Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo krijg je vacuüm gezogen glazen uit elkaar zónder scherven

Beeld © Eigen foto

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je pakt een glas uit de servieskast en je ontdekt dat ‘ie muurvast in een ander glas zit. Met geen mogelijkheid zijn ze uit elkaar te halen. Althans niet zonder scherven. Gelukkig bestaan er verschillende simpele trucs waarmee ze zo los raken, zónder scherven of barsten.

Oorzaak: vacuüm zuigen

Hoe het komt dat de glazen in elkaar vast komen te zitten heeft vrijwel altijd te maken met het feit dat de glazen vacuüm zuigen. Dit gebeurt meestal als de glazen nog lichtvochtig zijn tijdens het stapelen, maar kan ook gebeuren bij droge glazen. Tijdens het drogen wordt er een zone met lage druk gevormd waardoor ze vacuüm zuigen en dus muurvast komen te zitten. 

Oplossing: zorg voor warmteverschil

Hoe je dit vacuümproces stopt zónder scherven en barsten? Door simpelweg voor warmteverschil te zorgen. Maar let altijd goed op dat je dit heel geleidelijk aan doet en dus nooit met plotseling veel te koude of te hete temperaturen te werk gaat. Anders kan het glas natuurlijk alsnog barsten. 

Methode 1: in de vriezer 

Zet de opgestapelde glazen een kwartiertje in de vriezer, zodat beide glazen goed koud worden. Vervolgens haal je ze uit de vriezer en zet je het onderste deel in een kom met warm water óf houd het onderste glas onder de warme kraan. Doordat het onderste glas warm wordt terwijl het bovenste glas koud blijft ontstaat er een temperatuurverschil waardoor ze als het goed is zo loslaten. 

Let wel op dat je in beide gevallen warm water gebruikt en dus absoluut géén heet water, anders kan het glas alsnog barsten. Ook moet je met dunne, fragiele glazen extra goed opletten in de vriezer. 

Methode 2: koud water + zout = extra koud

In principe is dit dezelfde methode, alleen dan net even anders. In dit geval vul je het bovenste glas met wat ijsblokjes en koud water én het liefst ook een schepje zout. Dat laatste klinkt misschien gek, maar zorgt ervoor dat het water in korte tijd nóg kouder wordt. Vervolgens vul je een kom met een laag warm water – let op: niet te heet! – en zet je de twee glazen in het warme water. De kou zal ervoor zorgen dat het bovenste glas samentrekt, terwijl het onderste glas door de warmte juist uitzet met als gevolg dat de twee glazen losraken. 

Overigens is die ‘zout-truc’ ook dé manier om je blikjes snel koud te maken

Methode 3: met olijfolie of afwasmiddel

Lukt het niet de temperatuurtrucs? Dan kun je altijd nog de glibberige methode gebruiken en bijvoorbeeld afwasmiddel of olijfolie tussen de glazen doen. Ook dit zou de oplossing moeten zijn. 

Zo
Lees ook:
Zo verwijder je gemakkelijk stickers van je servies
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: