Ga naar de inhoud
Kamerplanten

Rust en balans: de mooiste kamerplanten voor een Japandi interieur

Beeld © iStock

In een Japandi-interieur spelen planten een cruciale rol. Ze voegen natuurlijke schoonheid toe en versterken het gevoel van harmonie. Bij het kiezen van planten voor een Japandi interieur is het belangrijk om te streven naar evenwicht en eenvoud. Dit is ook belangrijk in de keuze van je planten. Door het toevoegen van groen geef je het stille en stilistische interieur leven en dynamiek.

De verbintenis van twee culturen: Japan en Scandinavië

Japandi is, zoals de naam al doet vermoeden, een samentrekking van Japan en Scandinavië. Het combineert de rustieke eenvoud van Japanse designfilosofieën met het minimalistische karakter van Scandinavisch design. Het resultaat is een esthetiek die de natuurlijke wereld omarmt en tegelijkertijd een gevoel van orde en kalmte creëert. Een Japandi-interieur combineert de rustieke eenvoud van het Japanse design met het moderne minimalisme van Scandinavisch design.

Deze planten passen perfect bij Japandi

Bij het kiezen van planten voor deze interieurstijl is het belangrijk om te streven naar evenwicht, eenvoud en natuurlijke harmonie. De onderstaande planten passen perfect bij een Japandi interieur. 

1. Ficus ginseng

Met zijn rustieke uitstraling en bonsaistijl past de Ficus ginseng perfect bij de Japandi-stijl. Deze kleine boom voegt een vleugje natuurlijke pracht toe aan je ruimte.

2. Sansevieria 

Met hun rechtopstaande bladeren passen Sansevieria's – ook wel Vrouwentong genoemd – goed bij de strakke lijnen van de esthetiek van je interieur. Deze luchtzuiverende planten zijn ook nog eens gemakkelijk te verzorgen, dus je hebt er weinig omkijken naar.

3. Zamioculcas zamiifolia (ZZ-plant)

Minimalistisch en elegant als 'ie is past de ZZ-plant goed bij de ingetogen stijl van Japandi. Zijn dikke, glanzende bladeren voegen een vleugje groen toe zonder overweldigend te zijn.

4. Aspidistra elatior (Kwartjesplant)

Met zijn donkergroene bladeren voegt de Kwartjesplant diepte en elegantie toe aan je interieur. Het past perfect bij de serene uitstraling van een rustig en gestileerd interieur.

5. Calathea

Kies voor een Calathea-variëteit met rustige, subtiele bladpatronen. Deze planten voegen textuur en beweging toe aan je interieur, terwijl ze nog steeds een gevoel van eenvoud behouden.

6. Japanse varen

Deze delicate varen past goed bij de natuurlijke sfeer van Japandi. Zijn bladeren voegen een zachte en organische touch toe.

7. Bonsaiboom

Een echte bonsai, zoals de Japanse Zelkova of de Juniperus Procumbens, is een prachtige aanvulling op een Japandi interieur. Ze stralen de schoonheid van natuurlijke groei en zorg uit. 

8. Fatsia japonica (Vingerplant)

Wil je een statement maken met je de keuze voor je planten. Dan mag de vingerplant niet ontbreken. Met zijn grote bladeren voegt deze plant weelderigheid en grootsheid toe aan je interieur. Zo creëer je een eye catcher in je verder rustige interieur. 

9. Luchtplanten (Tillandsia)

Hangende luchtplanten voegen een vleugje moderniteit toe aan je Japandi stijl. Ze hebben weinig onderhoud nodig en kunnen op creatieve manieren worden opgehangen of op houdertjes worden gezet. Hang er twee of drie bij elkaar op verschillende hoogtes, zodat je een speels element toevoegt aan de kamer. 

10. Bamboe

Hoewel het geen traditionele kamerplant is, past een mooie bamboeplant perfect bij de Japandistijl. Het straalt rust en elegantie uit. Daarnaast is deze plant perfect inzetbaar als een room divider of afscheiding om de ruimte te breken. 

Alles
Helemaal Japandi
Alles over dé interieurtrend van dit moment: Japandi

Bij het selecteren van kamerplanten voor je Japandi interieur is het essentieel om te streven naar een subtiele en evenwichtige uitstraling. Kies planten met strakke vormen, eenvoudige kleuren en een kalmerende uitstraling. Met de juiste keuzes kun je een sfeer van sereniteit en harmonie creëren in je huis, perfect in lijn met de Japandi-esthetiek.

Fotocredits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: