Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn de voor- én nadelen van terrasverwarming

Met mooi weer zitten we over het algemeen het liefst zo veel en lang mogelijk buiten. Toch kan het in de avond flink afkoelen of blijkt het vroege voorjaarszonnetje soms nét niet warm genoeg te zijn. In die gevallen kan een terrasverwarming een uitkomst bieden. We hebben de voor- en nadelen van terrasverwarming onderzocht en op een rijtje gezet:

De voordelen van terrasverwarming 

Een terrasverwarming is natuurlijk vooral om comfortabel buiten te zitten. Terrasverwarming zorgt ervoor dat je ook op koele avonden prettig buiten kunt zitten. Het biedt aangename warmte, waardoor je kunt ontspannen en genieten van je terras, zelfs wanneer het weer koeler is. Ook wanneer het zomerseizoen weer op haar einde loopt óf nog moet starten, kun je op droge dagen prima even een kopje koffie of glaasje wijn drinken buiten. Met een terrasverwarmer verleng je de zomer en geniet je van je eigen Indian Summer. Daarnaast creëert terrasverwarming een gezellige en warme sfeer. Het voegt een extra element van gezelligheid toe aan je buitenruimte, waardoor je aangename avonden kunt doorbrengen met familie en vrienden.

Als je kiest voor terrasverwarming dan heb flexibele verwarmingsopties. Er is keuze uit verschillende soorten terrasverwarming: zoals elektrische heaters, gas heaters en infrarood heaters. Je kunt zo kiezen voor de optie die het beste bij jouw behoeften en budget past. De meeste terrasverwarmers zijn gemakkelijk te installeren en vereisen geen ingewikkelde bedrading. Dit maakt ze een handige en toegankelijke optie voor verschillende buitenruimtes. Ten slotte warmen terrasverwarmers snel op, waardoor je binnen enkele minuten van de warmte kunt genieten. Dit is handig als je plotseling besluit buiten te gaan zitten of als het snel afkoelt buiten. 

De nadelen van terrasverwarming 

Hoewel terrasverwarming veel voordelen heeft, zijn er ook situaties waarin het misschien geen geschikte keuze is. Denk bijvoorbeeld aan de hoge kosten. Terrasverwarmers kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zowel qua aanschaf als energieverbruik. Sommige terrasverwarmers kunnen veel energie verbruiken, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Het is belangrijk om je van tevoren te verdiepen in de energie-efficiëntie van het apparaat en te kiezen voor een model dat zuinig is in verbruik. Als je een beperkt budget hebt of je buitenruimte niet vaak gebruikt, kunnen deze kosten een belangrijke factor zijn om te overwegen. Als je je buitenruimte niet vaak gebruikt, vooral tijdens de koude seizoenen, kan het niet zinvol zijn om een terrasverwarming aan te schaffen. Het kan een betere keuze zijn om te investeren in andere soorten buitenmeubilair of -accessoires die je vaker zult gebruiken.

Ook is het een feit dat met terrasverwarming buiten zitten slechter voor het milieu is dan zonder. Sommige soorten terrasverwarming, zoals gas heaters, kunnen schadelijke stoffen uitstoten en bijdragen aan luchtvervuiling en klimaatverandering. Als je om het milieu geeft, kan dit een belangrijke overweging zijn om het niet te doen. Daarnaast worden de seizoen steeds milder qua temperatuur. 

Heb je kinderen of huisdieren? Houd dan ook rekening met veiligheidsrisico's. Terrasverwarming kan veiligheidsrisico's met zich meebrengen, vooral als je niet goed let op brandveiligheid en een correcte manier van gebruik. Daarnaast is regelmatig onderhoud ook belangrijk, vooral als het gaat om gas heaters. Je moet ervoor zorgen dat ze regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om veilig te blijven werken.

Kortom, voordat je besluit een terrasverwarming aan te schaffen, is het belangrijk om alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en te bepalen of het echt de beste keuze is voor jouw specifieke situatie en behoeften.

8
Optimaal genieten van je tuin
8 makkelijke tuinplanten die haast niet kapot te krijgen zijn

Fotocredits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: