Ga naar de inhoud
Huishouden

PVC vloer? Zo houd je hem mooi

Een PVC vloer is tegenwoordig bijna niet meer van een echt houten vloer te onderscheiden. Het voordeel is dat PVC een stuk betaalbaarder is dan hout. Ook het onderhoud is makkelijker, want PVC hoeft niet in de olie te worden gezet en heeft minder kans op verkleuringen. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden, zodat je vloer zo lang mogelijk mooi blijft.

Leg een deurmat bij de voordeur

Een PVC vloer is erg dun. Afhankelijk van het soort (plak- of klik) en de kwaliteit is een PVC vloer niet meer dan 8 mm dik. Dat betekent dat scherpe voorwerpen als steentjes de vloer kunnen beschadigen. Dat is zonde, want herstellen is vaak niet mogelijk. Je moet de tegel of strook dan in zijn geheel vervangen. Door een deurmat bij de voordeur neer te leggen kun je al een groot deel van het grove vuil opvangen. 

Regelmatig stofzuigen

Afhankelijk van hoe groot en druk je huishouden is wordt aangeraden om dagelijks of om de dag de stofzuiger door je huis te halen. Dat is natuurlijk in het algemeen een goed idee, maar voor je PVC vloer is dit het meest belangrijke onderhoud. Door regelmatig stofzuigen houd je de vloer vrij van vuil. Let op dat je wel een vloermond met zachte borstels aan de onderkant gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je geen krassen maakt op je vloer tijdens het stofzuigen. 

Gemorst? Verwijder een vlek meteen 

Heb je gemorst? Dat is geen probleem, want een PVC vloer laat zich gemakkelijk schoonmaken. Zorg er wel voor dat je de vlek meteen weghaalt, want anders bestaat de kans dat de vlek intrekt. Zeker als er zonlicht op de vloer schijnt wordt de kans hierop groter. 

Dweilen voor hardnekkiger vuil 

Zelfs bij een onderhoudsvriendelijke vloer ontkom je er niet aan: af en toe goed dweilen. Het voordeel van PVC is dat een emmer lauwwarm water voldoende is om je vloer weer schoon te maken. Zorg ervoor dat het water niet te warm is én dweil niet te nat, want dat is niet goed voor je vloer. Probeer de vloer na het dweilen zo droog mogelijk achter te laten. 

Kan je vloer echt een grote beurt gebruiken? Voeg dan een scheutje schoonmaakazijn toe aan het water of koop een speciaal reinigingsmiddel voor PVC vloeren. Gebruik in ieder geval geen allesreiniger of ander middel met zeep en vermijd ook chloor. Producten met zeep laten strepen achter op je vloer of zijn te agressief en tasten de bovenste laag van het PVC aan. 

Houd je van een glimmende vloer? Dan kun je ervoor kiezen om de vloer – als deze is opgedroogd – nog te behandelen met een speciale PVC polish. 

Zo
De smaak te pakken?
Zo maak je jouw deurmat goed schoon

Fotocredits 

Headerfoto: Neven Krcmarek 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: