Ga naar de inhoud
Magazine

Mega Mindy, mini-Elsa of een monstertruck: wat je ziet, ben je zelf

Even sterk, slim of moedig zijn als je held. Eerder schreven we in Weekend Magazine waarom iedereen een rolmodel nodig heeft om zich persoonlijk te ontwikkelen. Maar dat geldt niet alleen voor volwassenen. Wie een televisie (of tablet) en een kleuter in huis heeft, weet waarschijnlijk wat we bedoelen. De kracht van een goed voorbeeld is niet te onderschatten, zeker nu ook de meisjes op televisie steeds heldhaftiger worden.

De wereld van Zapp, Disney en Netflix biedt een enorme vijver waar kijkbuiskinderen al op heel jonge leeftijd een persoonlijk rolmodel uit kunnen vissen. En waar die rolmodellen vroeger overzichtelijk waren onderverdeeld in hulpeloze prinsessen en dappere ridders, maakt nu het geëmancipeerde vrouwelijke filmkarakter haar opmars.

Pioniertje Pippi Langkous heeft de weg vrijgemaakt voor huidige beeldscherm-iconen als sterke Mega Mindy, onafhankelijke Elsa en moedige Vaiana, die dagelijks duizenden jonge meisjes inspireren. Maar ook auto’s, tractoren en honden spreken tot de verbeelding van de huidige generatie tv-kijkstertjes: verkleed als hun grote voorbeeld vertrouwen ze op hun eigen superkrachten en kunnen ze uren dansen, racen en redden.

Drie moeders vertellen door welke personages hun dochters geïnspireerd worden.

Bianca Kroon is moeder van Jonna (6) en Tess (4), die verliefd zijn op Mega Mindy en K3.

Thumbnail

“Toen we Tess wilden laten stoppen met haar speen, hebben we Mega Mindy een beetje misbruikt. Als Tess net zo stoer was als haar grote voorbeeld, kon ze toch zeker wel zonder speen? Die aanpak werkte meteen, zeker omdat ze als beloning een Mega Mindy-pak kreeg. Inmiddels hebben we er daar trouwens twee van, omdat ze het allebei de hele dag aan wilden.

Tess en Jonna halen heel veel inspiratie uit de programma’s die ze graag kijken. Ze houden vooral van duo’s en doen vaak een rollenspel, dan is de één Mega Mindy en de ander Toby, of ze zijn Elsa en Anna van Frozen. Ze spelen hele scènes na en voegen er eigen stukjes aan toe, daar zijn ze samen zo twee, drie uur zoet mee. Hun fantasie wordt enorm gestimuleerd door de filmpjes, dat vind ik heel leuk om te zien.

Tess vindt Mega Mindy vooral heel lief en mooi, ze sprong bijna uit haar stoel van bewondering toen we naar een Studio 100-show gingen en Mega Mindy op het podium kwam. Jonna is wat ouder en kijkt nu heel bewust naar wat de karakters precies doen, om ze daarna te imiteren. Ze is van zichzelf best verlegen en bang om iets fout te doen, maar als ze via een filmpje van K3 een nieuw dansje heeft geleerd, is ze heel trots op zichzelf. “Dat kan ik goed he?” Ik kan nog niet zeggen of ze dat zelfvertrouwen ook meeneemt in het gewone leven, maar als ze in een rol zit, durft ze net iets meer.”

Marit Bouwens is moeder van Malik (12), Liam (9) en dochter Sam (6). Sam is idolaat van koningin Elsa uit de Disneyfilm Frozen.

“Haar twee oudere broers vragen regelmatig of Sam wat minder kan zingen. Ze kent alle liedjes van de film uit haar hoofd en vaak speelt ze met haar beste vriendin hun lievelingsscènes na. Haar poppen en Frozenknuffels fungeren dan als de andere personages en de scènes vinden plaats in het grote Lego-ijspaleis dat op Sam’s kamer staat. Ze draagt haar haren het liefst in een ‘Elsa-vlecht’ en wisselt af tussen Elsa’s kroningsjurk en de bekende blauwe ijsjurk. Ze houdt ook erg van knutselen: ze maakt haar eigen prinsessensieraden en andere accessoires om zoveel mogelijk op Elsa te lijken.

Thumbnail

In nieuwe situaties kijkt Sam eerst de kat uit de boom, maar bij vriendinnen en klasgenootjes is ze totaal niet verlegen en juist heel open. Zeker als ze in haar prinsessenrol zit, is ze heel expressief. Ze kijkt ook graag naar de serie over Henry Danger: hij is het hulpje van een superheld, maar moet dat geheim houden voor zijn familie. Sam speelt zelf ook graag hulpje en schrijft allerlei geheimpjes in haar eigen dagboek. En daar mogen haar broers dan natuurlijk niets van weten!

We beperken haar Frozen-liefde overigens wel tot de voordeur, als we naar de supermarkt gaan draagt ze normale kleren. Maar als ze op feestdagen verkleed naar school mag, twijfelt Sam natuurlijk geen moment: dan verandert ze in Elsa. Wij vinden het prima dat ze zo idolaat is van een filmpersonage: welk meisje droomt nou niet van een leven als prinses?”

Denise van den Heerik - Hoexum is moeder van zoon Dean (1) en dochter Fenne (4), die fan is van Blaze en de Monsterwielen, Cars en Paw Patrol.

Thumbnail

“Omdat er geen verkleedkleren zijn van Blaze en de Monsterwielen, trekt Fenne meestal maar een Elsa-jurk aan als ze een monstertruck nadoet. Maar daar kan ze ook heel hard in rennen: als ze Blaze is, loopt ze expres dingen omver. Ze zit dan ook altijd onder de blauwe plekken, het is echt een wildebras. Ze speelt graag met jongens én meisjes, maar een meisje dat niet graag vieze handen krijgt, zal niet zo snel haar beste vriendinnetje worden.

In de programma’s die ze graag kijkt, is samenwerking een belangrijk item. Dat neemt Fenne in haar eigen spel vaak over. Ze is de hele dag aan het racen en redden, net als de auto’s op tv. Ze doet vaak wedstrijdjes: ze wil graag de eerste of de beste zijn. Dan horen we haar tegen vriendjes zeggen: “Ik heb snelheid, jij kracht en jij bent slim” en dan gaan ze als team te werk, want zó kun je winnen. “Kom op, maatje!” is een veelgehoorde kreet bij ons thuis.

Toch is Fenne geen half jongetje, ze houdt ook van Frozen en draagt vaak rokjes en jurkjes. Ze is gewoon een heel stoer meisje. Maar ze vindt het wel jammer dat er geen roze broodtrommels van Cars bestaan, want blauw is volgens haar toch echt voor jongens. Daarom durft ze geen blauw trommeltje te kiezen, terwijl ze dat wel het liefst zou willen. Ze is zich heel bewust van de verschillende verwachtingen voor jongens en meisjes, maar wij leggen dan uit dat ze helemaal zelf mag weten waar ze van houdt. Zolang zij het leuk vindt, blijft Fenne onze wilde monstertruck.”

Doorzettingsvermogen, veerkracht en moed

Volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve is het heel normaal dat kinderen zich optrekken aan een televisiekarakter. "De personages bezitten vaak veel kwaliteiten waar kinderen een voorbeeld aan kunnen nemen: doorzettingsvermogen, veerkracht, moed, weerbaarheid, et cetera. Doordat kinderen op hun helden willen lijken, proberen ze ook hun positieve eigenschappen over te nemen. Dat kun je als ouders ook goed inzetten in de opvoeding: een rolmodel is een mooie hulpbron als het kind ergens moeite mee heeft. Onder water zwemmen wordt misschien een stuk minder eng als je je inbeeldt dat je De Kleine Zeemeermin bent, en als Bliksem McQueen van Cars durf je misschien wel op een nieuw vriendje af te stappen."

Neve vindt het een positieve ontwikkeling dat er steeds meer reële personages te zien zijn in kinderfilms- en series en de huidige, geëmancipeerde rolmodellen een betere afspiegeling zijn van de samenleving. “Het is een achterhaalde gedachte dat alleen jongens willen ravotten en meisjes niet van avontuur houden. Door personages als Mega Mindy en Elsa leren meisjes dat ze ook stoer en sterk kunnen zijn”.

Toch blijft er een belangrijke rol weggelegd voor de ouders. “Zorg dat je kind niet doorslaat. Gun je dochter een held(in) en bijbehorende outfit, maar zorg dat ze de realiteit daarbij niet uit het oog verliest. Zeker in de puberteit is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven als de onschuldige Frozen-liefde wellicht omslaat in een ongezonde belangstelling voor broodmagere topmodellen. Dan is het tijd om de mythe te ontkrachten. Maar als je kleuterdochter gewoon wat superkrachten nodig heeft op haar eerste schooldag, kun je haar prima vragen “Wat zou Mega Mindy doen?”

Door Ronne Theunis


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!