Ga naar de inhoud
RTL Wonen

6 kerstmarkten in Nederland die je in november al kunt bezoeken

Terwijl de laatste bladeren van de bomen dwarrelen en de temperaturen gestaag dalen, markeert deze tijd van het jaar de start van een magisch seizoen vol twinkelende lichtjes, feestelijke muziek en… kerstmarkten! Waar vind je de lekkerste glühwein, de zoetste wafels en de bijzonderste decoratie? In dit artikel vind je 6 van onze favoriete kerstmarkten die in november al te bezoeken zijn!

1. Valkenburg: Kerstgrotten Parade

Valkenburg biedt een unieke twist aan de traditionele kerstmarkt. De mergelgrotten (de Fluweelengrot en de Gemeentegrot) worden omgetoverd tot ondergrondse kerstdorpen. Slenter langs de kraampjes, bewonder de kunstzinnige creaties en geniet van de bijzondere ambiance die deze kerstmarkten zo uniek maakt. Sla ook zeker Winter Wonderland, Santa’s Village en de Landal Christmas Parade niet over.

De kerstmarkt in Valkenburg is vanaf 17 november 2023 t/m 7 januari 2024 te bezoeken

2. Utrecht: sprookjesachtig Slot Zeist én Paleis Soestdijk

Op een nieuwe locatie vlak bij Utrecht, bij het sprookjesachtige Slot Zeist, vind je de ‘Country & Christmas Fair’. Op het sfeervolle outdoor event vind je maar liefst 140 verwarmde stands in de Slottuin en op het Slotplein. Onder het genot van glühwein en warme poffertjes kun je er genieten van diverse liveoptredens!

In Baarn wordt bij Paleis Soestdijk de BuitenFair ‘Spirit of Winter’ georganiseerd. Hier vind je niet alleen 100 stands in de tuinen van het Paleis, maar mag je ook een drankje doen in het HofCafé terwijl je geniet van livemuziek.

De kerstmarkt in Zeist is van 21 t/m 26 november 2023 te bezoeken.
De kerstmarkt in Baarn is van 16 t/m 19 november 2023 te bezoeken.

3. Den Bosch: Betoverende Brabanthallen

In de Brabanthallen in Den Bosch organiseren Margriet en Libelle hun jaarlijkse Winter Fair. Met meer dan 300 shopping stands en 231 optredens kunnen echte shopaholics beide dagen wel vullen! Bijzonder aan deze Winter Fair zijn de modeshows, waarin je de nieuwste wintercollecties kan bekijken. Ook kun je auteurs en columnisten ontmoeten en meer dan 10.000 verschillende creatieve workshops volgen!

De kerstmarkt in Den Bosch is 24 t/m 30 november 2023 te bezoeken.

4. Maastricht: Magisch Vrijthof

Het sfeervolle Vrijthof in Maastricht wordt omgetoverd tot een winters paradijs met een reuzenrad, schaatsbaan én sfeervolle kraampjes. Aanschouw het plein vanaf een kleine replica van de Sint-Servaasbrug, waar je overheen kunt lopen en zelfs onderdoor kan schaatsen. Ook zal de carrousel traditiegetrouw zijn plek innemen. Proef tenslotte ook lokale specialiteiten, zoals de beroemde Limburgse vlaai!

De kerstmarkt in Maastricht is van 30 november t/m 30 december 2023 te bezoeken.

5. Fryslân: Friese Winterpracht in Appelscha en Bolsward

Appelscha staat bekend om haar prachtige natuur en rustige omgeving, maar dit jaar maakt het kleine dorp haar intrede in de evenementenbranche. De Winter Fair wordt op een sfeervolle manier geopend door midwinterhoornblazers en er staan heerlijke streekproducten, foodtrucks en creatieve standhouders voor je klaar!

Ook in de binnenstad van Bolsward is Friese gezelligheid te beleven. De officiële kerstmarkt vindt pas op 8 december 2023 plaats, maar in november kun je er al genieten van de wintermarkt! Temidden van een winterwonderland vind je hier kraampjes vol ambachtelijke vondsten en overheerlijke lekkernijen.

De kerstmarkt in Appelscha is 24 en 25 november 2023 te bezoeken.
De kerstmarkt in Bolsward is op 26 november 2023 te bezoeken.

6. Urk: Traditionele kerstsferen

Stap terug in de tijd op Urk en ontdek gedurende twee dagen hoe het dagelijkse leven eruitzag voor de Urkers tijdens de bezetting. Urk in Wintersferen neemt je mee terug in de tijd met oude winkeltjes, de bedrijvige Urker wasvrouwen, een knus schooltje, de dokterskliniek en gezellige huiskamers met zelfgemaakte 'crêpe leppies'.

De kerstmarkt op Urk is van 24 t/m 25 november 2023 te bezoeken.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: