Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Hier kun je wierook allemaal voor gebruiken

Wierook wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen en religies vanwege de vele voordelen. In steeds meer huishoudens ruik je de geur van wierook terug en steeds meer grote winkelketens verkopen het. Het branden van wierook heeft in de Nederlandse huizen vaak een praktische toepassing en soms een spirituele. Hieronder een rijtje toepassingen voor het gebruik van wierook.

Wat is wierook? 

Wierook is een mengsel van gedroogde kruiden, geurstoffen, houtpoeder en hars. Soms zie je wierook in stokjes, dan is het mengsel tegen een bamboe stokje aan geperst. Ook bestaat wierook in de vorm van kegeltjes. Het mengsel steek je aan waardoor er een geurend rookpluimpje vrijkomt. Zorg ervoor dat je je huis daarom ook goed ventileert. Oorspronkelijk komt wierook van de hars van de Boswellia, ook wel de wierookboom genoemd. 

1. Voor de geur en aroma 

Een van de meest gebruikte toepassingen van wierook in Nederlandse huishoudens is voor de geur. Niet voor niets staan de winkels tegenwoordig vol met geurstokjes, home sprays en dus ook wierook. Eerlijk is eerlijk, we houden van een fris (ruikend) huis. Wierookstokjes en kegeltjes komen in veel verschillende geuren voor, zoals: iris, musk, sandelhout, roos en jasmijn. Er is dus bijna altijd wel een geur die je lekker vindt. De geur van wierook helpt ook om andere onaangename geuren te verdrijven. 

2. Wierook helpt bij ontspanning en stressvermindering

Sommige geuren van wierook zoals lavendel of sandelhout staan bekend om hun kalmerende en ontspannende werking. Het branden van wierook met deze geuren kan helpen om stress te verminderen en je gevoel van welzijn te bevorderen. Steek een stokje aan om je te helpen bij het ontspannen en om beter in te slaap te komen. 

3. Ondersteuning tijdens meditatie 

Een andere bekende gebruikswijze van wierook is om deze aan te steken tijdens een meditatie of een ander spiritueel proces. Vanuit de Oosterse wereld speelt wierook al eeuwenlang een rol bij religieuze en spirituele praktijken. De geur van wierook kan helpen om een serene omgeving te creëren en je geest te helpen focussen tijdens meditatie en gebed. 

4. Zuivert negatieve energie 

In sommige culturen wordt wierook gebruikt om de ruimte energetisch te zuiveren en negatieve energie te verdrijven. Wierook wordt in dat geval op plekken gebrand in huis om het gevoel van zuiverheid en harmonie te bevorderen en te zorgen voor een flow van positieve energie in de ruimte. 

5. Het houdt insecten buiten de deur 

Afhankelijk van de variant die je hebt gekocht kan wierook helpen om insecten buiten de deur te houden. Wierook bevat kruiden die insecten en beestjes afstoten (onder andere muggen, vliegen en spinnen). Bij verbranding geven de kruiden etherische oliën af die in de lucht zweven en effectief insecten afstoten. Kies wierook met citronella om muggen en andere vliegende vrienden op afstand te houden. 

6. Wierook als aromatherapie 

Wierook wordt soms gebruikt als onderdeel van aromatherapiebehandelingen. De geuren van bepaalde wierooksoorten met essentiële oliën, kunnen bepaalde stemmingen bevorderen en ze kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van stress, angst, slapeloosheid en andere kwalen. 

8
Rust in huis
8 manieren om de natuur in huis te halen

Fotocredits 

Headerfoto: gpointstudio

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: