Ga naar de inhoud
RTL Wonen

8x de leukste Nederlandse kerstmarkten in december

De feestdagen komen eraan en dat betekent dat de kerstmarkten in Nederland tot leven komen met sfeervolle kraampjes, feestelijke muziek en de heerlijke geur van glühwein en versgebakken lekkernijen. Van historische stadspleinen tot pittoreske dorpjes: in dit artikel vind je 8 van de meest gezellige Nederlandse kerstmarkten om in de maand december in de feeststemming te komen!

1. Deventer: Historische magie aan de Ijssel

De kerstmarkt van Deventer staat bekend om zijn mooie kraampjes waar lokale ambachtslieden hun vakmanschap laten zien. Maar de Hanzestad heeft nog meer te bieden: het Charles Dickens Festival. Duizenden acteurs gekleed als figuren uit de tijd van Charles Dickens dwalen door de straten, waardoor de stad transformeert tot een levendig tafereel uit een 19e-eeuws Engels kerstverhaal. Met muziek, hapjes en heel veel lampjes kom je er helemaal in de kerststemming!

De kerstmarkt in Deventer is op 16 & 17 december 2023 te bezoeken.

2. Haarlem: Historische Charme

Haarlem komt met zijn pittoreske straatjes en historische charme ieder jaar extra tot leven tijdens de kerstmarkt. Dit jaar staan er bijna 350 kramen, verspreid over 12 locaties in de binnenstad. Wandel over De Grote Markt en luister naar een koorconcert in het stadhuis van Haarlem. De Schagchelstraat zal worden omgetoverd tot het ‘Straatje van Emma’, waar je teruggaat naar een 19e-eeuws kerstfeest. Nog verder terug de tijd in? Ga dan naar de Kleine Houtstraat die geheel in de stijl van de Middeleeuwen is versierd. 

De kerstmarkt in Haarlem is van 8 t/m 10 december 2023 te bezoeken.

3. Leiden: Culturele kerstpracht aan de Grachten

Historisch Leiden heeft sinds dit jaar voor het eerst op land (in plaats van drijvend) de 'Nostalgische Kerstmarkt' op de prachtige Hooglandse Kerkgracht. De omliggende grachtenpanden en schaatsbaan zorgen voor een ultieme kerstsfeer. Bovendien is de nostalgische kermis goed voor een paar uurtjes plezier, zeker voor de kinderen. Absoluut een bezoekje waard dus!

De kerstmarkt in Leiden is van 13 t/m 17 december 2023 te bezoeken.

4. Maastricht: Magisch Vrijthof

Maastricht, de parel van het zuiden, is wederom het toneel voor één van de gezelligste kerstmarkten van Nederland: Magisch Vrijthof. Het sfeervolle plein wordt omgetoverd tot een winters paradijs met een reuzenrad, schaatsbaan en uiteraard sfeervolle kraampjes. Slenter door de versierde middeleeuwse stadskern en winkelstraten en proef de lokale specialiteiten, waarbij een Limburgse vlaai natuurlijk niet kan ontbreken. 

De kerstmarkt in Maastricht is vanaf 1 t/m 31 december 2023 te bezoeken.

5. Bourtange: Verlichte Vestingstad

Kerst vieren op een hele unieke locatie? De eerste drie weekenden van december ademt dit pittoreske dorpje in Groningen gezelligheid en het behoort absoluut tot één van de mooiste kerstmarkten van Nederland. Niet alleen de vesting met haar historische gebouwen is versierd; ook de met keien geplaveide bruggen en toegangswegen worden verlicht met duizenden lichtjes. Op het Marktplein vind je bovendien 100 kramen en uiteraard ontbreken de Glühwein en de warme chocolademelk niet.

De kerstmarkt in Bourtange is te bezoeken op 2 & 3 december, 9 & 10 december en 16 & 17 december 2023.

6. Amsterdam: Betovering van de Grachten

Onze hoofdstad straalt als nooit tevoren tijdens de kerstperiode en mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De sfeervolle grachten worden versierd met fonkelende lichtjes, en de bekende Dam wordt omgetoverd tot een kerstdorp. Met 45 verschillende stands en een schaatsbaan met het Rijksmuseum op de achtergrond, is deze markt een must-visit!

De kerstmarkt in Amsterdam is vanaf 13 t/m 26 december 2023 te bezoeken.

7. Den Haag: Royal Christmas Fair

Tijdens de Royal Christmas Fair is het statige Lange Voorhout volledig gehuld in winterse sferen. Onder 100.000 lampjes staan meer dan 100 stalletjes met verse stroopwafels, kokosbollen, oliebollen en erwtensoep. Kerstacteurs spelen hun rol op straat, er zijn live-optredens én iedereen kan meedoen met de kerstbingo. De kerstsfeer gaat trouwens verder dan alleen dit stukje Den Haag; vanaf een houten terras kijk je onder andere uit op een mooi verlicht Binnenhof.

De kerstmarkt in Den Haag is te bezoeken vanaf 7 t/m 23 december 2023 te bezoeken. Let op: maandag 18 december is het gesloten.

8. Vaassen: Vorstelijke Vreugde

Bij de kerstmarkt in Vaassen is het vorstelijke voorplein van het 18e-eeuwse kasteel Cannenburch gevuld met kraampjes, bands, lokale ambachtslieden die hun vakmanschap tonen én uiteraard zijn er zoals ieder jaar midwinterhoornblazers aanwezig. Het kasteel en het kasteelcafé worden aangekleed en zijn geopend voor bezoekers. En extra leuk: de kerstman heeft een klein cadeautje voor de jongste bezoekers! 

De kerstmarkt in Vaassen is vanaf 8 t/m 10 december 2023 te bezoeken.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: