Ga naar de inhoud
Make-over Monday

Flinke stress tijdens de verbouwing: 'Aannemer stapte halverwege boos op'

Geen deuren, late leveringen, kinderen over de vloer en financiële uitschieters - maar wel jouw ideale droomhuis creëren. Bij een verbouwing komt genoeg kijken: van gezellig teamwork tot een aannemer die zijn afspraken niet nakomt. In de nieuwe rubriek 'Make-over Monday' nemen we jullie mee in verschillende verbouwingsverhalen, inclusief alle mooie 'before and after' plaatjes.

Deze keer vertelt Silke haar verhaal. Zij heeft, samen met haar man, vier huizen verbouwd en mag zich ondertussen een expert in verbouwingen noemen. Maar dat had ook zeker wat voeten in de aarde.  

Plaats: Zwolle
Verwachte duur van verbouwing: 3 maanden
Uiteindelijke duur verbouwing: 6 maanden
Data woonperiode: juni 2019 tot april 2022

Kun je ons meenemen in jullie verbouwplannen?
Wat gingen jullie allemaal aanpakken en wat waren de wensen?

"Het huis dat we gingen verbouwen stond in Zwolle op een toplocatie met een fijne tuin maar was echt verouderd. Het was toe aan een opknapbeurt. We wilden heel graag een rustig, licht huis creëren met een wauw-factor. We hebben zo ongeveer alles over de kop gegooid en vernieuwd. De vloer is vervangen door een betonvloer met vloerverwarming. We hebben een stalen serre en stalen deuren geplaatst, een nieuwe keuken, nieuwe badkamer. Maar ook het plafond in de slaapkamer moest eruit en we hadden de wens voor een bad in de slaapkamer. Alles moest opnieuw gestuct worden. Tegelijkertijd wilden we de originele mooie elementen die nog in het huis te vinden waren heel graag behouden en herstellen. Denk aan een granito vloer, jaren 30 deuren, de oude houten vloer van beneden (boven herbruikt). Kortom, wat niet eigenlijk... "

Wie deed de verbouwing? Hebben jullie veel zelf gedaan of ook veel uitbesteed?

"Wij hebben zelf heel veel geklust aan het huis. We hebben alles zelf gesloopt en de muren aan de voorzijde gemetseld. Mijn man werkte veel aan de elektra en we hadden een aannemer (zzp'er) ingehuurd voor de klusjes waar wij weinig vanaf wisten. Denk aan de riolering, elektra in de meterkast, het installeren van de badkamer en de keuken en het aanleggen van de vloerverwarming."

 

Toen we bij het huis aankwamen, lagen de sleutels op de deurmat en kregen we een mailtje dat hij er klaar mee was...

Hoe zag jullie gemiddelde klusdag er in die periode uit?

"Het was hartje zomer en ik werk in het onderwijs, dus ik was veel vrij en had tijd om te klussen. Door het lekkere weer was het klussen ook erg leuk. Er kwamen veel vrienden en familie langs om me te helpen en om tussendoor even een biertje te drinken.  Elk uur dat we vrij hadden, gingen we klussen. Dat was een hele leuke tijd."

Dit klinkt heel positief, maar dat duurde niet lang.. Waar ging het mis? 

"We hadden ons oude huis verkocht en daar moesten we in augustus uit. We wisten van te voren dat de verbouwing in het nieuwe huis dan niet af zou zijn. Dus vertrokken we tijdelijk naar een camping in Zwolle. Daar woonden we, in de niet al te grote caravan van mijn schoonouders, samen met onze hond. Dat was in het begin heel leuk en knus. We deden veel spelletjes en met elkaar in die kleine ruimte heeft ook wel wat."

"Dat knusse gevoel werd minder toen het slecht weer werd. Ik kan één moment nog goed herinneren. De caravan stond recht onder een eikenboom en het waaide en regende die dag hard waardoor de eikels met veel lawaai op de caravan vielen. Wanneer je dan je caravan uit moet om met je wc-rol onder je arm naar het toiletgebouw te gaan... Op zo'n moment hoop je dat de verbouwing zo snel mogelijk af is. Echter besloot onze ingehuurde aannemer er op dat moment ook per direct mee te stoppen. Toen we dat hoorden, wetende dat ook de camping bijna dichtging, brak er een hele stressvolle periode aan." 

Waarom besloot de aannemer ermee te stoppen?

"Hij had echt totaal onderschat hoeveel werk het was. Hij dacht dat hij dit 'gewoon' even kon doen. We hadden tijdens het proces best wat op- en aanmerkingen over zijn werk en dat liep hoog op. Het geld ging veel sneller dan hij had besproken en het duurde allemaal veel langer dan hij had beloofd. Ook budgetair waren er veel fouten gemaakt: we waren pas op de helft van de verbouwing terwijl hij driekwart van het budget al had opgemaakt. Kortom, het was geen soepele samenwerking. En op een dag, toen we nietvermoedend bij het huis aankwamen, zagen we de sleutels op de deurmat liggen en kregen we een mailtje dat hij er klaar mee was. Dat was een heel gek moment."

Had je iets kunnen doen om dit te voorkomen?

"We hadden alles mondeling besproken en niks op papier gezet. En dat is een fout van onze kant waar we echt van hebben geleerd. Alle afspraken die we gemaakt hadden, hadden ondertekend moeten worden. Een stomme fout, die we nooit meer zullen maken. We hebben nu echt het gevoel alsof hij er met ons geld vandoor is gegaan." 

 

We sliepen op zolder en het begon te vriezen. Ik kan je vertellen, dat is geen pretje als de hele onderverdieping open is en de serre nog niet is geleverd.

Hoe zijn jullie toen verder gegaan?

"Uiteindelijk vonden we hele lieve vaklui die ons konden helpen. Zij waren echte doorpakkers en die heb je nodig op zo'n moment! Omdat het najaar aanbrak, ging ook de camping dicht. En ons huis was nog lang niet bewoonbaar. De enige oplossing was: kamperen in ons eigen huis. Dus verhuisden we, samen met de hond, voor een maand naar zolder. We hadden geen warm water, dus douchen deden we bij mijn zwager. Dat was prima, tot het half november ineens begon te vriezen. En ik kan je vertellen dat dat geen pretje is met een open onderverdieping en de serre nog niet geleverd is. Uiteindelijk hebben de nieuwe vaklui ons echt mega geholpen. Die hebben zo hard gewerkt dat het uiteindelijk voor de kerst af was."

Hoe kijk je terug op het proces?

"Ik kan wel zeggen dat ik mega trots ben op mijn man en op mijzelf. Het was, ondanks alles, een mooie ervaring en waren zó blij met het eindresultaat. Het is echt ons droomhuis geworden. We hebben bij deze verbouwing ook zoveel geleerd, bijvoorbeeld over elektra en metselen. En om dit met zoveel hulp van vrienden te doen, is ook waardevol. We zullen alleen nooit meer een aannemer een totale renovatie laten doen zonder álles op papier vast te leggen. Tijdens deze verbouwing hebben we dat grotendeels gedaan, alleen misten we het gedeelte van de eventuele negatieve consequenties. 'Wat als de planning uitloopt?' of 'Wat als het geld op is?', zijn belangrijke vragen om te beantwoorden en om op papier te zetten. Zo voorkom je onverwachtse kosten. En nog een tip die ik wil meegeven: maak een potje voor onvoorziene kosten. Zo voorkom je ook veel stress."

"Ondertussen hebben mijn man en ik vier huizen verbouwd, dit huis was ons tweede project. En ik durf wel te zeggen dat ik ondertussen een expert ben. Met mijn kennis en ervaring van afgelopen jaren help ik nu, via Instagram, ook mensen bij het maken van al deze moeilijke (verbouw)keuzes. Zelf zie ik momenteel nóg een verbouwing niet zitten. Ik zou het ook niet meer op deze manier doen met onze twee kleine kindjes."

Jullie creëerden jullie droomhuis. Waarom wonen jullie er nu niet?

"We wilden wat dichterbij mijn familie wonen, dus verhuisden we na drie jaar naar de stad waar ik vandaan kom: Zutphen. Al had ik daar direct spijt van toen we het huis hadden verkocht. Mijn zoet en zaligheid zat in dat huis: waarom gaan we hier weg? Het huis dat we in Zutphen kochten was ook prachtig en hadden we wederom zelf verbouwd. En toch kreeg ik heimwee naar ons oude huis. Ik droomde zelfs over het huis, dat ik daar nog woonde. Dus hakten we tijdens kerst - ruim een half jaar later - de knoop door: we gaan terug. Momenteel wonen we in ons droomhuis, in dezelfde straat als het vorige huis. Het huis waar dit verbouwverhaal over gaat. En natuurlijk, kon ook hier een flinke verbouwing niet ontbreken." 

Funda-vondst:
Ook een huis verbouwen?
Funda-vondst: verborgen opknapper op de Holterberg (onder de 2 ton)