en een winter wellness. Ook in de rest van het land duiken steeds meer kerstmarkten en andere winterse evenementen op. Het moge duidelijk zijn: kerst is booming business.

Irene Stengs, onderzoeker aan het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar Antropologie van Ritueel en Populaire Cultuur aan de VU, zijn er verschillende verklaringen voor deze groei. "Kerst bevat veel rituele aspecten die zich goed lenen om uitvergroot te worden. Zo is het kerstdiner voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel van de feestdagen. Albert Heijn speelt daar met het Allerhande kerstfestival op in." Dat er steeds vaker voor de vorm van een evenement wordt gekozen, heeft te maken met een andere ontwikkeling. "Alles wat er aan feestelijke gelegenheden is, heeft de neiging om te groeien. Niet alleen kerst."

Want als je zou willen, kun je elk weekend wel ergens op een festival staan. Het hele jaar door. Stengs: "Het aantal evenementen dat we in Nederland kennen, neemt toe en al bestaande festivals worden groter. Denk aan de Libelle Zomerweek of de groeiende populariteit van bierfestivals. Alles krijgt zijn eigen evenement. Kerst dus ook. Dat wil niet zeggen dat het kerstfeest steeds belangrijker wordt, maar het geeft vooral aan dat we het niet meer alleen binnenshuis vieren." Tijdens zo'n publiek feestje in kerstsfeer komen, kan dan ook vrijwel overal. Uit het gigantische aanbod pikten wij vijf bijzondere kerstevenementen.

Miniatuurvoorbeeld

Kerstparade Eindhoven
Het kan geen toeval zijn dat juist in het zuiden van het land de kerstparade in opkomst is. Een stoet met praalwagens die door het centrum van de stad trekt. Dit uit Amerika overgewaaide fenomeen wordt onder de rivieren goed ontvangen, omdat het natuurlijk verdacht veel op een carnavalsoptocht lijkt. In Valkenburg kun je op verschillende data genieten van een Christmas Parade. En zondagavond 10 december zijn in Eindhoven twaalf verlichte wagens te bewonderen, die vergezeld worden door honderden figuranten en een paar BN'ers. Wees gewaarschuwd: Een beetje Brabander loopt wel warm voor zo'n optocht, dus het zal er zeker druk worden.

Miniatuurvoorbeeld

Amsterdamsche kerstmarkt
Veel van de kerstmarkten die we in Nederland hebben, zijn slechts slappe aftreksels van de sfeervolle Duitse kerstmarkten. Om je als markt te kunnen onderscheiden kun je dat na-apen dus beter laten en met iets origineels op de proppen komen. Bij de Amsterdamsche kerstmarkt hebben ze dat begrepen en daarom kun je hier op 22 en 23 december snuffelen bij kraampjes die meer te bieden hebben dan de doorsnee rommel die je elders wordt aangesmeerd. Hier veel hip design, maar ook lokale producten zoals Amsterdamse honing. Om te voorkomen dat de mannen er verveeld achteraan sjokken, zijn er ook veel kraampjes speciaal voor hen.

Miniatuurvoorbeeld

Dickensfestijn Deventer
Al sinds 1991 wordt de oude binnenstad van Deventer het weekend voor kerst plat gelopen door honderden personages uit de boeken van Charles Dickens. Arme sloebers, rijke lieden en dronken torren. Je kunt ze allemaal tegen het niet altijd even frisse lijf lopen. Jaarlijks komen er 120.000 bezoekers in Deventer kijken of ze een glaasje glühwein kunnen drinken met Scrooge of Oliver Twist. En terwijl veel Nederlanders de kerstmarkten in Duitsland bezoeken, vinden de Oosterburen op hun beurt dit festijn weer fantastisch. Dus ook zij staan graag in de rij om het gratis festival binnen te komen.

Miniatuurvoorbeeld

Kerststad Valkenburg
Het wil nog wel eens gebeuren dat je op een bomvolle kerstmarkt staat te klooien met een paraplu of dat het zo hard waait dat je warme choco binnen een minuut alweer lauw is. In Valkenburg wordt de kerstpret niet verstoord door dit soort ongemakken, want in de gemeentegrot vind je daar de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. Ook in de Fluweelengrot kun je terecht voor een markt en in MergelRijk is een tentoonstelling van miniatuur kerstdorpjes. Warm, droog en lekker kneuterig.

Miniatuurvoorbeeld

Kerst in Oud Kampen
Winkel in, winkel uit. En dat de hele dag door. Kerstshoppen kan een eentonige bezigheid zijn, maar niet als je op 16 of 17 december in Kampen bent. De fraaie binnenstad verandert die dagen in een groot openluchttheater. Langs een speciale route word je verrast met allerlei kleine voorstellingen, verzorgd door theatergezelschappen, waaronder een enthousiaste jeugdtheatergroep. Op podia, op straat, in gezellig verlichte stegen en soms zelfs in etalages. Overal wordt opgetreden, gezongen en gedanst. Behalve dan door de levende standbeelden. Die blijven hardnekkig stil staan.

Door Kita van Slooten

 

`