Ga naar de inhoud
Huishouden

9 tips om je nieuwe schoenen snel comfortabel te laten zitten

Iedereen die een paar stevige leren schoenen in de kast heeft staan weet dat het even kan duren voordat ze echt lekker zitten. Schoenen van een stug materiaal zitten meestal niet vanaf dag één heerlijk, maar hebben even de tijd nodig om soepeler te worden en zich naar je voet te vormen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je schoenen sneller comfortabel te laten zitten, zodat je ze niet meer uit wilt doen.

1. Draag dikke sokken

Vooral schoenen die gemaakt zijn van leer kunnen aanvankelijk wrijving en irritatie veroorzaken op bepaalde punten van je voeten. Door dikke sokken te dragen, wordt er een extra laagje stof tussen je voeten en de schoenen gecreëerd, wat de wrijving vermindert en voorkomt dat blaren ontstaan. Daarnaast bieden dikke sokken meer opvulling en demping voor je voeten. Dit kan helpen om de impact en druk te verminderen terwijl je voeten zich aanpassen aan de vorm van de schoenen.

2. Gebruik een föhn

Een föhn kan helpen om specifieke delen van de schoenen waar wrijving of druk optreedt, snel op te rekken. Dit is vooral handig als je merkt dat bepaalde plekken van de schoenen te strak zijn en ongemak veroorzaken. Richt een haardroger op de strakke delen van je schoenen terwijl je ze draagt. Beweeg de föhn heen en weer om ervoor te zorgen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Beweeg je voeten en tenen om het materiaal te rekken terwijl het warm is. Maar let op: Wees voorzichtig met te veel hitte om schade te voorkomen.

3. Draag ze korte tijd

Je voeten hebben tijd nodig om te wennen aan de pasvorm en structuur van nieuwe schoenen. Door ze geleidelijk aan te dragen, kunnen je voeten zich aanpassen zonder ongemak te ervaren. Begin met het dragen van je nieuwe schoenen gedurende korte periodes, bijvoorbeeld een half uur tot een uur per dag. Nieuwe schoenen kunnen in het begin je voeten vermoeider maken, vooral als ze niet goed passen. Door ze geleidelijk aan te dragen, kun je je voeten de tijd geven om zich aan te passen en vermoeidheid te voorkomen.

4. Gebruik schoenspanners

Schoenspanners zijn ontworpen om lichte druk uit te oefenen op verschillende delen van de schoen, waardoor het materiaal voorzichtig wordt opgerekt. Schoenspanners zorgen voor een gelijkmatige druk op de hele schoen, waardoor het rekken gelijkmatig wordt verdeeld en voorkomen wordt dat bepaalde delen van de schoen te veel rekken terwijl andere delen onveranderd blijven. Plaats ze 's nachts in je schoenen om langzaam het materiaal uit te rekken.

5. Gebruik dikke inlegzolen

Dikke inlegzolen bieden extra demping en opvulling voor je voeten, wat helpt om de impact en druk te verminderen terwijl je je nieuwe schoenen inloopt. Als je nieuwe schoenen iets te groot zijn of bepaalde delen van de schoen te ruim aanvoelen, kunnen dikke inlegzolen helpen om deze extra ruimte op te vullen en je voeten beter in de schoenen te laten passen.

6. Buig ze met de hand

Het voorzichtig buigen van de schoenen kan helpen om eventuele ruwe randen of scherpe plekken te verzachten die wrijving kunnen veroorzaken en blaren kunnen veroorzaken. Buig voorzichtig de zolen en bovenkant van de schoenen met je handen om het materiaal wat soepeler te maken. Masseer de delen van de schoenen die strak zitten met je handen om het materiaal wat te verzachten en te buigen.

7. Gebruik smeermiddelen

Sommige schoenwinkels verkopen smeermiddelen die speciaal zijn ontworpen om het leer of ander materiaal van je schoenen zachter te maken. Smeermiddelen, zoals leervet, siliconenspray of speciale inloopsprays, kunnen helpen om wrijving tussen je voeten en de schoenen te verminderen. Dit kan voorkomen dat blaren ontstaan en ongemak wordt verminderd. Breng het aan op de strakke plekken en loop rond om het in te laten werken.

8. Verstelbare veters of gespen

Als je nieuwe schoenen verstelbare veters of gespen hebben, pas deze dan aan zodat ze comfortabeler zitten zonder te knellen. Je kunt de veters in het begin minder strak aantrekken of de gesp een gaatje losser zetten, zodat je schoenen minder knellen en je voet meer ruimte heeft om aan de schoenen te wennen. Wanneer de schoenen zijn ingelopen kun je ze verstellen naar een stand die goed aansluit op jouw voeten. 

9. Wees geduldig

Het inlopen van nieuwe schoenen kost tijd. Forceer jezelf niet om ze meteen voor lange tijd te dragen als ze ongemakkelijk aanvoelen. Neem kleine stappen en wees geduldig. Het is belangrijk om je voeten niet onnodig te belasten. Als je schoenen extreem oncomfortabel blijven, overweeg dan om ze terug te brengen naar de winkel of contact op te nemen met een schoenmaker om te zien of ze kunnen worden aangepast. Onthoud dat comfort prioriteit heeft, en met deze tips kun je je nieuwe schoenen snel op een comfortabel niveau krijgen zonder onnodig ongemak.

Zo
Zo houd je je nieuwe schoenen mooi
Zo krijg je het gaas van je witte sneakers weer helemaal schoon

Foto credits 

Headerfoto: StepPro
Foto 2: KenTannenbaum

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: