Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Vloerkleed kopen? Hier moet je op letten en zo maak je de juiste keuze

Een grote lege vloer kan soms wel een extraatje gebruiken. Een mooi vloerkleed is een goede oplossing om de kale vloer te vullen en sfeer en warmte aan de ruimte te geven. Onder andere de kleur, het formaat en de textuur zijn erg belangrijk als je een vloerkleed kiest. Maar hoe maak je de juiste keuze? We helpen je op weg met een aantal praktische tips.

Welke functie moet het kleed hebben? 

Als je weet dat je een nieuw vloerkleed wilt hebben, dan ben je er vast al over uit in welke ruimte deze moet komen te liggen. Maar heb je ook al bedacht wat de functie van het kleed moet worden? Is het bijvoorbeeld een plek waar je kinderen kunnen spelen? Moet het helpen om de akoestiek in de ruimte te verbeteren? Of ben je op zoek naar een eye catcher om je interieur een boost te geven? De functie van het kleed is het startpunt voor je zoektocht. 

Kies het juiste formaat 

Het kiezen van het goede formaat vloerkleed kan best een uitdaging zijn. Een te groot kleed in de ruimte maakt dat de ruimte kleiner aanvoelt dan het is. Kies je juist een te kleine kleed dan staat het juist een beetje verloren. De meeste kleden komen in standaardmaten 170x240 cm, 200x300 cm en 250x350 cm. Door het vloerkleed deels onder je meubels te leggen verbind je de losse elementen met elkaar en creëer je een soort eiland. Om een goede indruk te krijgen hoe groot het kleed daadwerkelijk is kun je met tape of tijdschriften op de vloer het formaat namaken. 

Voor welke vorm ga je? 

De meeste kleden zijn rechthoekig van vorm. Met een rechthoekig kleed leg je de nadruk op de vormen van de kamer. Je kunt er de lengte of juist de breedte mee benadrukken door het kleed in de richting te leggen. Door de rechte lijnen creëer je een strakke en moderne look in je kamer. 

Met ronde of organische vormen creëer je meer zachtheid en speelsheid in de ruimte. Ronde vormen zijn opvallender bij de vaak rechte meubels en daardoor wordt het kleed een eye catcher in de ruimte. Heb je meer lef, speel dan met vormen en combineer kleden van verschillende vormen met elkaar door deze deels over elkaar heen te leggen. 

Patroon vs. effen 

Nu de belangrijkste keuzes gemaakt zijn wordt het tijd voor misschien wel de moeilijkste en belangrijkste keuze: hoe moet het kleed eruitzien? Ga je voor een effen kleur of houd je van gewaagder en kies je een patroon of Perzisch tapijt? Deze keuze hangt vooral af van je eigen smaak en je interieur. 

Als het kleed vooral bedoeld is om de ruimte warmer te maken en niet te veel op te laten vallen kies dan voor een effen variant in neutrale kleuren of al aanwezige kleuren in de ruimte. Effen is makkelijker te combineren met verschillende meubels en is subtiel aanwezig. 

Is het de bedoeling dat het kleed juist een opvallend item in de kamer wordt? Ga dan voor een mooi patroon en meer kleur. Hoe meer kleuren er in het kleed verwerkt zitten hoe opvallender het wordt. Pas wel op dat je kamer een geheel blijft. Als je bijvoorbeeld al een behang met drukke print hebt is het handiger om een kleed in een effen uitvoering te kiezen om de kamer nog wel voldoende rust te geven.

Kies een materiaal dat bij je past

Kleden komen in vele verschillende materialen. Welk materiaal je kiest hangt af van wat je belangrijk vindt. Synthetische materialen zijn makkelijker schoon te maken en zijn slijtvast. Materialen die vaak gebruikt worden in vloerkleden zijn polyester en viscose.

Kies je voor een natuurlijk materiaal, dan zal je zien dat er meteen meer sfeer en een gevoel van luxe in je kamer ontstaat. Zeker als je kiest voor een hoogpolige variant. De eigenschappen per materiaal verschillen overigens ook. Katoen wordt bijvoorbeeld sneller vuil maar is makkelijk te wassen. Wol oogt luxe en trekt van nature weinig vuil aan door de vettere textuur van het materiaal. 

Een
Sfeer in huis
Een hotel-chic interieur in 6 stappen

Foto credits 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: