Ga naar de inhoud
Liefde Voor Je Huis

Badkamerdilemma: verven of tegelen?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om de badkamer van boven tot onder te betegelen. Een simpele vierkante witte tegel met grijze voeg of een bies met een motief over alle muren van de badkamer was niet vreemds. Tegenwoordig zien we in een moderne badkamer steeds minder tegels. Zeker nog op de vloer en in de douche, maar geverfde muren zien we steeds meer in de badkamer. Heeft verven voordelen ten opzichte van tegelen? We zochten het uit.

Verven is een budgetvriendelijke optie

Over het algemeen is het verven van de badkamer een meer budgetvriendelijke optie dan betegelen. Tegels, vooral hoogwaardige en duurzame tegels, kunnen duur zijn in aanschaf en installatie. Als je een beperkt budget hebt, kan het verven van de badkamerwanden en het plafond een meer kosteneffectieve optie zijn.

Vind je duurzaamheid belangrijk?

Tegels zijn over het algemeen duurzamer en bestand tegen vocht en waterdamp dan verf. Ze zijn gemakkelijker schoon te maken en hebben minder kans op beschadiging door vocht. Als je een badkamer hebt met veel vochtigheid of waar goed ventileren lastig is, dan kan het betegelen van de wanden en vloer een betere optie zijn om langduriger van je badkamer te kunnen genieten zonder dat er tussentijds groot onderhoud nodig is.

Stijl en esthetiek

De standaard witte tegel is nog steeds verkrijgbaar, maar tegenwoordig bieden tegels een veel breder scala aan mogelijkheden. Ze kunnen een elegante en luxe uitstraling aan de badkamer geven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je je eigen stijl kunt creëren. Als je op zoek bent naar een specifiek tegelpatroon of een meer gestructureerde uitstraling wilt, zijn tegels misschien de betere keuze. Hierin kun je natuurlijk ook nog kiezen voor allerlei verschillende patronen, zoals visgraat of halfsteensverband. Verf is op kleur te mengen waardoor je minder gebonden bent aan het standaardaanbod. 

Verven is makkelijker en sneller dan tegelen

Het verven van de badkamerwanden is over het algemeen eenvoudiger en sneller dan het betegelen. Verf kan relatief snel worden aangebracht, terwijl tegels professionele installatie vereisen, inclusief voorbereiding van de ondergrond, het leggen van de tegels, het voegen en het afdichten. Als je een snelle opfrisser van de badkamer wilt, kan verven een handige optie zijn.

Tegels geven gemak bij het onderhoud

Tegels zijn over het algemeen gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan geverfde oppervlakken. Verf kan na verloop van tijd vervagen, afbladderen of vlekken krijgen, vooral in een vochtige omgeving zoals een badkamer. Tegels zijn bestand tegen water, schimmel en slijtage, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden zijn.

Het is belangrijk om de verschillende factoren af te wegen en rekening te houden met je eigen behoeften en voorkeuren bij het nemen van een beslissing. Als je op zoek bent naar een meer duurzame, waterbestendige en luxueuze uitstraling, kan het betegelen van de badkamer de beste keuze zijn. Als je echter een beperkt budget hebt, een snelle opfrissing wilt of de flexibiliteit van het veranderen van de kleuren in de toekomst wilt behouden, kan het verven van de badkamer een geschikte optie zijn. Houd er in het laatste geval wel rekening een speciale verf te gebruiken die geschikt is voor vochtige ruimtes. Zo voorkom je schimmelvorming en afbladderende verf. 

8
Een vakantiegevoel in je eigen badkamer
8 simpele tips die je badkamer een luxe hotelsfeer geven 

Fotocredits 

Headerfoto: ismagilov

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: