Huishouden

Fret als huisdier? Dit is wat je over 'm wil weten

28 oktober 2020 17:33

Geen hond. Geen kat. Geen parkiet. Nee, een fret als huisdier. Dierenarts Piet praat je bij over dit best bijzondere huisdier dat een kleine gebruiksaanwijzing heeft.

De fret dus. Als 'ie goed is opgevoed en vanaf jongs af aan mensen gewend is, is het een supersociale huisgenoot. Het liefst leeft 'ie samen met een andere fret. Weet wel dat het echt even iets anders is dan een kat of hond. Het zijn namelijk niet de makkelijkste huisdieren. 

Vereisten van een frettenverblijf

De fret heeft een aardig wensenpakket. Ondanks dat je dit snoezige beest buiten kan houden, geeft 'ie de voorkeur aan een warm nest binnenshuis. Het liefst leeft 'ie in een hok met verschillende etages inclusief (slaap)hangmatjes. En vergeet ook vooral niet een apart 'kattenbakhoekje', z'n toilet.

Zowel 's ochtends als 's avonds willen ze er graag op uit. Even hun korte pootjes strekken. Geef ze daar de ruimte voor.

Prijskaartje

Overweeg je een fret (liefst twee) in huis te halen? Dan moet je al snel denken aan zo'n €100,- per fret. Verder kan je wat betreft de maandelijkse kosten denken aan een paar tientjes. De kosten voor voeding en verzorging zijn vergelijkbaar met een kat.

Op het menu

Fretten houden van lekker eten. Speciaal frettenvoer is het best voor ze. Deze brokjes zitten boordevol eiwitten. Daarbij zorgen de brokjes ervoor dat ze de tanden schoon houden en er weinig tandsteen ontstaat. Sommigen beweren dat je ook best honden- of kattenvoer aan een fret kan geven, maar dit kan je volgens Piet beter niet doen.

APK-check bij de fret

Hoe kan je zien dat 'ie gezond is? Dit is wat je zelf kan controleren:

  • Beginnend bij de oortjes. Ze kunnen oormijt hebben. Zie je veel wondjes en krabt 'ie veel? Laat het nakijken bij de dierenarts.
  • Daarnaast kan er zich oorsmeer ophopen. Maak dit voorzichtig schoon met een wattenstaafje of een oorcleaner (die je voor honden en katten gebruikt is prima). En durf je het niet aan of twijfel je of het wel in orde is? Trek aan de bel bij je dierenarts.
  • Het gebit. Fretjes kunnen last krijgen van tandsteen en andere nare gebitsongemakken. Check  regelmatig hun mond.
  • De vacht. Net als andere huisdieren kunnen ze vlooien krijgen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn er middelen om dit te verhelpen.

Adopteer een fret

Dierenarts Piet heeft de 4-jarige fret Dexter van vereniging Frettig Gestoord meegenomen, een opvang voor fretjes. Dit is de plek voor extra informatie over dit bijzondere huisdier. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

APK voor je kat? Zo check je het zelf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore