Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo houd je je houten terras mooi

Een houten terras voegt warmte en natuurlijke uitstraling aan je tuin of dakterras. Om ervoor te zorgen dat je houten terras jarenlang zijn uitstraling en duurzaamheid behoudt, is goed onderhoud essentieel. In dit artikel geven we je tips om een houten terras te goed te onderhouden, zodat je hier jarenlang plezier van hebt.

Maak je terras regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken is cruciaal om te voorkomen dat vuil en schimmel zich ophopen op je houten terras. Veeg het oppervlak regelmatig schoon om los vuil en bladeren te verwijderen. Gebruik daarna een mild reinigingsmiddel gemengd met water om het terras te schrobben en spoel het daarna grondig af. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Beschermen tegen vocht

Vocht is de grootste vijand van houten terrassen, omdat het kan leiden tot rot, kromtrekken en de groei van schimmel of meeldauw. Breng een beits of olie aan die speciaal is ontworpen voor buitenhout om een beschermende barrière te creëren. Dit moet in eerste instantie worden gedaan als het terras net is gelegd. Voor het beste resultaat moet er periodiek opnieuw een nieuwe laag worden aangebracht op een schoongemaakte ondergrond. Zorg ervoor dat je alle blootgestelde oppervlakken afdicht, inclusief de vlonders, balustrades en trappen zodat de beits niet lekt op plekken waar je het niet wilt. 

Loop regelmatig een rondje over je terras

Loop met regelmaat een rondje over je terras en controleer of er eventuele tekenen van schade of slijtage zijn. Controleer op losse planken, splinters of tekenen van rot. Je bent er zo op tijd bij, zodat het herstel beperkt blijft. Los eventuele problemen onmiddellijk op door beschadigde kaarten te vervangen of losse verbindingen te repareren. Regelmatige controle helpt problemen vroegtijdig op te sporen en verdere schade te voorkomen.

Vermijd stilstaand water

Stilstaand water op een houten terras kan leiden tot het binnendringen van water in het hout, waardoor het hout na verloop van tijd kan opzwellen en verslechteren. Zorg ervoor dat het terras een goede afwatering heeft om te voorkomen dat water zich ophoopt. Verwijder regelmatig vuil of bladeren die het afvoersysteem kunnen belemmeren. Pas indien nodig de helling van het terras aan om waterafvoer te stimuleren.

Beschermen tegen UV-blootstelling

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat het hout op het terras verbleekt en uitdroogt. Overweeg het gebruik van een UV-beschermende afwerking of beits die UV-remmers bevat om het hout te beschermen tegen de zon. Ook kan het bieden van schaduw door middel van parasols, luifels of pergola's helpen om de blootstelling aan direct zonlicht te verminderen en de levensduur van je terras te verlengen.

Meubilair en plantenbescherming

Bescherm je houten terras tegen eventuele schade door meubelpoten, plantenpotten of andere zware voorwerpen. Plaats bescherming of onderzetters onder meubelpoten om krassen of deuken te voorkomen. Gebruik schotels of trays onder potplanten om waterophoping en mogelijke vlekken te voorkomen.

Zo
Heb je hier al aan gedacht?
Zo maak je je tuinkussens schoon én blijven ze schoon!

Foto credits 

header: Thought Catalog
close up terras: Mitya Renua

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: