Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 gezellige spellen voor pakjesavond

Op (of rond) 5 december is er niets leuker dan via spelletjes aan je cadeautjes komen. Maar hoe werkt zo'n sinterklaasdobbelspel eigenlijk? En zijn er ook andere soorten spelletjes om te spelen? Wij hebben een aantal van de leukste ideeën voor spellen met Sinterklaas voor je op een rijtje gezet.

De spellen zijn te spelen voor alle leeftijden, maar kunnen natuurlijk helemaal naar eigen wens worden aangepast. Je hoeft er, naast cadeautjes, niets voor te kopen én de spellen zijn allemaal offline!

1. Het traditionele dobbelspel

Je mag helemaal zelf bepalen hoeveel cadeautjes je voor dit spel nodig hebt, maar we raden zeker drie kleine cadeaus per persoon aan. Plaats alle cadeautjes in het midden van de tafel of op de grond. De persoon die het jongste is, mag het spel starten. Deze persoon begint met dobbelen en jullie gaan door totdat iedereen minimaal één cadeautje in handen heeft. De regels gaan als volgt:

Ronde 1:

 • Gooi je een 1? Pak een cadeautje en pak hem uit.
 • Gooi je een 2? Alle cadeautjes schuiven een plek naar links.
 • Gooi je een 3? Pak een cadeautje en geef hem aan iemand anders.
 • Gooi je een 4? Alle cadeautjes schuiven een plek naar rechts.
 • Gooi je een 5? Pak een cadeautje, maar pak hem niet uit.
 • Gooi je een 6? Pak een cadeau van iemand anders af.

De cadeautjes die nog zijn verpakt mogen nu worden uitgepakt. Daarna ga je door naar ronde 2.

Ronde 2:

 • Gooi je 1? Ruil een cadeau met een medespeler naar keuze (jullie kiezen zelf welk cadeau je weggeeft).
 • Gooi je 2? Iedereen een plek naar rechts schuiven (de stapel cadeaus blijft dus liggen).
 • Gooi je 3? Geef allemaal een cadeau aan degene links van je.
 • Gooi je 4? Ruil al je cadeaus met een medespeler naar keuze.
 • Gooi je 5? Geef een van je cadeautjes aan de speler met de minste cadeau's.
 • Gooi je 6? Steel een cadeau van een medespeler.

Zodra iedereen een cadeautje heeft en tevreden is (of er geen zin meer in heeft), is het spel afgelopen! Om het extra spannend te maken kun je op het einde ook een timer zetten. Gaat de timer af, dan is het spel echt voorbij! 

2. Speurtocht naar de cadeautjes

Tijdens dit leuke Sinterklaasspelletje voor pakjesavond gaan de kinderen of spelers op zoek naar hun cadeautjes. Er is namelijk een ondeugende Piet die de cadeautjes in huis heeft verstopt! Gelukkig hebben de Pieten aanwijzingen achtergelaten voor de kinderen, zodat ze de cadeautjes terug kunnen vinden. Op de aanwijzingen staan allerlei puzzels en raadsels die de kinderen naar de volgende locatie leiden. De zoektocht kan worden uitgebreid met een Sint-schatkaart.

3. Pieten Pubquiz

Een gezellige Sinterklaasavond pubquiz is een hilarische manier om de avond door te brengen. Test je kennis over de goedheiligman, de Pieten, de Sinterklaasliedjes, Sinterklaasfilms en stel je rijm-skills op de proef. Ben je niet zo creatief? Met de volgende vragen helpen we je een handje:

 • Hoe heet het paard van Sinterklaas?
  Ozosnel
 • Hoe komt Sinterklaas je huis in als je geen schoorsteen hebt?
  Met zijn speciale ring
 • Hoe heet het hoofddeksel van Sinterklaas?
  Mijter
 • Maak het liedje af:
  "Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.
  Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan…"
  Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer,
  hoe waaien de wimpels al heen en al weer.
 • Welk nummer heeft de pakjesboot waar Sinterklaas ieder jaar mee naar Nederland vaart?
  12
 • Wie presenteert het Sinterklaasjournaal?
  Dieuwertje Blok

4. 30 Seconds Sint-variant

Het originele ‘30 seconds’ spel is een ideaal gezelschapsspel, maar het is nog leuker om je eigen Sinterklaasversie te maken. Maak een flink aantal kaartjes met op ieder kaartje 5 woorden die met de Sint te maken heeft. Leg de stapel neer in het midden van de tafel. Vervolgens maak je teams en beschrijf je om de beurt de woorden die op het kaartje staan, of beeld ze uit. Je teamgenoten hebben 30 seconden de tijd om te raden wat het woord is. Hoeveel je er als team goed raadt, bepaalt hoeveel cadeaus jullie mogen pakken. Laat die hersenen maar kraken!

5. Pepernoot sjoelen

Pepernoot sjoelen gaat net als gewoon sjoelen. Alleen speel je niet met sjoelstenen, maar met pepernoten natuurlijk! Als je geen sjoelbak hebt, geen paniek: je kunt gaten knippen uit een kartonnen doos en samen met de kids leuke afbeeldingen er op tekenen, zoals herenhuisje of een stoomboot. De doos zet je op een gladde tafel… en mikken maar! Boven de vakjes staat hoeveel punten ze waard zijn. Speel het spel in rondes, wie per ronde de meeste punten heeft, mag een cadeautje uitpakken. En de pepernoten die in de vakjes gaan mogen natuurlijk worden opgegeten!

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: