Koken als een chef

Steak tartaar met langoustine

19 mei 2015 13:22 Aangepast: 19 mei 2015 14:49

Met het boek Simple in de hand leer je koken als een chef-kok en ben je de ster van de avond!

Zo maak je de steak tartaar:

  • 300 gram bavette of soortgelijk rundvlees
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 augurk, gesnipperd
  • tabasco
  • kappertjes
  • worcestersaus
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1 eidooier

Snijd en hak het vlees heel erg fijn (of grover als je dat lekkerder vindt). Breng de tartaar op smaak met de sjalot, augurk, tabasco, kappertjes, worcestersaus, peper en zout en olijfolie. Omdat de smaak van steak tartare heel persoonlijk is, moet je echt zelf proeven hoe jij hem lekker vindt.

Zo maak je de truffelmayonaise:

  • 2 el verse truffel, geraspt
  • 100 gram mayonaise 

Meng de truffel in een keukenmachine of blender tot een mooie, gladde truffelmayonaise.

Zo maak je de sjalot en croutons:

  • 1 sjalot, gepeld
  • 4 sneden zuurdesembrood
  • olijfolie
  • peper en zout

Snijd de sjalot met een mandoline of een heel scherp mes in flinterdunne plakken. Besprenkel de sneden brood met olijfolie, peper en zout. Bak ze krokant in een voorverwarmde oven (op 160 °C). Breek het brood vervolgens in croutons.

Zo maak de de langoustine:

  • 4 grote langoustines, gepeld
  • peper en zout

Mocht je ongepelde langoustines hebben, kraak de karkassen dan eerst licht en breek ze daarna open. Bewaar de karkassen en de koppen, hiervan maak je geweldige saus! Haal het darmkanaal uit de langoustines en snijd de koppen eraf. Laat een zware koekenpan heel heet worden. Bak de langoustines kort om en om, maar let op: langoustines mogen nooit helemaal gaar zijn, glazig zijn ze het lekkerst! Bestrooi de warme langoustines met peper en zout.

Zo maak je de borden op:
Schep de tartaar op een schaal. Leg de eidooier in het midden. Steek de croutons in de tartaar en garneer met de sjalotplakjes. Leg de langoustines op de tartaar. Spuit stippen truffelmayonaise rondom de tartaar.

Het boek Simple
Chef Jeroen de Zeeuw laat in zijn kookboek Simple zien hoe je thuis kan koken op restaurantniveau, met verrassend simpele ingrediënten en inspirerende recepten. Jeroen de Zeeuw heeft onder andere gewerkt bij ‘The Fat Duck’ in Bray en ‘Gordon Ramsay’ in Londen, ‘De Kas’ in Amsterdam en ‘Duin en Kruidberg’ in Santpoort. Afgelopen april opende Jeroen de Zeeuw samen met Ditmar Zuiderhoek zijn eigen restaurant Simple in Utrecht.

Thumbnail

Titel: Simple, bistronomie voor thuis
Auteur: Jeroen de Zeeuw
Prijs: € 29,99
Uitgever: Kosmos

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore