Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Sierlijsten zijn hot: van strak en klassiek tot superchic

Beeld © Sonja Velda / Eigen Huis & Tuin

Lange, kale muren? Daar stappen we in 2024 massaal vanaf! Waar vaak al snel gesproken gekozen wordt voor foto’s, kunst of kastjes aan de muur, kun je natuurlijk ook kiezen voor sierlijsten. Van strakke, moderne ontwerpen tot klassieke ornamenten: sierlijsten zijn ideaal om in een handomdraai karakter en sfeer toe te voegen aan je interieur.

Twijfel je of het wel past bij je ruimte? Geen zorgen, er zijn namelijk een heleboel verschillende stijlen lijsten en eindeloze kleurcombinaties te bedenken.

Klassieke look

We beginnen met de tijdloze en meest elegante variant: klassieke sierlijsten. Vaak zie je hier gedetailleerde en verfijnde ontwerpen in terugkomen, met veel krullen en decoratieve hoeken. In de meeste bouwmarkten vind je ornamenten gemaakt van gips om deze look te creëren, maar er zijn ook houten sierlijsten met zo’n rijke afwerking te vinden.

Strak, minimalistisch én chic

Wat voor interieur je ook hebt, modern en minimalistisch of juist eclectisch of japandi, de strakke en minimalistische sierlijst past eigenlijk altijd. Het eenvoudige ontwerp geeft een chique uitstraling en gladde materialen zoals hout en polystyreen zorgen voor een strakke afwerking. Wil je dat de sierlijsten blenden in je interieur, verf ze dan in dezelfde kleur als je muur, zoals je ziet op de foto.

Behang

Een creatieve manier om de lijsten te verwerken in je interieur is door behang toe te voegen. Dit zorgt voor een echte unieke en stijlvolle statementwand! Kies bijvoorbeeld voor een opvallend behangpatroon:

Óf kies juist voor een behang in dezelfde kleur als de lijst, met een bijzondere structuur. Zo behoud je zowel de rust in de ruimte, als de creativiteit.

Speelse touch met geometrische vormen

Houd je wel een beetje van speelsheid in je interieur? Ga dan voor sierlijsten met unieke geometrische vormen! Denk aan schuine lijnen, kruizen, golven of driehoeken. Om toch de rust te behouden, kun je de lijsten wederom in dezelfde kleur verven als de muur.

En ook in een slaapkamer misstaat dit bijzondere patroon niet!

Wandfoto’s

Vind je het jammer dat je met sierlijsten geen ruimte meer hebt voor kunst aan de muur? Niet getreurd, je kan namelijk te gekke prints kopen voor in je sierlijsten! Dit is een geweldige manier om je ruimte écht te personaliseren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in elke lijst één print te doen:

Óf je kan er voor kiezen om één sierlijst te bekleden met een statement print!

Verschillende kleuren

Door te spelen met verschillende kleuren wanden en lijsten, voeg je diepte toe aan je wand. Of je nou gaat voor twee compleet verschillende tonen, of ton sur ton: het kan allemaal!

Zelf sierlijsten maken?

Ben je helemaal geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook sierlijsten? Je hoeft helemaal geen professional te zijn om dit te doen! In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf sierlijsten kunt zagen én plaatsen!

Fotocredits

Headerfoto: Sonja Velda

Interieurtip!
Lees ook:
Interieurtip! Zo maak je zelf sierlijsten voor aan de muur
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: