Magazine

'500 vluchtelingen in ons piepkleine dorp? Dat kan niet goed gaan'

07 november 2014 17:11 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Het Friese dorp Rijs telt 140 inwoners. Er is geen kroeg of buurtsuper. Zelfs geen pinautomaat. Binnenkort worden er 500 asielzoekers gevestigd, maar er 'is nog niets geregeld'. De inwoners zijn woedend.

Thumbnail

Het gebeurt vaker: grote aantallen asielzoekers opvangen in piepkleine dorpjes. Na het Drentse Oranje, dat 525 vluchtelingen 'kreeg', volgt nu het Friese Rijs. Daar worden 500 asielzoekers gevestigd. In één klap verdrievoudigt daardoor het aantal inwoners.

"Het nieuws moesten we uit de media vernemen", vertelt een van hen, Wink Blomsma (66). Hij is voorzitter van de plaatselijke belangenvereniging die protesteert tegen de gang van zaken. 

'Nieuwe buren'
De 500 'nieuwe buren' komen in een complex dat voorheen in gebruik was voor Jeugdzorg, en nu door een projectontwikkelaar is aangekocht. De nieuwe eigenaar is zelf naar het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gestapt, dat interesse toonde. Het COA is namelijk hard op zoek naar plekken om vluchtelingen op te vangen. Volgend jaar staan de eerste tijdelijke bewoners, waarschijnlijk uit Irak en Syrië, op de stoep. 

Tegen de opvang van asielzoekers is Blomsma niet. "De meeste inwoners zijn ook niet tegen de komst. De opvang is een plicht van ons land. Zo zie ik het." Maar de manier waaróp het gebeurt, daar heeft hij geen goed woord voor over. "Dat we het nieuws uit de media moesten vernemen, is van de zotte. Dat er door de gemeente nog niets voor de vluchtelingen is geregeld, is een schande." 

"Geen supermarkt, kroeg, eetgelegenheid. Niets. Wat moeten ze hier in godsnaam doen?"

Blomsma is bang dat de verveling toeslaat onder de vluchtelingen. "Rijs heeft namelijk niets. Prachtige natuur en schitterende vergezichten. Iedere dag geniet ik ervan, maar dat is het. Verder is er niets. Geen supermarkt, kroeg, eetgelegenheid. Niets. Wat moeten die 500 vluchtelingen hier in godsnaam doen?"

De vrees voor onrust, opstootjes of criminaliteit groeit. "De gemeente is zo laks", zegt Blomsma . "Er liggen nog geen plannen klaar over hoe de vluchtelingen opgevangen gaan worden. Hoe het toezicht wordt geregeld? Geen idee. Is het dan gek dat inwoners zich zorgen maken?" De inwoners zijn bang dat het dorp wordt ontwricht. Dat ze 'gast' van hun eigen dorp worden.

De gemeente zelf geeft toe dat er nog weinig in gang is gezet. De verantwoordelijk wethouder zegt weinig te kunnen doen, aangezien het COA de opvang regelt.

Toeristische trekpleister
Vooral horecaondernemers zijn woest, vertelt Blomsma . Zij zien de opvangplannen het liefst vandaag nog sneuvelen. "Niet zo gek. Rijs is een toeristische trekpleister. Er zijn hier meerdere hotels. Maar hoe aantrekkelijk ben je nog voor toeristen als er 500 vluchtelingen wonen? Dat is niet bepaald een toeristische trekpleister. Dodelijk voor de business."

"Hoe het toezicht wordt geregeld? Geen idee. Is het dan gek dat inwoners zich zorgen maken?"

Het aantal van 500 is volgens Blomsma 'buitenproportioneel hoog'. "500 vluchtelingen op 170 inwoners. Dat is veel, heel veel." De verhalen uit dorpen met soortgelijk scenario stellen ook niet bepaald gerust, vindt de Fries. "Ik las onlangs in de krant dat er in het Drentse Oranje kinderen uit Afghanistan op school zitten die geen woord Nederlands spreken. Triest. Voor de juf die voor de klas staat, maar vooral voor het kind zelf. Zo'n toekomst gun je niemand, uit welk land die ook komt."

Hij hoopt dat de gemeente tot inkeer komt. "Maandag is er een gemeentevergadering. We vragen dan weer spreekrecht aan. Hopelijk wordt de gemeente wakkergeschud en komt er een duidelijk plan hoe deze opvang geregeld gaat worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore