Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Vlam in de pan? Zo blus je het vuur met baking soda

Beeld © iStock

Baking soda gebruiken we niet alleen graag voor heerlijke baksels en de nodige schoonmaakklusjes, maar blijkt ook nog eens een goed hulpmiddel te zijn bij brandjes in huis. Ontstaat er vlam in de pan tijdens het koken? Dan kun je het doven met baking soda.

Dat baking soda een wondermiddel is, dat hebben we al vaker duidelijk gemaakt. Zo kun je er schimmelplekken mee verwijderen, het helpt tegen een verstopte, stinkende of borrelende afvoer, je maakt er aangekoekte pannen én tegelvoegen mee schoon en zo kunnen we nog wel even doorgaan. (Kijk hier maar eens.) We kunnen dus wel stellen dat dit middel – dat eigenlijk bedoeld is om je baksels beter te laten rijzen – niet mag ontbreken in je keukenkastje. Maar wat blijkt, het is ook heel slim om baking soda bij de hand te houden als je gaat koken. Niet als smaakmaker, maar als veiligheidsmaatregel om snel te handelen bij een vlam in de pan. 

Vlam in de pan blussen: dit moet je wel en niet doen 

FireRescue1, een Amerikaanse nieuwssite voor brandweerlieden, schrijft namelijk dat je met baking soda een vlam in de pan snel kunt blussen. Zo'n vlam in de pan kan al snel ontstaan wanneer olie of boter heel heet wordt en door overkoken in contact komt met het vuur onder de pan. Ook kan de olie zelf in de fik vliegen wanneer de zelfontbrandingstemperatuur van 315° C wordt bereikt, zo schrijft Brandweer.nl. En dit gebeurt echt niet alleen bij frituurpannen, maar net zo goed bij gewone pannen. Oók als je op inductie kookt. 

Kom je in een situatie terecht waarbij de vlam in de pan slaat, dan is het allereerst belangrijk dat je niet in paniek raakt en direct kunt handelen. Hoewel het misschien logisch klinkt, is het juist niet de bedoeling dat je het vuur met water probeert te blussen. Doe je dat wel, dan wordt de vlam juist groter. Het water zal dan direct gaan koken wanneer het in contact komt met de olie, waardoor er een stoomwolk ontstaat die de kleine, zeer brandbare oliedeeltjes juist verder verspreidt. In de vorm van een nóg grotere vlam dus. 

Vlam in de pan blussen met deksel, brandblusser of baking soda

Wat je dan wél moet doen bij een vlam in de pan? FireRescue1 schrijft het volgende: 

  • Deksel op de pan: doe dit direct om zuurstoftoevoer af te sluiten. Houd daarom altijd tijdens het koken een passende deksel bij de hand. Deze laat je erop tot de pan is afgekoeld. 
  • Draai het vuur uit en laat de pan staan; verplaats de pan absoluut niet naar buiten
  • Gebruik eventueel een F-klasse brandblusser, deze is speciaal bedoeld voor vetbranden. 
  • Heb je die twee niet bij de hand? Gebruik dan baking soda. Dit zorgt er eveneens  voor dat er geen zuurstof meer bij komt, waardoor het vuur zal doven. Dit zou overigens ook werken bij een open haard, mits je genoeg baking soda in huis hebt. Heb je dit niet, dan werkt het ook met (een ruime hoeveelheid) zand of zout

Pas de baking soda-truc alleen toe als je pure baking soda bij de hand hebt. Gebruik geen soortgelijke bakmiddelen, zoals bloem, bakpoeder of andere bakpoeders die op zuiveringszout lijken. Deze hebben namelijk een andere chemische samenstelling en reageren daardoor anders en kunnen de brand zelfs verergeren

Wasdroger
Lees ook:
Wasdroger grootste veroorzaker woningbrand: zo verklein je het risico
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Bron: FireRescue1, Brandweer.nl