Ga naar de inhoud
RTL Wonen

10 winterse uitjes voor in de kerstvakantie

Ouwehands Light Nights 2020 Beeld © eigen foto

De kerstvakantie staat weer voor de deur en het is de perfecte tijd om samen met familie, kids en/of vrienden te genieten van de gezelligheid die de feestdagen met zich meebrengt. Of je nu van tradities houdt of op zoek bent naar iets nieuws, dit zijn 10 kerstuitjes die je niet mag missen tijdens de kerstvakantie van 2023/2024.

1. Light Nights 'Treasure of Time in Ouwehands' Dierenpark

Ben je ooit in het donker in een dierentuin geweest? Ouwehands Dierenpark in Rhenen nodigt bezoekers uit om dit te doen tijdens het betoverende ‘Light Nights Treasure of Time’ spektakel. Gedurende dit betoverende evenement krijgt het dierenpark extra 'bewoners' in de vorm van lichtkunstwerken, ieder jaar met een ander thema. Dit seizoen wordt het park omhuld in kleurrijk licht door metershoge dino's, tropische planten en fel oplichtende vulkanen. Geniet ondertussen van muzikale optredens en de achtergrondgeluiden van de levende dieren. 

Je kunt de Light Nights 'Treasure of Time' van 13 oktober 2023 t/m januari 2024 bezoeken.

2. IJsbeelden Festival in Zwolle

Houd je wel van een beetje kou tijdens de winter? Dan is het IJsbeelden Festival in Zwolle iets voor jou! Kunstenaars van over de hele wereld creëren hier jaarlijks prachtige sneeuw- en ijssculpturen. Dit jaar is het thema ‘Mythen en Legenden’ en kom je beelden van wel zes meter hoog tegen van Koning Arthur tot de Griekse Medusa.

Je kunt het IJsbeelden Festival van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024 bezoeken.

3. De Goudse IJsbaan in Gouda

Gouda biedt vlak voor kerst een heerlijke winterse activiteit: de Goudse IJsbaan. Onder de schaduw van de imposante vijftiende-eeuwse Sint-Janskerk kunnen bezoekers hun schaatsen aantrekken en genieten van de gezellige sfeer. Vanaf het ijs kijk je uit op een gigantische versierde kerstboom, die op 15 december tijdens ‘Gouda bij Kaarslicht’ wordt aangestoken. Aanrader: dit jaar vindt ook de Rotary Santa Run plaats, waar honderden deelnemers verkleed als kerstman rennen om geld in te zamelen voor het goede doel.

Je kunt de Goudse IJsbaan van 20 december 2023 t/m 14 januari 2024 bezoeken.

4. Winterstation in Het Spoorwegmuseum

Tijdens de kerstvakantie wordt Het Spoorwegmuseum opnieuw omgetoverd tot het gezellige Winter Station. Met knusse kampvuurtjes, ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel wordt het hele museum gehuld in een romantische wintersfeer. Een van de hoogtepunten is de ijsbaan, waar bezoekers de unieke ervaring hebben om tussen de treinen door te schaatsen!

Je kunt het Winterstation van 23 december t/m 7 januari 2024 bezoeken.

5. Wereldkerstcircus in Carré

Het Wereldkerstcircus in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is een bekroonde act van 's werelds grootste circusfestivals, allemaal samengebracht in één voorstelling. Geniet van acrobaten die de meest bijzondere en betoverende trucs laten zien en de paarden die synchroon lijken te dansen op muziek.

Je kunt het Wereldkerstcircus in Carré van 21 december 2023 t/m 7 januari 2024 bezoeken.

6. Amsterdam Light Festival

Onze hoofdstad verandert tijdens het jaarlijks terugkerende Amsterdam Light Festival in een schitterend schouwspel van licht en kunst. Langs de grachten en door de straten van de stad worden dit jaar 24 adembenemende lichtinstallaties tentoongesteld, waardoor de stad een betoverende ambiance krijgt tijdens de donkere winteravonden. Dit jaar is het thema ‘Loading… Revealing Art, AI and Tech’, waarmee kunstenaars hun gedachten over de impact van technologie en op ons leven in beeld brengen. Je kunt het festival wandelend of per grachtenrondvaart ontdekken. 

Je kunt het Amsterdam Light Festival van 30 november 2023 t/m 21 januari 2024 bezoeken.

7. De Brabantse Winter

In de Brabanthallen in Den Bosch kun je bijna drie weken lang genieten van de Brabantse Winter. De hal wordt getransformeerd tot een gigantisch kerstdorp, waar je een nostalgische sfeer kunt ervaren tijdens een ritje in een zweefmolen en in de Duitse biertuin. Natuurlijk kun je er ook schaatsen en genieten van een lekker hapje bij de foodtrucks.

Je kunt de Brabantse Winter van 21 december 2023 t/m 7 januari 2024 bezoeken.

8. Light Safari – Safaripark Beekse Bergen

Ervaar deze winter een memorabel avontuur tijdens de première van Light Safari in Safaripark Beekse Bergen. Terwijl de dieren zich terugtrekken naar hun schuilplaatsen voor de nacht, ontstaat langs de wandelsafari een betoverende regenboog van lichtgevende dieren, bloemen en planten. De route langs de lichtsculpturen is ongeveer 1,8 kilometer lang en aan het einde staat er een kop glühwein of warme chocomel op je te wachten.

Je kunt de Light safari van 23 december t/m 25 februari 2024 bezoeken.

9. Winter Efteling

De Winter Efteling tovert het populaire pretpark in Kaatsheuvel vanaf half november om tot een magisch winterwonderland. Tijdens de winter geniet je van de bekende attracties, maar dan versierd met betoverende lichtjes, sneeuw op de daken, sfeervolle muziek en winterse attracties zoals schaatsen en langlaufen. Je kan je daarnaast overal in het park opwarmen bij knisperende vuurtjes, met wat warme chocolademelk!

Je kunt de Winter Efteling van 13 november 2023 t/m 4 februari 2024 bezoeken.

10. Sprookjeswinterland

Ben je een beetje huiverig voor de grootte en drukte in de Winter Efteling? Dan is Sprookjeswinterland een kleinschaliger én goedkoper alternatief! Het volledige park van Sprookjeswonderland in Enkhuizen ondergaat rond de feestdagen een betoverende transformatie naar knusse, winterse sferen. Overal in het park zorgen duizenden sfeervolle lichtjes en honderden lantaarntjes voor een betoverend schouwspel. Zing luidkeels mee met de inwoners van 'Berenwinterland' of ontdek de gezellige huiskamer van de Kerstman in een van de huisjes op het entreeplein. Bij het betreden van het park word je begroet door een prachtige kerstboom van wel 15 meter hoog.

Je kunt Sprookjeswinterland op 16 & 17 december 2023 en van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 bezoeken, met uitzondering van 1e kerstdag en nieuwjaarsdag.

Tip voor december 2024: De lumineuze nachten van Kasteel de Haar

De Haar, gelegen nabij Utrecht, is altijd al een sprookjesachtig kasteel geweest. Maar deze eeuwenoude locatie komt pas écht tot leven tijdens de Lumineuze Nachten rond december. Het kasteel en de omliggende tuinen worden verlicht met duizenden lampjes en projecties op en rond het kasteel. In het kasteelpark staat Lindert: een sprookjesboom die mythische verhalen voorleest. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen, muziekoptredens en andere winterse activiteiten. Helaas is dit event ieder jaar al snel uitverkocht, maar we tippen hem alvast voor volgend jaar zodat je op tijd je kaartje kan reserveren! 

8x
Meer inspiratie voor de kerstvakantie:
8x de leukste Nederlandse kerstmarkten in december
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: