Ga naar de inhoud
Magazine

'Wie is Sherlock Holmes nu echt'

Film: Mr. Holmes
Regie: Bill Condon
Met: Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker
Waardering: 4 sterren

Thumbnail

Voorzien van pijp, petje en zijn razendsnelle brein is Sherlock Holmes al sinds eind 19e eeuw niet meer weg te denken uit onze populaire cultuur. Zijn bedenker Arthur Conan Doyle produceerde vier boeken en een reeks korte verhalen, die nog immer een inspiratiebron vormen voor televisieseries, films én nieuwe romans.

Zo schreef de Amerikaan Mitch Cullin 'A Slight Trick of the Mind', over een hoogbejaarde Sherlock die met weemoed terugblikt op zijn leven. Dat boek vormt vervolgens de basis voor dit drama met een fantastische spelende Ian McKellen als de pientere detective.

Die pijp en dat petje? Allemaal verzinsels

Op 93-jarige leeftijd heeft Sherlock Londen achter zich gelaten. Hij woont op het platteland, waar hij een huisje deelt met zijn huishoudster en diens nieuwsgierige zoontje. Sherlock wil in alle rust zijn levensverhaal op papier zetten en dan vooral de zaak die hem met pensioen deed gaan. De zaak die hem uit de stad deed wegvluchten. Want alles wat mensen van hem weten is verteld door de fantasierijke ogen van Dr. Watson, die de boel opleukte en het met de feiten niet zo nauw nam. Die pijp en dat petje? Allemaal verzinsels.

Thumbnail

De man versus de mythe. Wie is Sherlock Holmes nu echt? Het kost de oude man veel moeite dit te reconstrueren, want zijn geheugen laat hem steeds verder in de steek. De gevolgen van Alzheimer of heeft hij het geblokkeerd? Aan de hand van flashbacks vallen de puzzelstukjes in elkaar. Sherlock realiseert zich dat rationaliseren en mysteries oplossen ook niet alles is. Logica stond altijd boven alles, maar nu heeft hij spijt van zijn emotionele afstandelijkheid.

Hij is in vrijwel elk shot aanwezig en dat is heerlijk, want naar hem kun je uren kijken

De confrontatie die hij daarbij met zichzelf aan gaat wordt door Ian McKellen prachtig tot leven gebracht. Hij is in vrijwel elk shot aanwezig en dat is heerlijk, want naar hem kun je uren kijken. Gevoelens van wroeging en eenzaamheid maken zich van Sherlock meester, maar zijn arrogantie is er niet minder om geworden. McKellen, vooral bekend als Gandalf in The Lord of the Rings-trilogie, wisselt hooghartige blikken en minachtende sneren moeiteloos af met momenten van ontreddering en affectie.

Thumbnail

De speurneus probeert dingen recht te zetten, maar hij blijft een zonderling en complex figuur. Een norse brompot tegenover zijn huishoudster, maar een mentor voor haar kind. De ongenaakbare Sherlock die we al zolang denken te kennen wordt in Mr. Holmes nu zelf eens onder een vergrootglas gelegd. Een ontroerend verhaal over een eenzame, hoogbegaafde man die nooit echt zijn plek in de wereld heeft kunnen vinden.

Door Kita van Slooten