Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo vies is jouw telefoon én zo maak je hem schoon

Onze telefoons worden dagelijks intensief gebruikt en komen in contact met verschillende oppervlakken én natuurlijk onze handen. Je begrijpt: echt schoon is je telefoon dus niet. Noem het gerust een bron van bacteriën. En toch lijken we ons niet helemaal te beseffen hoeveel vuil en bacteriën zich op onze smartphones kunnen ophopen. Het regelmatig schoonmaken van je telefoon is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar het helpt ook om de levensduur van je apparaat te verlengen. Hier zijn effectieve stappen om je smartphone schoon en stralend te houden.

Een bron van vet en bacteriën

We gebruiken onze telefoons de hele dag door. Om te appen, te bellen, muziek te luisteren, te scrollen en te swipen. We gooien hem ergens op tafel, hij valt een keer op de grond of hij zit opgesloten in een broekzak of tas. Niet vreemd dus dat een telefoon behoorlijk wat vuil aantrekt. Je wilt het misschien niet weten, maar op elke vierkante centimeter op jouw smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Dit zijn overigens vooral huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen, 
 
Natuurlijk zien we wel dat het scherm vet wordt, maar onze vingers zijn dus echt niet de enige boosdoeners. Omdat we onze telefoons ook zo vaak onbewust in onze handen hebben als we andere dingen aan het doen zijn kun je deze sporen ook terugvinden op je scherm of hoesje:

  • Vingerafdrukken en huidoliën: Elke keer dat we onze telefoon oppakken en gebruiken, laten we vingerafdrukken en huidoliën achter op het scherm en de behuizing.

  • Stof en pluisjes: Stofdeeltjes en pluisjes van kleding kunnen zich op en in de telefoon nestelen, vooral in de kleine openingen en spleten.

  • Make-upresten: Voor mensen die make-up dragen, kunnen make-upresten, zoals foundation en poeder, zich op het scherm en de behuizing van de telefoon afzetten.

  • Vet en voedselresten: Als we onze telefoon gebruiken tijdens het eten, kunnen vet en voedselresten op het scherm en de behuizing terechtkomen.

  • Bacteriën en ziektekiemen: Onze handen zijn een broedplaats voor bacteriën, en wanneer we onze telefoon aanraken, kunnen deze ziektekiemen zich overdragen op het oppervlak van de telefoon.

  • Zweet: Wanneer we onze telefoon tijdens het sporten gebruiken of bij warm weer, kan zweet zich ophopen op het apparaat.

  • Stickers en lijmresten: Lijmresten van stickers of screenprotectors kunnen op het scherm achterblijven na het verwijderen.

Zo maak je jouw telefoon goed schoon 

De hele dag een bron van vuil en bacteriën met je meedragen is natuurlijk geen fijn idee. Zeker niet als je je bedenkt dat je vaak genoeg je telefoon vastpakt en daarna met dezelfde handen een handje chips pakt en opeet. Daarom doe je er goed aan om je telefoon regelmatig even schoon te maken. Zeker in de poort van de oplader of de hoeken van je hoesje kan zich een hoop viezigheid opstapelen. We hebben een eenvoudig stappenplan gemaakt, zodat je zeker weet dat jouw telefoon goed gereinigd is.  

Voorbereiding
Zorg ervoor dat je telefoon is uitgeschakeld en losgekoppeld van de oplader voordat je begint met schoonmaken. Verwijder eventuele beschermende hoesjes of screenprotectors om ze apart schoon te maken.

Veeg het scherm schoon
Gebruik een zachte, pluisvrije doek om het scherm van je telefoon schoon te vegen. Een microvezeldoekje is ideaal omdat het geen krassen op het scherm veroorzaakt en effectief vuil en vingerafdrukken verwijdert.

Reiniging van de behuizing
Veeg de behuizing van je telefoon schoon met een zachte doek die licht vochtig is gemaakt met een mengsel van water en een mild afwasmiddel. Vermijd overmatig vocht om schade aan de elektronische componenten te voorkomen.

Het reinigen van knoppen en poorten
Gebruik een droge tandenstoker of een tandenborstel met zachte haren om voorzichtig vuil en stof uit de knoppen en poorten van je telefoon te verwijderen.

Antibacteriële doekjes
Voor een grondige reiniging van het oppervlak van je telefoon kun je antibacteriële doekjes gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van elektronische apparaten. Zorg ervoor dat de doekjes niet te nat zijn en laat je telefoon volledig drogen na het schoonmaken.

Schermprotector
Als je telefoon een schermprotector heeft, verwijder deze dan voorzichtig en reinig deze afzonderlijk voordat je hem weer op je telefoon plaatst.

Desinfectie
Gebruik een ontsmettingsmiddel op basis van isopropylalcohol om je telefoon te desinfecteren. Bevochtig een zachte doek lichtjes met het ontsmettingsmiddel en veeg voorzichtig over het oppervlak van je telefoon. Zorg ervoor dat de alcohol niet in de poorten of openingen van je telefoon komt.

Droogproces
Laat je telefoon volledig drogen voordat je hem weer inschakelt en gebruikt. Zorg ervoor dat er geen vocht in de poorten of openingen blijft zitten.

Door regelmatig je smartphone schoon te maken met de juiste schoonmaakmiddelen en methoden, kun je deze opgehoopte vuildeeltjes en bacteriën verwijderen. Een schone telefoon bevordert niet alleen een betere gebruikerservaring, maar het helpt ook om ziektekiemen en bacteriën onder controle te houden, waardoor je je apparaat hygiënisch en veilig kunt blijven gebruiken.

Zo
Lekker fris en verantwoord
Zo kun je op een duurzame manier schoonmaken

Fotocredits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: