Ga naar de inhoud
Dierspreekkwartier

Zo belangrijk is een krabpaal en hier moet ie aan voldoen volgens Dierenarts Piet

De kat krabt de krullen van de trap: alleen liever niet van de trap, maar van de krabpaal. Want dat is, volgens dierenarts Piet Hellemans, voor een kattenbaasje onmisbaar in huis. Katten moeten volgens hem namelijk wel te allen tijde kunnen krabben. Niet alleen voor het rekken en strekken, maar ook om hun geur te markeren. Piet heeft een aantal goede tips waar die krabpaal precies aan moet voldoen.

In de nieuwe videoserie 'Dierspreekkwartier met Piet' geeft dierenarts Piet Hellemans uitgebreid antwoord op kijkersvragen. Deze keer beantwoordt hij de vraag van Larissa: "Mijn kat zet overal zijn nagels in. Maar nu hebben we een nieuwe bank gekocht en daarbij wil ik het voorkomen. Hoe kan ik dat het beste doen?" Het antwoord in een notendop? "Schaf een goede krabpaal aan!", aldus Piet. En dat houdt volgens de dierenarts het volgende in: 

1. Zorg voor een ruw oppervlak

"Katten krabben heel graag op een ruw oppervlak. Hierdoor kunnen ze met de nerf meekrabben en hebben ze een goede grip met de nagels. Dat vinden ze de fijnste manier om hun nagels te onderhouden. Katten houden ook niet van gladde oppervlaktes: dat kan je weer mooi meenemen in de keuze van je nieuwe bank."

2. Let op de juiste hoogte 

"Wist je dat katten een ideale krabafstand hebben? Deze is afhankelijk van de lengte, het gewicht en de lenigheid van je kat. De ideale krabafstand is goed terug te zien op krabpalen of -planken, die je misschien eerder in huis had. Daarop is te zien dat één stuk heel intensief gebruikt is, terwijl de rest van de paal ongebruikt lijkt."

"Het is daarom van belang om de krabpaal of -plank bijtijds te vervangen. Als ze al een deel kapot gekrabd hebben, dan zullen ze daar niet zo graag meer krabben. Het onderste en bovenste gedeelte gebruiken ze ook liever niet, vanwege die ideale krabafstand. Dus als je slijtage ziet, is het tijd om de krabpaal te vervangen."

3. Let op de stabiliteit

"Katten vinden het heel vervelend als een plank wiebelt. Wanneer ze willen krabben is het belangrijk dat de paal niet mee beweegt als ze er aan hangen of trekken. Zorg er dus voor dat de krabpaal of -plank zwaar genoeg is en stabiel en stevig vaststaat."

4. De juiste plek 

"De plek van de krabpaal is belangrijk voor een kat. Katten krabben namelijk het liefst op plekken waar veel mensen zijn, op zichtbare plekken dus. Dat heeft te maken met het markeren van hun geur: dat doen zij het liefst op plekken waar veel mensen langslopen. Een krabpaal verstoppen in de hoek heeft dus waarschijnlijk geen zin." 

Extra tip van Piet: "Tikt jouw krabpaal alle boxen aan, maar is je kat nóg niet overtuigd? Probeer hem of haar dan te lokken met wat kattenkruid of druppeltjes valeriaan."

Het Dierspreekkwartier

Dierenarts Piet heeft nog meer goede tips voor hardnekkige meubelkrabbers. Hij vertelt het uitgebreid in de onderstaande video.

Hoe zorg ik dat mijn kat van de bank afblijft? Dierenarts Piet bespreekt het in Dierspreekkwartier

03:46
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: