Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waar je het water van de condensdroger wel én niet voor kunt gebruiken

Beeld © iStock

Heb je een condensdroger, dan weet je dat het apparaat heel wat liters water opslurpt. Vind je het zonde om het water uit het reservoir elke keer regelrecht het afvoerputje in te gieten? Dan kun je het prima voor verschillende doeleinden gebruiken, maar lang niet voor alles. We zetten op een rij waar je het wel én niet voor kunt gebruiken.

Aangezien we in Nederland zo goed als alles met schoon drinkwater doen – van het doorspoelen van het toilet tot aan het sproeien van de tuin – staan we er lang niet altijd bij stil dat water erg kostbaar is. Als je een beetje zuinig bent op je portemonnee én moeder natuur is het dan ook heel goed om bewust om te gaan met waterverbruik. Een paar minuten korter douchen, regenwater opvangen en de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen zijn zomaar wat handelingen die al behoorlijk kunnen schelen. Maar kun je het water uit het reservoir van je condensdroger ook hergebruiken? Jazeker, maar niet voor alles. 

Hier kun je water uit condensdroger níét voor gebruiken 

Dat je het niet kunt drinken spreekt misschien voor zich. Het kan immers nog restjes wasmiddel en textiel bevatten en bovendien bevat het water na het drogen geen mineralen meer. Met als gevolg dat gedemineraliseerd water juist mineralen uit je lichaam zal onttrekken als je het zou drinken. Daarnaast kan het reservoir een broedplaats voor bacteriën en schimmels zijn. Zeker als je het reservoir niet regelmatig leegt of schoonmaakt. 

Het feit dat er geen mineralen meer in zitten betekent ook dat het water niet voedzaam is voor je planten. Voor je kamer en tuinplanten kun je dus altijd nog beter kraanwater of regenwater gebruiken. 

Hier kun je het water uit de condensdroger wél voor gebruiken

1. Auto wassen 

Het water uit je condensdroger kun je prima gebruiken om je auto mee te wassen. Het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om je hele auto mee schoon te krijgen, maar alle beetjes helpen. Let wel op dat je hier geen chemische schoonmaakmiddelen aan toevoegt, een scheutje azijn is al voldoende. Ook kun je het water beter niet op de rubbers van de autoruiten laten komen. 

2. Schoonmaken en dweilen

Ook kan je huis prima schoongemaakt worden met het water uit de condensdroger. Je kunt er de vloeren mee dweilen, maar ook je badkamer, keuken of andere oppervlakken mee soppen. 

3. Toilet doorspoelen

Het toiletreservoir vullen met water gaat bij de meeste moderne (ingebouwde) toiletten niet meer, maar je kunt het water wel prima gebruiken om ‘kleine boodschappen’ weg te spoelen. Scheelt toch zomaar zo’n 6 liter water! 

4. Strijkijzer vullen

Tot slot een tip die je misschien niet per se heel veel water zal besparen, maar die wel nuttig kan zijn voor je strijkijzer. Omdat het water uit de condensdroger gedemineraliseerd is, is dit perfect strijkwater. Dit water voorkomt dat kalk zich opstapelt en de gaatjes in je strijkijzer verstopt. Hoef je dat voortaan dus niet meer speciaal te kopen. 

Sommige apparaten hebben overigens al een ingebouwd anti-kalksysteem, waardoor gedemineraliseerd overbodig is. 

Strijken
Lees ook:
Strijken zonder vlekken: zo maak je jouw strijkijzer schoon

Fotocredits

Headerfoto: Detry26 - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: