Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze IKEA-meubels zorgen voor de meeste stress bij het in elkaar zetten

Beeld © SrdjanPav - iStock

Het zou de ultieme test zijn: het succesvol in elkaar zetten van een IKEA-meubel zonder dat er schroefjes overblijven. En helemaal mooi is het natuurlijk als de relatie hierna ook nog standhoudt. Vrees je een beetje voor dat laatste? Dan kun je maar beter niet de volgende 10 meubels in elkaar zetten met je partner. Deze zouden namelijk voor de meeste stress zorgen, zo blijkt uit onderzoek.

Een opmerkelijke (kleinschalig) onderzoek van Hot UK Deals resulteerde in The Flat-Pack Stress Index. ‘Flat-packs’ zijn meubels die je zelf in elkaar moet zetten en dus in een plat pakket op jouw DIY-skills staan te wachten, alvorens ze in jouw interieur mogen shinen. Deze index-score laat dus zien welke (IKEA-)meubels de meeste stress veroorzaken. 

Het onderzoek

Kleine side note: er bestaat helaas geen exacte wetenschappelijke methode om stress in kaart te brengen, maar in de geneeskunde geldt de hartslag als een goede graadmeter. Het onderzoek is dan ook gebaseerd op drie pijlers: hartslag, hartslagvariabiliteit (HVR) en – niet geheel onbelangrijk – voltooiingspercentage. Is de hartslag aan de lagere kant, dan zou dit wijzen op een laag stressniveau. En is de interval tussen je hartslagen aan de hoge kant, dan zou dit erop wijzen dat je fit of relaxed bent. 

Hot UK Deals voerde het onderzoek uit onder honderd mensen die met een hartslagmeter om de pols in tweetallen aan de slag gingen met dertig van de populairste IKEA-meubels. Uiteraard werd hierbij de hartslag en de interval tussen de hartslagen gemeten, maar natuurlijk ook hoe lang de DIY-koppels er over deden om het meubel in elkaar te zetten. Overigens hing er aan elk bouwpakket een specifiek tijdsbestek gebaseerd op de moeilijkheidsgraad. Aan de hand van deze resultaten kregen de in elkaar gezette meubels een score van maximaal 100 punten. Hoe hoger de (stress index) score, hoe meer stress het meubel veroorzaakt (en mogelijk ook frictie veroorzaakt in je relatie of mate van zelfbeheersing). 

De tien meest stressvolle IKEA-meubels

En de tien grootste relatiebrekers/stressmakers/frustratiemeubels zijn… 

 1. PAX: kledingkast 
  Stress index score: 100
 2. BRIMNES: bed met opberglades 
  Stress index score: 87
 3. HEMNES: bedbank met 3 lades 
  Stress index score: 86
 4. BESTÅ: TV-meubel 
  Stress index score: 80 
 5. BESTÅ: opbergcombinatie 
  Stress index score: 78 
 6. EKET: kast 
  Stress index score: 77 
 7. HEMNES: kast met 8 lades 
  Stress index score: 71 
 8. Nordli: bedframe 
  Stress index score: 70 
 9. NIKKEBY: kast met 4 lades 
  Stress index score: 67 
 10. Trulstorp: salontafel 
  Stress index score: 65
Doe
Lees ook:
Doe die Billy nog niet weg: tweedehands Ikea-meubels voor veel geld geveild

Het makkelijkste IKEA-meubel 

Speel je liever op safe, dan kun je beter gaan voor het makkelijkste meubel om in elkaar te zetten. Uit het onderzoek blijkt dat van de 30 populairste meubels die getest zijn, de KALLAX opbergkast het makkelijkst is om in elkaar te zetten. Deze had namelijk een stress index score van 9. 

Dit
Lees ook:
Dit maakt ons thuis het gelukkigst volgens IKEA
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: