Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Terug van vakantie? Doe deze dingen voor je huis én voor jezelf

De ene persoon vindt het heerlijk om weer thuis te komen na een vakantie, terwijl de ander niet kan wachten om zo snel mogelijk de koffers weer te pakken naar een volgende bestemming. Wat je voorkeur ook is: thuiskomen doen we allemaal. De volgende tips helpen je om weer in de normale routine te komen én het vakantiegevoel nog even vast te houden.

Terug naar de normale routine zonder chaos

Net thuis en het lijkt wel alsof het huishouden meteen weer roept. Kleding die gewassen moet worden, een koelkast die schreeuwt om weer gevuld te worden. Het zijn inderdaad niet de leukste dingen om aan te denken, maar door je routine van thuis weer op te pakken houd je jezelf eigenlijk best ontspannen. Het zijn bekende taken en kosten daarom weinig moeite. Daarnaast helpen ze je om te landen en je te laten zien dat jouw huis ook echt een fijne plek is. 

1. Uitpakken en wassen

Begin met het uitpakken van je koffers en tassen. Sorteer je kleding en was wat vies is. Dit geeft je een fris begin bij thuiskomst. Berg je spullen meteen netjes op, zodat je niet nog dagenlang struikelt over koffers, tassen en kleding. Dit voorkomt dat er chaos ontstaat en helpt je om weer snel in je dagelijkse routine te komen. Daarnaast heb je niet meteen een gevoel van chaos. 

2. Luchten en kranen door laten lopen

Zeker na een vakantie kan je huis wel weer wat frisse lucht gebruiken. Open ramen en deuren om je huis te ventileren en frisse lucht binnen te laten. Na een tijd van afwezigheid kan je huis een beetje muf en bedompt aanvoelen. Vergeet ook niet om alle kranen door te laten lopen. Tijdens je vakantie heeft het water dat is achterbleven in de leidingen stilgestaan en dat is een broedplaats voor bacteriën. 

Om
Laat je kranen doorlopen na de vakantie
Om deze reden moet jij je kranen na vakantie door laten lopen

3. Koelkast controleren

Hopelijk heb je de koelkast al leeggehaald en gecheckt voordat je op vakantie ging. Maar controleer ook of er bederfelijke items in je koelkast zijn achtergebleven nadat je weer terugkomt. Gooi alles weg wat niet meer goed is om onaangename geurtjes te voorkomen. Zo maak je gelijk ruimte voor lekkere verse boodschappen.

4. Rondje huis schoonmaken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom aan te raden voordat je weggaat je huis al een goede schoonmaakbeurt te geven. Sowieso komt dat lekkerder thuis, want er wacht niet meteen een lijst aan klusjes. Daarnaast is het frisser, want je geeft viezigheid geen kans om te groeien. Maar geef ook bij thuiskomst je huis nog een snelle schoonmaakbeurt. Stofzuig en maak oppervlakken schoon. Zo is je huis weer helemaal fris en stofvrij. Heb je niet schoongemaakt voordat je op vakantie ging? Pak het dan wat grondiger aan. 

5. Planten water geven

Tenzij je een hele lieve buurvrouw, vriend of familielid hebt die voor de planten heeft gezorgd is het aan te raden je planten meteen weer van water te voorzien als je thuiskomt. Zeker in de zomermaanden kunnen ze extra vocht gebruiken, dus jouw vakantie was voor hen een kleine uitputtingsslag. Geef ze ook meteen even wat plantenvoeding, dan kunnen ze er weer tegenaan. 

6. Check op eventuele schade

Het weer in Nederland is niet altijd even voorspelbaar. Het kan tijdens jouw afwezigheid dus zomaar een paar dagen hard geregend of gestormd hebben. Inspecteer je huis op eventuele schade die zich tijdens je vakantie heeft voorgedaan. Dit kunnen lekkages, gebroken items of andere problemen zijn.

Nagenieten en vakantiegevoel vasthouden

Zodra je het ritme van het dagelijks leven weer hebt opgepakt lijkt die vakantie vaak al snel weer maanden geleden. Ook als je nog maar net terug bent. Het is verleidelijk en onvermijdelijk om terug te vallen in de dagelijkse beslommeringen, maar met een beetje bewustzijn kun je dat ontspannen vakantiegevoel toch nog even vasthouden. 

Een relaxte thuiskomst van vakantie begint al voordat je vertrekt. Hier zijn enkele tips om je terugkeer zo stressvrij en ontspannen mogelijk te maken:

1. Plan je terugkomst op een handige dag 

Als je kunt, kies dan voor vluchten of reisopties die je een comfortabele aankomsttijd geven. Zo vermijd je dat je midden in de nacht of tijdens piekuren thuiskomt. Daarnaast is het slim, als je vakantiedagen het toelaten, om altijd een dag of twee vrij te houden voordat je weer moet beginnen met werken. Zo ben je op de laatste dagen van de vakantie niet al bezig met werk. En ben je ook niet meteen overprikkeld een dag na je terugkomst.

2. Neem de tijd om thuis te komen

Zodra je thuiskomt, neem de tijd om te ontspannen voordat je in je dagelijkse routine springt. Ga even zitten, adem diep en geniet van het feit dat je weer thuis bent. Geniet bewust van de kleine geneugten van thuis, zoals je eigen bed, een ontspannende douche en je favoriete eten.

3. Houd het vakantiegevoel vast

Breng elementen van je vakantie mee naar huis. Plaats souvenirs, foto's of andere herinneringen op zichtbare plaatsen om je vakantiegevoel levend te houden. Als je tijdens je vakantie nieuwe vrienden hebt gemaakt of lokale mensen hebt ontmoet, probeer dan in contact te blijven via sociale media of e-mails. Het onderhouden van deze connecties kan je helpen om het gevoel van verbondenheid te behouden.

4. Ga door met ontspannen activiteiten

Integreer ontspannende activiteiten die je tijdens je vakantie hebt gedaan in je dagelijkse routine. Dit kunnen dingen zijn zoals lezen, mediteren, wandelen of yoga. Het zal je helpen om dat gevoel van rust en ontspanning vast te houden. Plan wat ontspannende activiteiten in de dagen na je terugkomst. Denk aan een wandeling, een bezoekje aan de spa of gewoon tijd doorbrengen met vrienden en familie. 

5. Reflecteer en plan

Neem de tijd om terug te kijken op je vakantie-ervaringen en plan toekomstige avonturen. Het vooruitzicht van een volgende reis kan helpen om het vakantiegevoel levend te houden. Begin met het plannen van je volgende avontuur en kijk uit naar nieuwe ervaringen. Dit zal je helpen om positief te blijven en je hebt altijd iets om naar uit te kijken. 

Checklist:
Handig voor de volgende vakantie
Checklist: vergeet deze dingen niet te doen voor je op vakantie gaat

Fotocredits 

Headerfoto: NickyLloyd
Foto 2: AleksandarGeorgiev

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: