Ga naar de inhoud
Tuinieren

Lentekriebels? Dit kun je in februari al doen in de (moes)tuin

De paaseieren vliegen je om de oren en het wordt al wat lichter buiten. "En dat is eigenlijk heel verraderlijk", vertelt moestuinexpert Floor Korte. "In februari kan het namelijk echt nog flink koud worden. Daarom kan je echt nog niet volledig los gaan in de tuin." Maar om tóch alvast toe te geven aan je lentekriebels, kun je wel al een aantal dingen doen.

Floor Korte vertelt welke taken je deze maand op je to-do lijst kunt zetten.

Snoeien

"In februari kan je flink snoeien. Want op dit moment is er geen sapstroom in de boom of struik. Wanneer het buiten warmer wordt, komen er knoppen in en stroomt het sap weer door de takken. Als je dan snoeit, krijgt de tak wondjes en kan de boom of struik doodbloeden. Dat kost de boom of struik heel veel energie en ben je dus te laat. Snoei daarom altijd je bomen en struiken in de wintermaanden."

"Maar let op: je kunt nu vrijwel alle fruitstruiken en bomen snoeien, behalve die van het steenfruit. Daar vallen bijvoorbeeld perziken, kersen, abrikozen en pruimen onder. Die kan je beter in de zomer snoeien. 'Snoeien is bloeien' zeg ik altijd. Want door te snoeien krijg je extra bloemen en dus ook extra fruit (oogst)."

Bodem verbeteren

"Wil je dit jaar een moestuin starten? Dan kan je half februari beginnen met het verbeteren van de grond. Dit doe je door (biologische) compost aan te brengen. Dit meng je met de bestaande grond en vul je aan met tuinaarde. Ik geef altijd als advies: eenderde compost en tweederde tuinaarde. Een gezonde voedzame bodem is een van de belangrijkste onderdelen van een moestuin."

Klusjes 

"Het is nu ook de juiste periode om je voor te bereiden op de lente. Dus: tijd om je schuur op te ruimen! Maak je bloempotten of plantenbakken schoon en misschien kan je ook veel weggooien of weggeven. Check wat je nog hebt en wat je wilt aanschaffen. Maak er een lijstje van, dan koop je ook geen dubbele dingen. Fijn voor je portemonnee en een stuk duurzamer!"

"Heb je veel uitgebloeide vaste planten staan, zoals lavendel? Maak een rondje in de tuin en haal de uitgebloeide bloemen weg. Hierdoor is de plant helemaal open en kan de zon er makkelijk bij. Dan kan er weer fris groen tussendoor groeien."

Zaaien en planten

"We willen zo graag dat het voorjaar wordt, maar let op dat februari echt nog een koude maand kan zijn. Daarom is het nu echt nog niet de tijd om alles te zaaien. Wat je wél al kunt zaaien zijn tuinbonen en doperwten. Dat zijn echt vroege gewassen, die de koudere periode aan kunnen." 

"Heb je een kas of een koude bak? Daar kun je al veel meer zaaien. Het is daar iets warmer, dus is er ook meer mogelijk. Zo kun je al spinazie, rucola, kropsla zaaien. Let wel op dat het overdekt moet zijn."

"Het aanplanten van bomen en struiken kan ook al in koelere maanden. Dus wil je dit jaar en volgend jaar fruit uit eigen tuin? Plant deze dan nu aan, voordat het te warm wordt." 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: