Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Olijfboom in de tuin? Bij deze winterse temperaturen moet je ze beschermen

Beeld © iStock

Omdat de olijfboom een mediterrane plant is en daarom ook warme temperaturen is gewend, is 'ie helaas niet volledig bestand tegen ons klimaat. Geen zorgen, ze doen het evengoed prima in ons koude en natte klimaat, maar met vorst hebben ze wel enige bescherming nodig. Staan er winterse temperaturen op het weermenu? Dan kun je maar beter actie ondernemen met de onderstaande maatregelen.

Een lichte nachtvorst is gelukkig geen enkel probleem voor de olijfboom. Maar daalt de temperatuur voor langere tijd verder onder nul, dan lijdt de boom hier wel degelijk onder. Houd de weersvooruitzichten in de winter dan ook goed in de gaten om te weten wanneer je actie moet ondernemen, om zo schade aan jouw mooie olijfboom te voorkomen. 

Wanneer olijfbomen beschermen bij vorst? 

Is er vorst op komst? Dan doe je er goed aan om de olijfboom op een beschut plekje uit de wind te zetten, het liefst zelfs overdekt in een schuur. Maar let wel op dat je ‘m niet vergeet af en toe water te geven én dat de boom ook voldoende daglicht krijgt. Is de boom daar te groot voor, of staat ‘ie in de volle grond, dan kun je ‘m ook beschermen door ‘m in te pakken.

Wanneer de boom in een pot staat, kun je ‘m het beste beschermen zodra het kwik daalt tot ongeveer -3ºC. Staat de boom in volle grond, dan hoef je ‘m pas te beschermen als het voor langere tijd kouder wordt dan -6ºC. 

Jonge olijfbomen vragen om meer bescherming

Overigens verschilt het per olijfboom of het nodig is om de boom in te pakken. Zo hangt het af van de standplaats van de boom, maar ook van de leeftijd en dikte van de boom. Zo zijn jonge olijfbomen met een stamomtrek van minder dan 20 cm een stuk gevoeliger voor de kou dan oudere bomen met dikke stammen. Al kunnen oudere olijfbomen bij strenge of langdurige vorst ook zeker wat extra bescherming gebruiken. Daarnaast kun je ‘m wat standplaats betreft het beste uit de wind zetten. 

Doe ze een winterjas aan

Een goede manier om je olijfboom te beschermen tegen de vorst is door ze te voorzien van een warme winterjas, bijvoorbeeld met vliesdoek. Deze kun je het best luchtig rondom de boom én de pot wikkelen en vastmaken met touw of knijpers. Zorg er dus altijd voor dat de boom kan blijven ‘ademen’. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het vliesdoek niet langer dan nodig laat zitten. Tot slot doe je er ook goed aan om nog een laagje luchtige stro of houtsnippers rondom de stam te leggen. 

Vergeet de pot (en de wortels niet)!

Helaas wordt de pot en daardoor ook de wortelkluit nog wel eens vergeten tijdens zo’n inpaksessie. Pak je deze ook in, dan bescherm je tenminste ook je mooie pot én de boom des te beter. 

8
Lees ook:
8 redenen waarom de olijfboom ideaal is voor in jouw tuin

Tip: Als de olijfboom alsnog vorstschade heeft opgelopen, wacht dan met snoeien tot het voorjaar. Als je in de kou snoeit herstelt de snoeiwond slecht en loopt de plant risico op infecties. 

Let ook op met te veel (regen)water 

Omdat de winters in Nederland niet alleen veel kouder, maar óók natter zijn dan in mediterrane gebieden, kan dat de boom ook fataal worden. Zorg daarom dat het overtollige regenwater goed weg kan lopen, of zet de boom onder een afdakje indien mogelijk. Let in dat laatste geval wel op dat ze niet volledig uitdrogen.  

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: