Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Huis verkopen? Houd hier rekening mee!

Een huis verkopen vraagt om een goede voorbereiding. In de huidige markt kan het een uitdaging zijn je huis kwijt te raken. Zorg er daarom in ieder geval voor dat jouw te verkopen woning er tiptop uitziet voor de foto’s en de bezichtigen. Hiermee vergroot je wel degelijk de kans jouw huis sneller te verkopen. We hebben 8 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

1. Opruimen en depersonaliseren

Begin met het opruimen van je huis. Veel mensen vinden het lastig om ergens doorheen te kijken, dus maak het de kijkers makkelijk. Verwijder persoonlijke spullen zodat bezoekers zich geen indringer voelen. Ruim losse spullen zoveel mogelijk op om een ruimtelijk gevoel te creëren. Potentiële kopers moeten zich kunnen voorstellen dat ze zelf in de ruimte wonen en wat ze ermee kunnen doen, dus neutraliseer het decor en beperk persoonlijke foto’s en andere accessoires tot een minimum.

2. Maak goed schoon en repareer kapotte onderdelen

Een schoon huis maakt een sterke indruk op kopers. Vuil leidt af en geeft mensen een negatief gevoel. Reinig alle oppervlakken dus grondig. Denk aan vloeren, ramen, werkbladen en apparaten. Besteed ook aandacht aan details zoals voegen in de badkamer, verlichtingsarmaturen en plinten. Repareer zichtbare schade, zoals lekkende kranen, piepende deuren of gebarsten tegels. Dit geeft de indruk dat het huis goed wordt onderhouden.

3. Vergeet de buitenkant van je woning niet

De buitenkant van jouw huis is het eerste wat potentiële kopers zien, dus maak een goede eerste indruk. Zorg ervoor dat de voortuin goed is onderhouden door heggen te snoeien, het gras te maaien en kleurrijke bloemen te planten. Maak de buitenkant schoon, inclusief ramen en deuren en overweeg een nieuwe verflaag.

Bobs
Lees ook:
Bobs Fliptips: De buitenkant van je huis wel of niet schilderen?

4. Geef extra aandacht aan de belangrijkste kamers

Doe wat extra moeite om de belangrijkste kamers goed neer te zetten. Denk hierbij aan de woonkamer, keuken en slaapkamer(s). Deze ruimtes zijn vaak dealbreakers voor kopers als de ruimtes er niet praktische en schoon uitzien. Schik meubels op een manier die een open en uitnodigende sfeer creëert. Gebruik een smaakvolle, maar niet te opvallende inrichting en neutrale kleuren om de aantrekkingskracht te vergroten.

5. Laat natuurlijk licht binnen

Natuurlijk licht maakt jouw huis warm en uitnodigend. Open jaloezieën en gordijnen om de hoeveelheid natuurlijk licht in elke kamer te maximaliseren. Als een kamer weinig of geen natuurlijk licht heeft, plaats dan spiegels om het licht te weerkaatsen en de illusie van een helderdere ruimte te creëren.

6. Denk goed na hoe je je meubels neerzet

Als je meubels op de juiste plek staan creëer je een goede flow en functionaliteit in de kamer. Zorg voor een goede routing in de kamers, zodat bezoekers er gemakkelijk doorheen kunnen lopen en een ruimtelijk gevoel ervaren. Zet geen meubels te dicht in de buurt van ramen of deuren. Overweeg om onnodige meubelstukken te verwijderen om kamers ruimer te laten aanvoelen.

7. Voeg frisse accenten toe

Kleine details kunnen een groot verschil maken. Voeg verse bloemen of planten toe om leven in de ruimte te brengen. Plaats geurkaarsen of diffusers om een aangename geur te creëren, maar let op dat het niet té aanwezig is. Voeg smaakvolle kunstwerken en decoratieve accenten toe om de visuele aantrekkingskracht te vergroten zonder de ruimte te overweldigen.

8. Houd het netjes

Zorg voor een schoon en opgeruimd huis tijdens het verkoopproces. Maak bedden op, doe de afwas en houd werkbladen en tafels vrij van rommel. Potentiële kopers kunnen op korte termijn bezichtigingen aanvragen, dus het is belangrijk om op elk moment georganiseerd te blijven en klaar te zijn voor bezichtigingen.

5x
Upgrade je woning
5x de leukste interieurhacks die je makkelijk kunt uitvoeren

Fotocredits

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: