Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Prijs, plek en paard: dít waren de favoriete zoekopdrachten op Funda in 2023

Jaarlijks speuren duizenden huizenzoekers Funda af: als hobby óf op zoek naar hun droomhuis. En daar komen heel wat interessante zoekopdrachten bij kijken. Denk aan de maximum prijs, oppervlakte en bijzondere eigenschappen van een woning, zoals een 'paard'? In dit artikel lees je welke trends dit jaar erg opvielen op de woningmarkt.

Aan het einde van het jaar plaatst Funda altijd een jaaroverzicht. Hierin blikken ze terug op de aan- en verkoop van huizen. Je kunt zien wat de meest bekeken woning van het jaar was, hoeveel huizen er zijn verkocht, welke locaties populair waren én dus wat jullie favoriete zoekopdrachten zijn!

Betaalbaar, modern en duurzaam

Betaalbaar, ruim, en modern lijken de sleutelwoorden te zijn voor de Funda-zoekopdrachten in 2023. Woningen met een prijskaartje tot €400.000 werden het meest opgezocht (terwijl de gemiddelde vraagprijs op €486.854 lag). Ook was een oppervlakte tot 100 m² het populairst, met minimaal 3 slaapkamers.

Daarnaast blijkt uit het jaaroverzicht dat kopers voornamelijk geïnteresseerd waren in huizen die gebouwd zijn tussen 2001 en nu. Energielabels lijken ook een rol te spelen, aangezien zoekopdrachten gericht waren op woningen met gecombineerde energielabels A, B en C, wat erop wijst dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de zoektocht.

Groen doet iedereen goed

Een andere opvallende trend is de nadruk op de aanwezigheid van een buitenruimte. Misschien wel door de zonnige zomers van de afgelopen jaren. Veel potentiële kopers geven de voorkeur aan een huis met balkon, tuin of dakterras.

Opvallende zoektermen

Naast de reguliere zoekcriteria kwamen er enkele verrassende zoektermen bovendrijven. Dit zijn de meest opvallende:

  1. Paard: Bijkbaar zijn we niet alleen massaal op zoek naar huizen, maar ook naar stallen. "Paard" was één van de meestgebruikte zoektermen.

  2. Zwembad: Veel mensen zijn toe aan wat extra luxe. En wat is er luxueuzer dan een eigen zwembad? Niet heel gek dat dit in trek was, want de zomer van 2023 is de warmste ooit gemeten.

  3. Camping: En tot slot, de zoekterm "camping". Bij deze term kun je stellen dat recreatiewoningen steeds populairder worden. Of dat nu is voor een leuke vakantie, of toch stiekem voor een permanente woning... Daar komen we helaas niet achter.

Droomhuis:
Lees ook:
Droomhuis: dit was de meest bekeken woning op Funda in 2023
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: