Magazine

Van boekenhater tot boekenwurm

09 november 2016 18:25 Aangepast: 10 november 2016 16:54

Het kan zomaar gebeuren. Tijdens de basisschool verslond je kind het ene boek na het andere, maar eenmaal op de middelbare school wordt er niet meer naar de boekenkast omgekeken. Hoe kan dat en wat doe je eraan?

Weerstand tegen lezen komt bij veel jongeren voor. Zelfs bij tieners die voorheen wel graag met hun neus in de boeken zaten. Dat is heel erg zonde, want het is wetenschappelijk bewezen dat lezen goed is voor je hersenpan. Helemaal voor een jong brein dat nog volop in ontwikkeling is. Door te lezen groeit je woordenschat, je intelligentie, maar ook je vermogen om je in anderen in te leven.

Maar veel middelbare scholieren halen daar hun schouders voor op. De eerste verklaring is voor de hand liggend; kinderen besteden steeds meer tijd aan social media, games en Youtube. Maar dat is niet de enige reden dat ze met een boogje om de boekenkast lopen.

De tweede verklaring is leesvrees. Als je op school verplicht saaie boeken en suffe teksten moet lezen is de lol er snel af. Door onplezierige leeservaringen gaan kinderen steeds meer tegen lezen op zien. En wie minder leest wordt er op den duur ook steeds slechter in, waardoor de leesangst toeneemt.

Stichting Lezen probeert dat te voorkomen. Ze werken samen met scholen om de boel daar leuk en inspirerend te houden, maar hebben ook voor ouders een aantal tips om boekenmijders weer aan het lezen krijgt.

Thumbnail

Rustig beginnen
Je kunt niet van brommende puber verwachten dat deze uit zichzelf Oorlog en Vrede openslaat. Om leesplezier (terug) te krijgen is het van belang dat de drempel niet te hoog is. Laat je kind eerst eens met een tijdschrift of stripboek ontdekken dat lezen leuk is.

Zorg dat er boeken in huis zijn
Het klinkt logisch, maar zonder boeken geen lezer. Zorg dat boeken deel uitmaken van de dagelijkse omgeving. Een kind dat thuis nooit boeken om zich heen heeft zal niet snel geneigd er überhaupt eentje vrijwillig te openen.

Geef het goede voorbeeld
Door zelf met een goed boek op de bank te kruipen stimuleer je ook je kind, want zien lezen doet lezen. Vrouwen lezen aanzienlijk meer dan mannen, dus het zou helemaal fraai zijn als een kind zijn vader verzonken in een verhaal ziet.

Thumbnail

Begin vroeg
Om problemen op de middelbare schooltijd te voorkomen is het goed om kinderen al vroeg aan het lezen te krijgen. Hoe eerder, hoe beter. Voorlezen helpt enorm. Zo komen kinderen voor het eerst in aanraking met boeken en het plezier dat ze eraan beleven is een aanmoediging om later ook zelfstandig een exemplaar open te slaan.

Sluit aan bij de interesses
Het oeuvre van Gerard Reve zal menig tiener een worst wezen. Maar de boeken van Game of Thrones of The Hunger Games zijn wel populair. Zoek samen naar een onderwerp dat je kind ook echt interesseert. Anders komt die boekenlegger nooit voorbij het eerste hoofdstuk. Jongens doe je vaak een plezier met non-fictie; een boek over de Tweede Wereldoorlog of de biografie van een bekende voetballer.

Mocht je ondanks al je verwoede pogingen nog steeds een opstandige puber op de bank hebben die met de armen over elkaar blijft roepen dat er geen enkel boek is dat hij leuk vindt. Niet getreurd. Hulptroepen zijn nabij. Want in elke bibliotheek staan mensen tot je beschikking die al vaker met dit bijltje hebben gehakt. Wat voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg, is in de bibliotheek zo opgelost. Het vinden van een boek dat jouw tiener weet te boeien. Humor of drama. Dik of dun.

Door Kita van Slooten

`