Magazine

Een kerstfilm voor elk humeur

22 december 2014 16:23 Aangepast: 22 december 2014 17:04

Kerstfilms zijn er in alle soorten en maten. Lieve kerstfilms, kinderkerstfilms, anti-kerstfilms. Lachen, huilen. Het kan allemaal. Hieronder 5 films voor verschillende gemoedstoestanden.

Thumbnail

Eenzame kerst?  - Bridget Jones’s Diary
Gedumpt vlak voor de feestdagen? Het kerstdiner aan laten branden? Of een andere reden om jezelf een ontzettende loser te vinden? Treur niet langer, maar laat je oppeppen door Bridget Jones. Deze uiterst onhandige vrouw kan niet koken, valt op foute mannen en floept er op feestjes de meest genante opmerkingen uit.

Ze heeft genoeg redenen om bij de pakken neer te gaan zitten, maar Bridget laat zich niet kisten. Ze trekt haar corrigerende slip aan en ploetert dapper door. Tot groot genoegen van de nukkige goedzak Mr. Darcy, de man die er per ongeluk voor zorgde dat de lelijke kersttrui populair werd.

Hij blijft leuk – Elf
Deze film komt elke kerst wel voorbij op televisie. En terecht, want van Will Ferrell als de uit de kluiten gewassen elf Buddy kunnen we geen genoeg krijgen. Jong en oud lacht hartelijk om de avonturen van deze extreem enthousiaste zonderling die opgroeide bij de kerstman, maar in New York op zoek gaat naar zijn echte vader.

Buddy ontdekt dat het kerstgevoel bij de meeste stadsmensen ver te zoeken is en besluit daar eigenhandig eens verandering in te gaan brengen. De schaamteloosheid waarmee hij zijn vreugde verspreidt werkt aanstekelijk. En Buddy’s oneliners zetten de lachspieren flink aan het werk.

De kerstklassieker – It’s a Wonderful Life
In deze feel-good film uit 1946 zien we Hollywood-icoon James Stewart als de depressieve George Bailey, die op kerstavond op het punt staat van een brug te springen. George heeft zijn leven lang geprobeerd het beste voor iedereen te doen, maar het heeft hem bar weinig opgeleverd.

Engel Clarence krijgt de opdracht George te redden, maar deze is ervan overtuigd dat de wereld beter af zou zijn als hij nooit geboren was. Clarence laat hem zien dat het tegendeel waar is en wat het grootse effect van al zijn goede daden is geweest. Een hartverwarmende klassieker die niet voor niks al jaren hoog in de lijstjes van beste films aller tijden staat.

Kerst voor de kleintjes – The Muppet Christmas Carol
Druk met het kerstdiner maar blijven die kleine rakkers vanwege een overdosis suiker maar als bezetenen door de keuken rennen? Dan is het hoog tijd om een film op te zetten waar ze even stil van worden. En dat moet met The Muppets wel lukken, want Kermit en zijn vrienden brengen op een kleurrijke manier de klassieke vertelling van Charles Dickens tot leven.

De gierige, verbitterde Scrooge - een prachtrol van Michael Caine - wordt door drie geesten geconfronteerd met de fouten die hij in zijn verleden gemaakt heeft en wat dat kan betekenen voor de toekomst als hij niet snel iets aan zijn akelige persoonlijkheid verandert. The Muppets vullen de bekende vertelling aan met hun kenmerkende humor en Caine aarzelt niet om gezellig een liedje mee te zingen.

Op de kast gejaagd door je familie? - Festen
Hoezeer alle commercials en kerstliedjes de feestdagen ook doen overkomen als een liefdevol, gezellig samenzijn, het is niet overal altijd even knus tijdens het kerstdiner. Onderhuidse spanningen kunnen de sfeer goed verzieken. Ook kun je de pech hebben tijdens het kerstdiner net naast een vervelend familielid . Die rare oom die veel te hard lacht om zijn eigen grappen, je verwende nichtje dat alleen maar met haar telefoon in de weer is of je moeder die na een gluhweintje teveel besluit een kerstlied ten gehore te brengen.

Maar het is allemaal niks vergeleken met het drama in de Deense film Festen. Vader Helge viert zijn zestigste verjaardag en tijdens het etentje doet zijn zoon een shockerende onthulling, waarna er nog veel meer aan ellende en pijnlijke herinneringen geserveerd wordt. Na het zien van deze benauwende film kan je eigen familie hopelijk alleen nog maar meevallen.

Door Kita van Slooten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore