Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Wondermiddel: 10 dingen waar je tijgerbalsem voor kunt gebruiken

Beeld © iStock

Tijgerbalsem kennen we allemaal als sterk geurend smeersel dat vooral gebruikt wordt bij spierpijn. Toch kun je de vette balsem voor nog veel meer kwaaltjes, ongelukjes en irritaties tevoorschijn halen. Een waar wondermiddel dus!

1. Vrije luchtwegen bij verkoudheid

Ben je verkouden? Dan is irritatie nummer één toch wel die verstopte neus en de bijkomende benauwdheid. De verkoudheid oplossen doet tijgerbalsem helaas niet, maar het verlicht de klachten wel tijdelijk. Smeer een klein beetje tijgerbalsem op je keel, op je borst en onder je neus en de sterke menthol- en eucalyptusgeur zorgt ervoor dat je luchtwegen beter opengaan. 

Let wel op dat je niet te veel onder je neus smeert of dat je het op schrale plekjes aanbrengt, want dit kan erg gaan branden. 

2. Tegen jeukende muggenbulten

Wakker liggen van zoemende muggen rond je hoofd is vervelend, maar de jeukende muggenbulten die ze als cadeautje achter laten zijn minstens zo erg. Hoewel je weet dat de jeuk alleen maar erger wordt als je krabt, is het haast onmogelijk om er van af te blijven. Op zoek naar een tijdelijke verlichting en verdoving van de jeuk? Smeer er gewoon wat tijgerbalsem op. Let wel op dat de muggenbult niet open is, anders kan het erg gaan branden. 

Deze
Lees ook:
Deze 5 keukenmiddeltjes verzachten de jeuk van een muggenbult meteen

3. Muggen en andere insecten verjagen

Maar liever heb je die muggen (en andere insecten) natuurlijk helemaal niet in je slaapkamer. Ook dan is tijgerbalsem een perfect hulpmiddel, aangezien ze de geur van de balsem maar niks vinden en er het liefst zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Smeer gewoon wat tijgerbalsem op je huid óf rondom de kiertjes waar de muggen altijd door binnenglippen. Voortaan gaan ze dan liever naar de buren. 

4. Tijgerbalsem tegen hoofdpijn 

Ook bij hoofdpijn is tijgerbalsem je lifesaver als je niet direct naar pijnstillers wil grijpen. Smeer een klein beetje balsem op je slaap en de pijn zal gauw verminderen.  

5. Verf van je huid verwijderen

Geen zin om nog dagenlang met verf op je handen rond te lopen na je schilderklus? Smeer gewoon wat tijgerbalsem op de huid waar de verfvlek zit en je wrijft het er zo vanaf! 

6. Zweetgeur neutraliseren 

Zweet is nou niet bepaald de meest aantrekkelijke geur die je bij je kunt dragen. Gelukkig kun je deze geur neutraliseren met tijgerbalsem. Smeer wat van de balsem op de plekken waar het stinkt en je verbloemt de geur al snel met de sterke mentholgeur. 

7. Koude voeten opwarmen

Heb je in de winter vaak last van koude voeten in bed of op de bank? Smeer gewoon een klein laagje rode tijgerbalsem op je voeten, aangezien deze balsem je huid verwarmt, in tegenstelling tot de witte tijgerbalsem die verkoelt. Vervolgens doe je warme sokken aan en je koude voeten zijn zo verholpen. 

8. Stickers verwijderen 

Stickers verwijderen gaat vaak gepaard met een hoop frustratie én plakkerige restjes die niet te verwijderen zijn. Je kunt daar natuurlijk speciale stickerverwijderaars voor aanschaffen, maar een beetje tijgerbalsem klaart de klus ook. Even smeren en in laten trekken en na een paar minuten veeg je het er zo weer af. Controleer wel eerst even of het betreffende materiaal wel bestand is tegen de vette balsem en het geen vlekken achterlaat. 

9. Tegen misselijkheid 

Last van misselijkheid? Smeer een klein beetje tijgerbalsem onder je neus of op je lippen om de misselijkheid tegen te gaan. Let ook hier op dat je het niet op wondjes smeert. 

10. Verlicht spierpijn

Tot slot mag ook de bekendste reden om tijgerbalsem in huis te halen niet ontbreken in dit lijstje. Tijgerbalsem wordt namelijk nog het meest gebruikt om spierpijn te verlichten. Vaak wordt hier de rode tijgerbalsem voor gebruikt, omdat deze lekker warm wordt. 

Zo
Lees ook:
Zo krijg je zweetgeur uit je kleding

Fotocredits

Headerfoto: Wirestock - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: