Ga naar de inhoud
Van Nederlandse bodem

Vakantiegevoel behouden? Bij deze Nederlandse wijngaarden kom je slurpend de dag door

Wijnliefhebbers hoeven al lang geen honderden of duizenden kilometers meer te reizen voor een romantische wijngaard. Van Groningen tot Zeeland: Nederland kent een heleboel wijngaarden, waardoor je je gewoon eventjes in Zuid-Frankrijk waant. Zin om het ultieme vakantiegevoel nog eventjes vast te houden, gewoon in eigen land? Hier moet je zijn!

Volgens de Nederlandse Wijngids gaat het dan ook goed met de Nederlandse wijn. Momenteel telt ons land ongeveer 165 commerciële wijngaarden. Ook zijn er in het voorjaar van 2022 maar liefst 74.000 nieuwe wijnstokken aangeplant: een flinke uitbreiding dus. Maar waar moet je nu precies zijn voor een goed glas Nederlandse wijn?

Wijn uit het Noorden

Dat Limburg een goede provincie is voor wijn, is algemeen bekend. Maar dat er vijf wijngaarden zijn in het noordelijke Groningen, lijkt minder voor de hand liggend. Dus laat je verrassen en bezoek eens Wijngaard Hof van 't Hogeland, Wijngaard Cruoninga, Wijngaard Ol Diek, Domein de Pasa de Corinto of de biologische wijngaard de Groene Parel.

Een wijn uit het Noorden van het land: moet je dat wel willen? 'Ja', is het antwoord. Want op steeds meer plekken in Groningen worden met succes druiven verbouwd om wijn van te maken. De druiven hebben het, volgens Hof van 't Hogeland, heel fijn in het Groningse klimaat (en dát zonder bestrijdingsmiddelen). Zeker een leuke tip om een keer te proeven.  

  Rondom de Randstad

  Omdat je voor wijnranken mega veel grond nodig hebt, is het minder logisch dat er wijngaarden bestaan in de dicht bebouwde Randstad. Maar ook daar kun je heen voor een wijntje van Nederlandse bodem. Zo kun je in de Amsteltuin, in Amstelveen, terecht voor een romantische picknick middenin de wijngaard inclusief rondleiding door de gaarden. Hiermee behoud je gegarandeerd het ultieme vakantiegevoel. En dat gewoon dichtbij huis. 

  Of bezoek Chateau Deux Filles. En al klinkt het natuurlijk wel zo, het is geen wijnhuis uit het Zuiden van Frankrijk. Deze wijngaard staat gewoon in Voorschoten. Fiets bijvoorbeeld gezellig even langs, kijk hoe de Nederlandse wijnranken erbij staan en neem vooral een wijntje mee. 

  Zoek het Zuidelijk

  Limburg is dé wijnprovincie van ons land. Het is de provincie waar de meeste wijngaarden staan en het aantal blijft ieder jaar toenemen. Zo waren er in 2018 nog maar 27 wijnboeren, terwijl dat drie jaar later alweer 40 werden. De bekendste is de Apostelhoeve, aan de rand van het Zuid-Limburgse Jekerdal. Het is de oudste commerciële wijngaard van Nederland, waar in 1970 de eerste twaalfhonderd wijnstokken werden gepland. Ondertussen is het uitgebreid naar twintig hectare en drinken toeristen er dagelijks de lekkerste kwaliteitswijnen. 

   Zeeuwse wijn 

   Ook in Zeeland verwacht je het misschien niet, maar toch vind je hier verschillende wijnboeren. Wist je dat de grond daar juist voordelig is voor wijnbouw? De bodem bestaat namelijk uit een mengsel van zand en klei, waardoor het vocht makkelijk de bodem in zakt. En druiven houden niet van natte voeten. Bij Wijnhoeve de Kleine Schorre proef je de bijzonder lekkere smaak van Zeeuwse wijn. En extra leuk aan deze plek is dat je er kunt kamperen.   

   Fotocredits

   Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: