Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Stylist Roos vertelt hoe je je huis sfeervol en gezellig maakt na de kerstperiode

De gezelligste tijd van het jaar is helaas alweer voorbij en het is nu toch echt wel tijd dat de kerstboom de deur uit moet. Maar hoe houd je dan tóch die knusse gezelligheid vast in je huis? Interieurstylisten Anne-Claire Winkelhagen en Roos Reedijk leggen het je uit. ‘Verlichting is key’, kunnen we je vast verklappen!

In huis kun je gebruik maken van verschillende soorten licht. Zo heb je allereerst ‘direct’ licht. Denk daarbij aan het felle licht bij je aanrecht, waarbij je goed kan snijden. Ook is er ‘indirect’ licht, bijvoorbeeld als wandlamp die licht reflecteert en daardoor schaduw veroorzaakt in de ruimte. En dan is er tenslotte ‘diffuus’ licht: een overall egaal licht met gelijkmatige verdeling. “Als je een goede combinatie maakt van deze drie lichten, dan wordt het écht warm en gezellig in je huis”, legt Anne-Claire Winkelhagen uit.

Kleinere lampjes geven sfeer

Een combinatie van lichtjes is dus het ultieme recept voor de koude winterse dagen, maar hoe zorg je ervoor dat je door al die verschillende soorten en maten niet tegen de lamp loopt? Veel mensen gebruiken, bijvoorbeeld in de eetkamer, één grote lamp. “Alhoewel het heel handig is om alles goed te kunnen zien, is het juist met deze donkere dagen een beter idee om een schemerlamp of kleinere lampjes aan te zetten”, vertelt Anne-Claire. De kleur lamp die in de lichtbol zit, bepaald daarnaast enorm veel over de sfeer in huis. “Als je daarbij de juiste kleur kiest, krijg je een warmer gevoel in huis”, legt ze uit.

"Het allemaal wat grootser: er mag meer uitgepakt worden!"

De trend van 2024

Dan rest alleen nog de vraag, wat is er nu in? De trend voor 2024 zijn volgens Anne-Claire messing lampen, met zo’n goud-bronzen kleur. De paddenstoelenlamp, in een jaren ’70 stijl, zie je veel voorbijkomen op sociale media. Ook schemerlampen met stoffen, linnen kappen zie je steeds vaker. Tenslotte mag het allemaal wat grootser; er mag meer uitgepakt worden! “Dit vind ik zelf heel leuk en spannend, het kleedt gelijk de ruimte aan”, aldus Anne-Claire.

“Vroeger had je altijd van die lelijke bakbeesten aan het plafond hangen. Als je dan het lichtknopje aan deed, ging er een soort bouwlamp aan. Maar het plafond wordt over het algemeen wel vergeten als ruimte om iets moois mee te doen. Er bestaan gave statementlampen voor aan de eettafel, zoals éénarmige kandelaarlampen met veel gekleurde bollen eraan. Wat zo leuk is tegenwoordig, is dat er ook lampen zijn met apps, waarmee je de peertjes van kleur kan laten veranderen”, vertelt styliste Roos. Daarmee kun je dus als het nodig is functioneel licht gebruiken, maar ook ontzettend veel sfeer toevoegen met kleur.

Schemerlampen

Zeker nu de kerstboom weg is, zoeken we allemaal warmte in huis. Dé oplossing is volgens stylist Roos de schemerlamp: “Mensen denken bij schemerlampen vaak aan tuttige Engelse lampenkampen, maar tegenwoordig heb je aanbieders die hele toffe stoffen om lampen heen doen die je bijvoorbeeld kan matchen met je interieur. Zo kan je vaak de stof van je kussens of gordijnen terugvinden in lampen. Het hoeft dus helemaal niet truttig of oudbollig te zijn!”

Leegte opvullen na het weghalen van de kerstboom

Nadat je eindelijk die mooie boom op hebt geruimd, heerst er in menig huishouden toch een beetje een gevoel van leegte. “De bekende kale plek”, knikt Roos. Haar eerste tip is om deze plek op te vullen met planten. “Óf misschien is dat opgeruimde gevoel wel even fijn; ik krijg rond deze periode altijd zin in de nieuwjaars-schoonmaak. En misschien, omdat je de hele boel aan de kant hebt geschoven om die kerstboom van zijn plek te krijgen, vind je de nieuwe opstelling ook wel heel leuk en verander je je interieur”. Vervang de gouden kaarsen voor leuke, kleurrijke varianten. Voeg kleurrijke kussens en een plaid toe aan de bank en voìla: je woonkamer voelt als nieuw!

Stylistes Roos en Anne-claire over gezelligheid in huis na de kerst

04:56