Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Batterij vol of leeg? Met dit simpele trucje kom je erachter

Beeld © iStock

Controleren of een batterij nog werkt kun je natuurlijk doen door ‘m in een afstandsbediening of ander apparaat te stoppen. Maar eerlijk is eerlijk, het liefst wil je dat natuurlijk gewoon in één oogopslag zien. En laat daar nou net een heel handige truc voor zijn!

Hoe opgeruimd en georganiseerd je ook bent, elk huishouden heeft wel een rommellaatje waarin her en der een losse batterij rondzwerft. Is ie nog vol? Of ligt ie daar maar te wachten om ingeleverd te worden? Dat ben je waarschijnlijk al lang weer vergeten. Gelukkig bestaat er een heel simpele truc waarmee je direct kunt zien of de batterij vol of leeg is. Jawel, zonder ‘m in een apparaat te moeten stoppen. 

De truc: Bijft ie staan of valt ie om?

Hoe het werkt? Simpel: houd de batterij verticaal, een klein stukje boven de tafel of een ander vlak oppervlak en laat de batterij voorzichtig vallen. Blijft de batterij rechtop staan en stuitert hij niet? Dan is hij nog vol. Stuitert de batterij wel en valt 'ie om, dan is de batterij leeg. 

En dat ziet er dus zo uit (spoel door naar 02:45): 

Hoe zit dat?

Hoe hoger een batterij omhoog springt, des te leger hij is. Maar hoe komt dat eigenlijk? Batterijen zijn gevuld met zinkmetaal, wat bij gebruik verandert in zinkoxide om elektriciteit te produceren. In een nieuwe, volle batterij zit dus veel zinkmetaal samengebald, wat ervoor zorgt dat stuiteren onmogelijk is. Maar wanneer er zinkoxide ontstaat, gaat dit als een soort springveer werken, waardoor de batterij veel meer stuitert. 

Lekkende
Lees ook:
Lekkende batterijen: wat te doen en mag je ze zomaar vasthouden?
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: