Magazine

Biologisch eten: gezonder of niet?

09 juli 2015 10:32 Aangepast: 09 juli 2015 16:09

Waarom zou je extra betalen voor een biologische krop sla? Is die zoveel gezonder dan "gewone" sla? Miriam van Bree (45) woordvoerder van Bionext beantwoordt veel gestelde vragen over biologisch eten en geeft tips hoe je er niet te veel extra geld aan kwijt bent.

Waarom zou je voor biologisch eten kiezen?
Daar zijn drie hoofdredenen voor: eigen gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Biologische fruit en groente is onbespoten. Je krijgt geen resten gif binnen. Ook de zuivel van biologische dieren is bewezen gezonder. Wat betreft dierenwelzijn, staarten en snavels worden niet geknipt en ze hebben een langer en natuurlijke leven. Alle biologische dieren kunnen altijd naar buiten. En omdat er bij het verbouwen van biologisch voedsel geen schadelijke bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt, slaat dit ook niet in door naar het grondwater.

Je zegt dat biologisch eten gezonder is, maar dit is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen toch?
Het is inderdaad nog niet wetenschappelijk vastgesteld dat biologisch eten gezonder is dan regulier eten. Onderzoek hier naar is heel ingewikkeld. Om dit correct te kunnen meten zou je twee groepen van precies dezelfde soort mensen moeten hebben, waarvan de ene groep biologisch eet en de andere groep precies dezelfde soort voedingsmiddelen nuttigt maar dan niet biologisch.

Van biologische melk is in ieder geval wel zeker dat het gezonder is dan reguliere melk. Zo bevat biologische melk in Nederland gemiddeld 60% meer omega-3 en 38% meer CLA vetzuren dan gangbare Nederlandse melk. Biologische melk heeft echt een andere samenstelling, omdat de koeien veel meer buiten komen en bijna alleen maar gras eten in plaats van krachtvoer.

Ook is vorig jaar uit langlopend onderzoek van de Cambridge Universiteit naar voren gekomen dat biologisch groente en fruit aanzienlijk meer sporenelementen (bijvoorbeeld selenium en zink) en antioxidanten zoals vitamine C en E bevatten. De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologische voeding liggen 19 procent tot 69 procent hoger, dan van niet-biologische voeding. Dit komt onder meer omdat biologische voeding altijd in de grond verbouwd wordt en de gewassen rustig kunnen groeien. In de reguliere landbouw worden de groentes ‘opgejaagd’ met kunstmest om sneller te groeien. Ook in de kassen groeien biologische groentes in de grond. Dit in tegenstelling tot reguliere kasteelt, waarbij groente meestal op water of kunstgrond (zoals steenwol) verbouwd wordt.

Je leest ook dat de intensieve veehouderij beter is voor het milieu omdat deze dieren korter leven en minder ruimte innemen.
In deze berekening is de belasting van de bodem niet meegerekend. Dieren uit de intensieve veehouderij eten heel veel soja en graan afkomstig van landbouwgronden waar vaak oerwouden voor gekapt zijn en uitgeput worden door de wijze van landbouw. Dieren die biologisch gehouden worden, eten gras en voer afkomstig van biologische landbouw die juist de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit versterkt. In deze bodem wordt veel meer koolstof opgeslagen wat helpt tegen het klimaatprobleem. Op de lange termijn biedt de biologische veehouderij én landbouw daarom juist meer voedselzekerheid en is het beter voor het milieu.

En hoe weet je zeker dat biologische boeren en voedselverwerkers zich houden aan de regels? Er wordt zoveel gefraudeerd in de voedingsindustrie…
Klopt, daardoor raken mensen in het algemeen hun vertrouwen kwijt in de voedingssector. De biologische sector wordt  heel streng gecontroleerd, waardoor het heel lastig is om te frauderen. In Nederland doet SKAL Biocontrole dit. Zij spitten de hele biologische keten door, van productie en verwerking tot verpakking en import. Iedere biologische leverancier wordt ieder jaar gecontroleerd. Daarnaast zijn er onverwachte inspecties. Het is nooit 100 procent waterdicht, maar ik durf de biologische sector in Nederland zeker betrouwbaar te noemen.

Hoe herken je nu eigenlijk aan de verpakking dat iets biologisch is?

Thumbnail

Dat zie je aan het 'groene blaadje', dat is het Europees biologisch keurmerk. Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie.

Thumbnail

Het biologisch keurmerk heeft de plaats ingenomen van het Nederlandse EKO-keurmerk. Dit keurmerk is nog steeds op verpakkingen te zien, maar is nu een herkenningsteken voor biologische producten van bedrijven die zich extra hebben ingespannen op duurzaamheidsgebied.

Tips voor bio budget
Tot slot, je hebt besloten meer biologisch te willen eten, maar je budget is beperkt. Miriam geeft 8 tips waarmee je voor niet al te veel geld toch biologisch kunt eten:

  1. Eet met het seizoen mee. Biologische groente en fruit van het seizoen is aanzienlijk goedkoper. Met de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal is het een eitje om in de gaten te houden wanneer bijvoorbeeld het appel- of slaseizoen is. En op de website van Smaakmakend kun je eenvoudig gerechten voor ieder seizoen vinden.
  2. Koop geen voorgesneden groente. Die zakjes zijn veel duurder.
  3. Koop direct bij de boer. Kijk op Vaneigenerf.nl of er een biologische boer bij je in de buurt zit of bij je bezorgt. Je kunt ook een biologisch pakket nemen. Er zijn groentepakketten of hele maaltijdboxen. Beterbio.nl bezorgt 100 procent biologische maaltijdboxen  thuis, bij een aantal andere pakketten kun je het in de buurt ophalen.
  4. Ga naar de biologische boerenmarkt. Dit moet je wel leuk vinden en/of tijd voor hebben. Maar op een boerenmarkt is biologische voeding een stukje goedkoper omdat je een schakel overslaat. Je koopt het direct van de boer. Niet iedere boerenmarkt is een biologische boerenmarkt. Check dus even of je echt koopt bij een biologische boer. 
  5. Biologische melk en eieren zijn nauwelijks duurder dan niet-biologische, helemaal van het eigen merk van supermarkten. 
  6. Koop en kook op maat. Nederlandse huishoudens gooien gemiddeld 30 procent van hun voeding weg. Door slimmer hier mee om te gaan, kun je ook al veel geld besparen.
  7. Eet minder vlees. Dan compenseert het de kosten wanneer je een stukje biologisch vlees eet dat wat meer kost. Je kunt voordeliger vlees kopen als je direct bij de boer een hele kip koopt, of een paar kilo vlees. Dit kan via Meat Your Own. Niet al deze boeren zijn biologisch, je moet zelf even goed lezen welke wel.
  8. Houd je van een kippenpootje? Die zul je biologisch niet in de supermarkt vinden, omdat Nederlanders alleen kipfilet eten. Dat is ook gelijk de reden waarom de biologische kipfilet zo duur is, dat is het enige onderdeel van de kip dat de supermarkt afneemt. Bij de biologische slager vind je wél hele biologische kippen, of kippenpoten en die zijn een stuk goedkoper dan kipfilet.
  9. Tot slot nog twee apps die niet per se kosten besparen, maar wel fijne biologische adresjes tippen: Puur! en Eerlijk Winkelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore