Koken als een chef

Citroentaart met meringue

19 mei 2015 12:44 Aangepast: 19 mei 2015 14:28

Wie wordt er niet gelukkig van een toetje met meringue? En het is echt niet zo moeilijk!

Zo maak je het deeg:

  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 300 gram bloem
  • 1 ei, losgeklopt

Extra nodig: kleine taartvorm

Meng de poedersuiker met de zachte boter en bloem en voeg als laatste het ei toe. Maak een bol van het deeg en laat een uurtje afgedekt rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg uit tot ruim het formaat van de taartvorm en bekleed hiermee de bodem en randen van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de deegvorm daarna even ‘drogen’ op 100 °C tot hij bijna krokant is. Haal uit de oven, stort de citroenvulling (zie hieronder) erin.

Zo maak je de citroenvulling: 

  • 5 eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 180 g suiker
  • 150 ml citroensap
  • rasp van 3 biologische
  • citroenen

Verwarm de oven voor op 150 °C. Klop de eieren met een garde los, voeg de crème fraîche en de suiker toe en klop tot de suiker goed is opgelost. Meng citroensap en –rasp erdoor en stort de citroenvulling in de gebakken deegbodem. Bak de taart nog ca. 45 minuten. Laat hem vervolgens helemaal afkoelen.

Zo maak je de meringue:

  • 200 gram suiker
  • 100 gram eiwit

Extra nodig: suiker-thermometer, gasbrander

Kook de suiker met een klein beetje water tot 121 °C (gebruik een suiker-thermometer). Klop ondertussen de eiwitten stijf in een keukenmachine. Zet de keukenmachine iets zachter en schenk de warme suikerstroop langzaam bij het eiwit. Laat de machine doorkloppen tot de massa is afgekoeld. Schep het in een spuitzak en spuit grote stippen op de afgekoelde taart. Brand de meringue iets bruin met een gasbrander.

Het boek Simple
Chef Jeroen de Zeeuw laat in zijn kookboek Simple zien hoe je thuis kan koken op restaurantniveau, met verrassend simpele ingrediënten en inspirerende recepten. Jeroen de Zeeuw heeft onder andere gewerkt bij ‘The Fat Duck’ in Bray en ‘Gordon Ramsay’ in Londen, ‘De Kas’ in Amsterdam en ‘Duin en Kruidberg’ in Santpoort. Afgelopen april opende Jeroen de Zeeuw samen met Ditmar Zuiderhoek zijn eigen restaurant Simple in Utrecht.

Thumbnail

Titel: Simple, bistronomie voor thuis
Auteur: Jeroen de Zeeuw
Prijs: € 29,99
Uitgever: Kosmos

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore