Ga naar de inhoud
Wonen

5 mooie winterbloeiers die het hele najaar kleur geven aan je tuin

Dat het najaar is aangebroken is overduidelijk te zien en te voelen buiten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je tuin de hele winter een kale bedoening moet zijn. We zetten een selectie van mooie winterbloeiers op een rij die je tuin in de donkere en gure maanden wat opfleuren. Deze winterbloeiers zijn namelijk bijna allemaal groenblijvend én bloeien ook nog eens een ruime periode in het najaar. Dit zijn onze favorieten!

1. Kerstrozen (Helleborus)

Kerstrozen zijn met hun elegante kopjes en diepgroene bladeren ware juweeltjes. Deze winterharde planten openen hun bloemen van december tot maart, wanneer de meeste andere bloemen zich schuilhouden. Hun kleurenpalet varieert van zuiver wit tot zachtroze en dieppaars. Het zijn ideale metgezellen voor schaduwrijke tuinen met goed doorlatende grond.

Verzorging:

Winterhardheid: Kerstrozen zijn over het algemeen zeer winterharde planten en kunnen goed omgaan met koude temperaturen. Ze staan bekend om hun vermogen om te bloeien, zelfs als er sneeuw op de grond ligt.

Standplaats: Ze doen het goed in halfschaduw tot schaduw en kunnen zelfs onder bomen groeien. Ook houden ze van wat bescherming tegen de felle winterzon.

Grond: Zorg voor goed doorlatende grond. Kerstrozen houden niet van drassige grond in de natte wintermaanden. Zorg ervoor dat de grond voldoende water afvoert om wortelrot te voorkomen.

Bewatering: In de winter hebben kerstrozen meestal niet veel extra water nodig, tenzij het bijzonder droog is. 

Snoeien: Het snoeien van kerstrozen is meestal niet nodig. Als je bruine of beschadigde bladeren ziet, kun je deze in het voorjaar voorzichtig verwijderen.

2. Winterheide (Erica)

Winterheide is met zijn rijke paarse en roze tinten een knaller in de winter- en lentetuin. Deze planten zijn vroege bloeiers en kleuren van de late herfst tot het vroege voorjaar. 

Verzorging:

Winterhardheid: Winterheide is over het algemeen een zeer winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Ze zijn ideaal voor koudere klimaten en zullen over het algemeen goed gedijen onder koude omstandigheden. 

Standplaats: Winterheide doet het het beste in de volle zon, maar ze kunnen ook groeien in lichte schaduw. Ze zijn echter het meest kleurrijk en bloeien het beste wanneer ze veel zonlicht krijgen.

Grond: Winterheide heeft zure, goed doorlatende grond nodig. Ze zullen niet goed groeien in grond die te nat is, dus zorg ervoor dat de grond voldoende drainage heeft.

Bewatering: In de winter hebben winterheideplanten meestal niet veel water nodig, omdat de neerslag meestal voldoende is. Als de grond echter uitdroogt vanwege aanhoudende droogte of sterke wind, geef ze dan af en toe wat water.

Snoeien: Snoei uitgebloeide bloemen in het voorjaar om de groei van nieuwe bloemen te bevorderen.

3. Cyclamen (Cyclamen persicum):

Cyclamen zijn prachtige potplanten die van de herfst tot het voorjaar bloeien. Ze zijn er in diverse kleuren, zoals sierlijk roze, zuiver wit en dieppaars. 

Verzorging:

Winterhardheid: Cyclamen worden in de koudere klimaten meestal binnen gehouden, maar in warmere gebieden kunnen ze prima buiten overleven tijdens de winter. Ze kunnen bloeien van de herfst tot het voorjaar.

Standplaats: Cyclamen groeien goed bij helder, maar indirect zonlicht. Houd je ze binnen, dan kun je ze het beste bij een raam op het oosten of het westen plaatsen zodat ze voldoende licht krijgen zonder direct zonlicht.

Bewatering: In de winter is het belangrijk de grond gelijkmatig vochtig te houden. Geef water aan de zijkant van de pot in plaats van bovenop de knol om te voorkomen dat er water in het midden van de plant blijft staan, wat wortelrot kan veroorzaken.

Bemesting: Geef eens in de 4-6 weken een vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten tijdens het groeiseizoen (herfst tot lente). In de zomer kunnen cyclamen in rust gaan, dan hoef je minder water en voeding te geven.

Er zijn verschillende soorten cyclamen. De volgende 2 soorten cyclamen zijn enkele van de meest winterharde cyclamensoorten:

Cyclamen hederifolium (herfstcyclaam): Deze soort bloeit in de herfst en is winterhard. De bloemen variëren van wit tot roze, met karakteristieke gevlekte bladeren. Ze kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gezet.

Cyclamen coum (voorjaarscyclaam): Deze cyclamen bloeien in de late winter en vroege lente. Ze hebben delicate bloemen in tinten van roze, paars en wit. Cyclamen coum is ook winterhard en kan zowel in de grond als in potten groeien.

4. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

De heldergele bloemen van de winterjasmijn brengen de zonnige sferen naar je wintertuin. Deze charmante struiken bloeien in de winter en het vroege voorjaar. 

Verzorging:

Winterhardheid: De winterjasmijn staat bekend om zijn uitstekende winterhardheid en kan temperaturen onder het vriespunt verdragen en zelfs bij vorst bloeien. Bij strenge vorst kun je de wortelzone bedekken met een laag mulch om de wortels te isoleren. Dit is vooral wenselijk als de plant nog jong is. 

Bladverliezend: Hoewel de winterjasmijn volop kleurt in de wintermaanden, is het wel een bladverliezende plant na de bloei. 

Standplaats: Winterjasmijn groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede bloei.

Bodem: De winterjasmijn groeit goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te drassig is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Snoeien: Winterjasmijn kan na de bloei worden gesnoeid om de vorm te behouden en ongewenste groei te verwijderen. Dit kun je het beste in het voorjaar doen, voordat de nieuwe groei begint.

5.Viburnum (Sneeuwbal):

Viburnums zijn opvallende winterbloeiers met clusters van witte of roze bloemen. Ze voegen een vleugje verfijning toe aan de koude maanden. 

Verzorging:

Winterhardheid: Viburnum-struiken zijn over het algemeen zeer winterhard en kunnen goed omgaan met koude temperaturen. Ze staan bekend om hun vermogen om te bloeien in de late winter en het vroege voorjaar, zelfs in koude klimaten.

Standplaats: Viburnum groeit in zowel volle zon als halfschaduw, hoewel sommige soorten in de winter mogelijk beter presteren in de volle zon. Het is een veelzijdige struik die geschikt is voor diverse tuinomgevingen.

Grond: Zorg vooral in de natte maanden voor goed doorlatende grond. Viburnum-struiken houden niet van drassige grond, dus zorg ervoor dat de grond overtollig water kan afvoeren om wortelrot te voorkomen.

Bewatering: In de winter hebben Viburnum-struiken over het algemeen niet veel extra water nodig, tenzij het bijzonder droog is. 

Snoeien: Viburnum-struiken hoef je niet zo vaak te snoeien, tenzij je dode takken wil verwijderen of wanneer de struik uit proportie raakt. Het beste moment om te snoeien is na de bloei in het voorjaar.

Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften en vereisten van elke plant begrijpt voordat je ze in je tuin plaatst. Het toevoegen van deze winterbloemen kan je buitenruimte opfleuren en wat kleur aan de sombere wintermaanden toevoegen.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: