Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze planten tover jij je huis om tot een Urban Jungle

De 'Urban Jungle' trend is en blijft populair en wordt steeds meer omarmd. Niet heel gek. Een stedelijk interieur met jungle-elementen is niet alleen een erg interessante combinatie maar óók nog eens makkelijk na te bootsen! In dit artikel lees je hoe en met welke planten jij je huis omtovert tot Urban Jungle.

Hoe creëer je een jungle-effect?

Je huis omtoveren tot Urban Jungle is eigenlijk heel makkelijk. Zorg vooral dat je qua meubels en materialen veel natuurlijke elementen gebruikt, zoals hout en steen. Denk aan aardewerk bloempotten, een rotanstoel of een plantenkrukje van hout. Een behang met jungleprint draagt ook zeker bij aan de junglesfeer. Tot slot doen de planten uiteraard de rest van het werk!

Stylingtips

Wees niet bang om de plantenschikkingen een beetje rommelig te maken. Dit zorgt juist voor dat ‘jungle effect', want ook in de jungle is niet alles netjes en symmetrisch. Plaats wat kleinere planten bij één grote plant, speel met verschillende hoogtes en vul lege plekken op met een groene oase aan planten. Speel vooral een beetje met de inrichting en probeer veel te variëren. Zoek, om het helemaal af te maken, bijpassende plantenpotten en kies bijvoorbeeld rotan en steen uit als terugkerende elementen. 

De juiste planten

Er passen ontzettend veel planten in deze trend. Toch is er één leidraad die je helpt om dit effect zo goed mogelijk na te bootsen: kies kamerplanten zonder bloem of felle kleuren, dus enkel met groen blad. Op deze manier wordt het ook erg makkelijk om de planten in groepjes bij elkaar te plaatsen en te combineren. Maar welke planten passen nou écht in een jungle thuis?

De bananenplant

De rommelige en imposante look van de bananenplant (Musa) zal zeker een jungle-effect aan je huis geven. Deze tropische plant houdt van zonlicht en verbruikt op een lichte standplaats veel water, pas dus op dat hij niet uitdroogt. Als je hem op de juiste plek zet en de grond lichtvochtig houdt, kan deze plant snel de lucht inschieten. Let wel op dat je 'm direct na aankoop niet in direct zonlicht zet, anders kunnen de bladeren verbranden.

Monstera delicosa

De Monstera staat ook wel bekend als de gatenplant. Deze plant is van origine echt afkomstig uit de jungle, dus hij verdient absoluut een plek in deze lijst. Net als de bananenplant houdt deze plant van een lichtvochtige grond, dus laat hem vooral niet uitdrogen. Hij is geen fan van direct zonlicht en kan zelfs op een donker plekje in huis staan.

Philodendron scandens

Deze plant komt van oorsprong uit het regenwoud in Zuid-Amerika. Je herkent hem aan zijn diepgroene, hartvormige bladeren. Het is een klimplant, maar je kunt hem óók een plekje geven als hangplant aan het plafond, op een kast of een wandplank. Zorg wel dat hij geen indirect zonlicht krijgt. De plant is gemakkelijk in de verzorging en het is dus een goede keus voor mensen zonder groene vingers!

Alocasia

Deze tropische plant wordt ook wel de olifantsoor genoemd en komt uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Zelfs in jouw woonkamer kan de Alocasia tot wel twee meter de lucht inschieten. Zet hem op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Houd tot slot de kluit altijd lichtvochtig, zoals de plant dat in de tropen ook gewend is.

Meer
Ga je toch liever voor kleurrijke planten? Bekijk dit lijstje eens!
Meer kleur in huis? Kies dan voor een van deze kamerplanten!

Nephrolepis exaltata

Deze plant, beter bekend als de krulvaren, herken je aan de krullende, heldergroene bladeren. In tegenstelling tot andere varensoorten kan deze plant ook goed tegen een zonnige standplaats. Daarnaast heeft deze plant weinig water nodig. In de winter moet je wel oppassen met deze plant. Hij heeft namelijk een hekel aan kou en kan slecht tegen temperaturen onder de 15˚C.

Calathea

Deze plant is het gewend om in de schaduw van andere junglereuzen te groeien. Zet hem dus op een plekje met indirect zonlicht. Wat deze plant heel bijzonder maakt, is dat hij ook wel bekend staat als de ‘levende plant’. Hoor je in de ochtend of avond geritsel? Schrik dan vooral niet, dat zijn de bladeren van de Calathea die ’s avonds sluiten en ‘s ochtends weer opengaan. Hij komt voor in allerlei maten en vormen, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben prachtige tekeningen op het blad. 

Fotocredits: 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: