Magazine

20 kilo lichter en tien jaar jonger: liegen op je datingprofiel

27 april 2017 09:15 Aangepast: 28 april 2017 10:15

In de jacht op de ware doen we ons op datingsites graag iets beter voor dan we zijn, zo blijkt uit onderzoek. Vooral op het gebied van lengte, gewicht en leeftijd verdraaien we de waarheid. Maar of het leugentje om bestwil uiteindelijk in je voordeel werkt? “Hij belde me uit de gevangenis.”

Als kersverse dater (wat veel beter klinkt dan kersverse single) loop ik tegen een bekend probleem aan.  Je wilt online daten en een profiel plaatsen, maar wat zet je daarin? En nog belangrijker: wat laat je van jezelf zien, en wat niet?

Om een beetje warm te draaien, maak ik een profiel aan op een bekende datingsite. Bij het kopje hobby’s beginnen de eerste twijfels. In plaats van gewoon te vertellen wat mijn favoriete films zijn, denk ik na welke ‘indruk’ die films maken op mijn toekomstige dates.

Persoonlijk vind ik The Naked Gun 3 1/3 bijvoorbeeld een van de allerbeste films ooit gemaakt. Maar ik ben er van overtuigd dat de dames waar ik me op richt daar het beeld bij krijgen van iemand zonder goede smaak. Dus vul ik Fargo in. Geen totale leugen, maar wel een opgeleukte waarheid.

Kaal
Bij het kiezen van een foto breekt een nog groter probleem aan. Ik weet dat er een lijstje bestaat van zaken waar veel vrouwen bij mannen op afknappen. Ik ben niet klein, niet dik maar wel zo kaal als een biljartbal. Zal ik een foto van mezelf op een zonnig vakantie-eiland toevoegend waarop ik een verhullend petje draag?

Gelukkig ben ik niet de enige ben die worstelt met zijn online presentatie. Het barst van de single vrouwen verscholen achter zonnebrillen en wijnglazen. Foto’s dateren vaak van verschillende periodes.  Ook in de beschrijving van persoonlijke voorkeuren en hobby’s, wekken de meesten een rooskleurig beeld op. Iedereen is heel sportief en actief en ambitieus. Maar lekker een avondje op de bank doorbrengen, dat vinden ze ook leuk.

Beroep pimpen
Uit onderzoek onder elfhonderd singles dat vorig jaar werd uitgevoerd, blijkt dat mannen en vrouwen er flink op los liegen, als het om online daten gaat. Maar ze liegen wel over andere dingen. De heren schijnen vooral over hun beroep en hobby’s op te pimpen. Vrouwen verdraaien de waarheid vaker over hun gewicht en leeftijd.

Het doel van al deze leugentjes om bestwil is natuurlijk duidelijk: je wilt online een zo goed mogelijke indruk maken op je toekomstige liefde. Maar er is ook een valkuil. Want hoe fraai je jezelf ook online presenteert, bij de allereerste date zijn die extra kilo’s en dat ontbrekende haar slecht te verbergen.

Hier liegen we over online

De meeste leugens op datingprofielen gaan over gewicht, inkomen en verleden, blijkt uit dit artikel van Datingguru.nl. Voor alle drie geldt dat in meer dan 10 procent van de gevallen gelogen is: een paar kilootjes minder, een net wat hoger salaris, een geheim uit het verleden verzwegen. En dat terwijl dat niet eens de dingen zijn waar we anderen op beoordelen: de respondenten geven aan veel meer te kijken naar de afstand die een potentiële date van ze vandaan woont, wat diegene aan hobbies en interesses heeft, en - je verwacht het niet - uiterlijk. Die profielfoto is belangrijk dus, maar helaas is die ook vaak oud - soms wel een paar jaar. Leuk weetjefeitjetrivia: hoe ouder de eigenaar van het profiel, hoe groter de kans dat de foto bij het profiel al van een paar jaar geleden is.  

Alleen een avontuurtje?
Emma (35), werkzaam in het onderwijs, heeft daar een slechte ervaring mee. “Ik kwam hem tegen via Tinder, een Spanjaard. Een spontaan, jongensachtig mediterraan type. Hij zag er op de drie foto’s op zijn profiel erg goed uit. Hij keek heel guitig en verleidelijk. We zetten er gelijk vaart achter. Ik geloof dat we wel tien uur achter mekaar berichtjes hebben gestuurd. Hij appte dingen naar me als guapa, schatje in het Spaans.

Ik ben wel even gaan checken: was hij een expat die binnenkort weer vertrok en op zoek was naar een avontuurtje? Daar had ik geen zin in. Maar hij verzekerde me dat hij al heel lang in Nederland woonde en niet van plan was te vertrekken.

Na die anderhalve dag intensief contact, besloten we af te spreken. Ik was heel gemotiveerd en had behoorlijke hoge verwachtingen. We hadden ook al zo veel besproken. Ik zou hem ontmoeten in een groot biercafé.

Zoenen zonder zin
Toen ik binnenkwam zag ik hem gelijk zitten in een bank in de hoek. Hij was zeker twintig kilo zwaarder dan op de foto. Echt te dik. Hij had zo’n onderkin! Ineens begreep ik waarom alle foto’s van zijn hoofd waren. En van een flink aantal jaar geleden. Er was er maar eentje was waarop je een stukje schouder zag. Dat had een waarschuwing moeten zijn.

Ik wist gelijk: dit gaat ‘m niet worden. Maar toen moest de avond nog beginnen. Hij was echt wel aardig, dat was het niet. Maar we hadden al zo veel persoonlijke dingen heen en weer ge-appt, dat we op onze eerste date al praktisch uitgepraat waren. Uiteindelijk vroeg hij of hij me mocht zoenen. Dat heb ik gedaan, al had ik er weinig zin in. De volgende dag heb ik laten weten verder geen interesse te hebben. Hij appte terug: ‘I see’. Ik denk dat hij zelf ook wel begreep dat hij een beetje verkeerde voorstelling van zaken had gegeven.

Tot m'n oksels
Bij Asha (47) gingen de leugens van online datingpartners wat verder dan relatief onschuldig gesjoemel met foto’s en gewicht.

“Ik ging online daten  omdat ik een vaste relatie zocht. Ik heb tal van datingsites uitgeprobeerd, zelfs een Christelijke en eentje voor gemengde koppels. Maar ik kan niet zeggen dat mijn ervaringen erg positief zijn. Ik heb echt hele rare dingen meegemaakt. Mannen die probeerden te verhullen dat ze nog bij hun ouders woonden. Een man die beweerde vertegenwoordiger te zijn, maar grijze incasso’s deed, met geweld. Of een man die zich alleen zittend achter de webcam liet filmen. Bij de eerste afspraak werd duidelijk waarom: hij kwam tot mijn oksel.

Ontmaskerd door zijn andere vriendin
Maar ik kreeg ook een kortstondige relatie van negen maanden met een man waarbij ik zwanger raakte. Hij bleek nog op vijf andere sites ingeschreven te staan. En overal avontuurtjes te hebben. Een van zijn andere vriendinnen heeft hem toen ontmaskerd door dat bekend te maken aan iedereen in zijn adresboek. Zo kwam ik er ook achter.

Daar is hij zo boos over geworden, dat hij haar mishandeld heeft. Toen hij daarvoor in de gevangenis terecht kwam, was ik vreemd genoeg de eerste die hij belde. Gelukkig, maar dat is achteraf gepraat, kreeg ik een miskraam. Ik had niet graag een herinnering aan hem gehad in de vorm van een kind.

Maar ik ben niet altijd voorgelogen hoor. Een van mijn dates wilde dolgraag mijn maten weten, zodat hij iets bij een bekende winkel voor erotische lingerie voor me kon bestellen. Iets van latex. Daar had ik geen zin in. Maar hij was tenminste wel eerlijk.”

Het bewijst maar weer: ook zonder liegen is daten al ingewikkeld genoeg. Zelf besluit ik uiteindelijk maar een foto zonder petje en zonnebril te plaatsen. Ik ga voor de kille, harde, kale werkelijkheid. Je kunt tenslotte beter vooraf worden afgewezen, dan achteraf.

Hoe maak je een datingprofiel dat wel werkt?

Kim Luu van Relatieplanet heeft een paar tips voor online daters.

Foto:
“De meesten mensen gebruiken bij het plaatsen van een profielfoto de beste foto ooit van zichzelf. Deze zijn vaak niet recent meer en geven daardoor een vertekend beeld in werkelijkheid. Gebruik een recente foto in gangbare kleding. Sommige kledingstukken leiden te veel af. Daardoor zal er al een beeld gevormd worden over jou, voordat iemand je gesproken heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tijgerjurkje, of een te laag decolleté. Of mannen in een blote bast of juist strak in het pak, omdat ze de foto van LinkedIn gebruiken. Je bent geen ‘Men in Black’ en ook niet aan het solliciteren."
 
Tekst:
"Steek tijd in het maken van een leuke profieltekst. Net zoals je tijd zou insteken in het maken van een sollicitatiebrief. Waarom? Je wilt een juist beeld neerzetten van jezelf.
Uiteindelijk wil je de juiste personen aantrekken. De persoon die jouw profieltekst leuk vindt, is vaak ook echt geïnteresseerd. Daarnaast wil je ook een filter maken voor degenen die je niet wilt aantrekken. Als je bijvoorbeeld het liefst ieder weekend tuiniert, of het weekend liever gaat cruisen op de motor. Benoem het juist in je profieltekst. Hoe specifieker hoe beter. Houd de toon positief."

Door Matthijs van der Pol

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore