Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo laat je je huisdier wennen aan je afwezigheid

Na een vakantieperiode is het tijd om weer aan het werk te gaan. Dat betekent dat je vaak weer meer van huis bent en langer weg bent. Als je een huisdier hebt kan het weer even wennen zijn dat je langere tijd van huis bent en jouw trouwe vriend een stuk minder aandacht krijgt. Met deze stappen kun je jouw huisdier weer laten wennen aan het nieuwe ritme.

Creëer een rustige omgeving 

Het begint met het creëren van een rustige en stabiele omgeving. Huisdieren voelen zich vaak op hun gemak wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten. Het handhaven van een consistente dagelijkse routine voor voeding, wandelingen en speeltijd helpt hen te begrijpen dat sommige dingen onveranderd blijven.

Het is ook belangrijk om ze geleidelijk aan de nieuwe situatie te laten wennen. Begin met korte periodes van afwezigheid en bouw dit langzaam op. Op deze manier kunnen huisdieren wennen aan het idee dat je soms even weg bent, maar altijd terugkeert.

Maak weggaan leuk voor je huisdier

Het creëren van positieve associaties met jouw afwezigheid kan ook nuttig zijn. Geef je huisdier iets speciaals, zoals een lekkernij of een favoriet speeltje, wanneer je vertrekt. Dit kan helpen om een gevoel van positiviteit te creëren rondom het moment dat je weggaat.

Vergeet niet om afleiding te bieden terwijl je weg bent. Speeltjes en kauwsnacks kunnen je huisdier bezig houden en voorkomen dat ze zich vervelen of onrustig worden. Ook een gedragen kledingstuk achterlaten kan helpen, zodat jouw vertrouwde geur in de buurt blijft voor je huisdier.

Neem de tijd voor het nieuwe ritme

Veranderingen in de omgeving kunnen zowel opwindend als beangstigend zijn voor huisdieren. Als je een nieuwe routine instelt, zoals het overstappen van thuiswerken naar werken op kantoor, zorg er dan voor dat de veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd. Dit helpt hen om zich aan te passen zonder te veel stress.

Wees bovenal geduldig en liefdevol. Huisdieren kunnen subtiele signalen oppikken, dus geef ze de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Beloon kalm gedrag bij thuiskomst en laat hen zien dat jouw terugkeer altijd een positief moment is. Begroet rustig in plaats van met veel opwinding. Dit helpt je huisdier te begrijpen dat jouw afwezigheid normaal is.

Het draait allemaal om het creëren van een omgeving van vertrouwen en geruststelling voor onze huisdieren. Met jouw liefde, aandacht en begrip kunnen ze zich aanpassen aan de veranderingen en zich comfortabel voelen, zelfs als je vaker buiten de deur bent.

Met
Nooit meer eenzaam
Met deze 4 tips voelt je hond zich minder eenzaam als hij alleen thuis is

Fotocredits 

Headerfoto: Kerkez

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: